Kherson bölgesinde Moskova'da yerleşik bir yetkili, Rus birliklerinin Dinyeper nehrinin batı yakasından geri çekilebileceğini belirtti, ancak ABD, Ukrayna'nın stratejik olarak önemli güneydeki Kherson kentini geri alma kabiliyeti konusunda iyimser bir notta bulundu. 

Kherson bölgesinin Rusya tarafından atanan sivil yönetici yardımcısı Kirill Stremousov, Kremlin yanlısı çevrimiçi Solovyov Live'a verdiği röportajda, "Büyük olasılıkla birliklerimiz, askerlerimiz sol (doğu) kıyıya gidecek" dedi. 

Bölge, aynı adı taşıyan bölgenin başkenti olan Kherson şehrini ve Rusya'nın sekiz ay önce ülkeyi işgal etmesinden bu yana bozulmadan ele geçirilen tek büyük Ukrayna şehrini içeriyor. Aynı zamanda, Rusya'nın 2014 yılında ele geçirdiği ve daha sonra ilhak ettiği Kırım'ı sulamak için su kaynağını kontrol eden Dinyeper üzerindeki bir barajın bir tarafını da içeriyor.

Daha önce Rusya, kuvvetlerinin bölgeden çekilmeyi planladığını yalanlamıştı ve herhangi bir geri çekilme kuvvetleri için önemli bir yenilgiyi temsil ediyordu.

Kremlin'deki üst düzey yetkililerden Perşembe günü herhangi bir haber gelmedi, çünkü artık Rus bayrakları dalgalandırılmayan önemli binaların fotoğrafları sosyal medyada dolaştı.

Ukrayna'nın güney askeri komutanlığının sözcüsü Natalia Humeniuk, geri çekilmeden bahsetmenin bir Rus tuzağı olabileceğini ve Kremlin yanlısı Telegram hesaplarında paylaşılan fotoğrafların yanlış bilgi olabileceğini söyledi.

Bu, yerleşim yerlerinin terk edildiği, sokak savaşlarına hazırlanırken girmenin güvenli olduğu izlenimi yaratmak için özel bir provokasyonun tezahürü olabilir” dedi.

'Çamur kadar temiz'

Rusya, Ukrayna'yı ikiye bölen Dinyeper Nehri'nin ağzındaki batı yakasında elindeki toprak cebine tutunmak için aylardır savaşıyor.

Ukrayna, Ekim ayının başından beri ilerliyor, nehrin karşısındaki ana köprülere saldırıyor ve Rusya'nın batı yakasına asker tedarik etmesini zorlaştırıyor.

Perşembe günü Pentagon'da konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus güçlerinin ayrılmaya hazırlanıp hazırlanmadığıyla ilgili bir soruya cevap vermedi, ancak Ukrayna'nın onları geri püskürtme yeteneğine güvendiğini dile getirdi.

Austin, "Ukraynalıların Dnipro [Dinyeper] nehrinin batı yakasında ve Kherson'da kalan toprakları alıp alamayacağı konusunda, kesinlikle bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduklarına inanıyorum" dedi.

“En önemlisi, Ukraynalılar bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduklarına inanıyorlar. Egemen topraklarını geri almak için çok metodik ama etkili bir çaba içine girdiklerini gördük.”

Batılı bir yetkili, Rusya'nın güçlerini daha iyi koruyabilmek için nehrin doğusuna çekilmeyi planladığını değerlendirdi.

Yetkili, "Planlamanın neredeyse kesinlikle iyi gelişmiş olduğunu düşünüyoruz" dedi ve bazı Rus komutanların şimdiden yeniden görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Batılı yetkili, "Kherson'da, komuta kademelerinin çoğunun şimdi nehir boyunca doğuya doğru çekildiğini ve diğer tarafta Ukraynalılarla yüzleşmek için oldukça moralsiz ve çoğu zaman bazı durumlarda lidersiz birlikleri bıraktığını değerlendiririz" dedi.

Ukrayna'nın enerji ve su kaynaklarına yönelik son saldırılar, sıcaklıkların sıfır santigrat derecenin oldukça altına düşebileceği kış yaklaşırken sivilleri sert bir şekilde vurdu.

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy her gece yaptığı video konuşmasında, başkent Kiev'de ve diğer 10 bölgede yaklaşık 4,5 milyon Ukraynalı'nın Rus saldırılarının neden olduğu son elektrik kesintilerinde elektriksiz kaldığını söyledi.

Güney Ukrayna'da bulunan ve Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nin (ZNPP) de bombardımanın kalan yüksek voltaj hatlarına zarar vermesinin ardından elektrik şebekesiyle bağlantısı kesildi ve tesisi yalnızca dizel jeneratörlerle çalışacak şekilde bıraktı.

“Rusya'nın enerji terörüne başvurması, düşmanımızın zayıflığını gösteriyor. Ukrayna'yı savaş alanında yenemezler, bu yüzden halkımızı bu şekilde kırmaya çalışıyorlar” dedi.

Geçen ayki Rus saldırıları Ukrayna'nın elektrik santrallerinin yaklaşık üçte birini yok etti ve hükümet Ukraynalıları elektriği mümkün olduğunca korumaya çağırdı.

Ön cephedeki Ukraynalı askerler daha temkinli, ancak geçen hafta ziyaret eden Reuters muhabirlerine Rus güçlerinin geri çekildiğine dair hiçbir kanıt görmediklerini ve aslında konumlarını güçlendirdiklerini düşündüklerini söyledi.

Washington DC'deki Deniz Analizleri Merkezi'nde Rusya Araştırmaları Direktörü olan ve Kherson cephesine yakın bölgelerden kısa süre önce dönen Michael Kofman, Twitter'da yazdığı yazıda, Moskova'nın niyetinin belirsiz olduğunu ve Kherson'da savaşmanın “zor” olduğunu söyledi.

Rusya'nın nehrin batı yakasını “zorla bastırılmadan” terk edeceğinden şüpheliydi, ancak “bu konuda yanılıyor da olabilir”.

Kofman, "Kherson'daki durum çamur gibi açık" diye yazdı.

'Enerji terörü'

Savaşın giderek Kherson'a odaklanmasıyla Kiev, Rusya tarafından işgal edilen bölgelerde yaşayan vatandaşlarının “ kitlesel zorunlu yer değiştirme ” olduğunu söylediği şeyi kınadı.

Ukrayna dışişleri bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Rus işgal yönetimi, Kherson bölgesinin sol yakasında yaşayanların toplu olarak geçici olarak işgal edilen Kırım'a veya Rusya'ya zorla yer değiştirmesine başladı" dedi.

Benzer sürgünler Rusya tarafından da Kırım'ın yanı sıra Zaporizhia, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde de yapılıyor."

Moskova'da kurulu Kherson valisi Vladimir Saldo, "büyük bir füze saldırısı" riskleri nedeniyle insanları bölgeye veya Rusya'ya daha fazla taşıdığını söyledi. Moskova'da yerleşik yetkililer geçen hafta 70.000 sivilin Dinyeper'ın sağ kıyısında evlerini terk ettiğini söyledi.

Ukrayna, sekiz ay süren savaş sırasında Rus güçlerini savaş suçlarıyla suçladı, Moskova'nın reddettiği suçlamalar. Çatışma binlerce insanı öldürmüş, milyonlarca insanı yerinden etmiş ve şehirleri ve kasabaları yok etse de Rusya kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığını reddediyor.

Editör: Güven BOĞA