Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut'un tam kontrolünü elinde tutuyor

Rusya, Doğu Ukrayna'daki Bakhmut'u tamamen ele geçirdiğini iddia ediyor, ancak Kiev hala şehrin bir bölümünü kontrol ettiğini söylüyor.

Bir zamanlar yaklaşık 70.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Bakhmut, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana sekiz ay boyunca en kanlı çatışmalara sahne oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü birliklerini ve Wagner Grubu özel ordusunu şehri "özgürleştirdikleri" için tebrik etti, ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rus birliklerinin Bakhmut'ta olmasına rağmen şehrin "işgal altında olmadığını" söyledi.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Albay General Oleksandr Syrsky Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna birliklerinin taktik bir kuşatma içinde şehri ele geçirmeye yaklaştığını söyledi. Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Ukrayna birliklerinin "kenarlarda varoşlarda" ilerlediğini ve "kenti yarı kuşattığını" söyledi.

Peki, Ukrayna'nın doğusundaki tuz madenciliği bölgesinde yer alan, önceden uykulu, alelade bir şehir olan Bakhmut, Rusya-Ukrayna savaşında neden bu kadar önemli hale geldi? İşte bilmen gereken:

Sınırlı stratejik değer

Rusya'nın Ukrayna içlerine doğru ilerlemesi ve Putin'in “Donbas'ı özgürleştirme” amacına ulaşması için Rusya'nın Bakhmut'u ele geçirmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, her iki tarafın da şehre verdiği büyük önem, herhangi bir stratejik değerin çok ötesindedir. Her iki taraf da Bakhmut'u tamamen ele geçirirse, etrafına yerleştirilmiş bir dizi savunma hattıyla karşılaşacaklardı.

Bunun yerine şehrin önemi, aylarca süren sert ve kemikleşmiş çatışmalar sonucunda kazandığı sembolik ağırlıkta yatıyor.

Ukrayna için, inatçı, kararlı bir direniş örneği haline geldi. Şehir, Rusya'nın işgalinden bu yana en yoğun çatışmalardan bazılarına sahne oldu. Mesajlaşma uygulaması Telegram'da kanlı siper savaşı görüntüleri paylaşılıyor ve "Bakhmut tutuyor!" sosyal medyada popüler bir slogandır.

Rusya'nın ise bir zafere ihtiyacı var. Tam ölçekli işgalinin ilk aylarındaki ilk ilerlemelerinden sonra, başarılı bir Ukrayna karşı saldırısı, Rus kuvvetleri için bir dizi küçük düşürücü yenilgiyle toprak parçalarını geri aldı.

Rus ordusu itibarını yitirirken, Suriye ve çeşitli Afrika ülkelerinde yıllarca konuşlandırılan bir paralı asker birliği olan Wagner Group, geçen yılın sonlarında Bakhmut için savaşmaya başladı.

O zamandan beri, Bakhmut'taki Rus saldırısı grupla eşanlamlı hale geldi ve grubun aşındırıcı şefi Yevgeny Prigozhin , üst düzey Rus askeri liderlerine seslendi ve onları kuvvetlerine yeterli cephane sağlamadıkları için alenen azarladı.

Bakhmut'ta Rusya'nın kazandığı bir zafer, Prigozhin için de bir zafer olarak görülebilir ve potansiyel olarak Kremlin nezdindeki konumunu yükseltebilir.

Bakhmut'un düşüşü Ukrayna için ne anlama gelir?

Pazar günü Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen Yediler Grubu (G7) zirvesinde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, şehrin "tamamen yok edildiğini" söyleyerek, Kiev'in olası bir yenilgiyi Rusya için ateşli bir zafer olarak yorumlayacağını öne sürdü.

Şehrin kaybı, aylarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Ukrayna'nın moralini bozabilir. Çatışmada her iki taraftan kaç askerin öldüğü tam olarak bilinmemekle birlikte Moskova ve Kiev tek bir günde yüzlerce asker öldürdüğünü iddia etti.

Ukrayna'nın, Ukrayna'nın müttefikleri arasında endişelere yol açabilecek, merakla beklenen bir karşı saldırı başlatmasının beklendiği bir zamanda gelecek.

Mart ayında Zelenskyy, Bakhmut'un düşmesi durumunda Rusya'nın Ukrayna'yı kabul edilemez tavizler vermeye zorlayabilecek bir anlaşma için uluslararası destek toplamasına izin verebileceğini söyledi.

Bakhmut'un ele geçirilmesi Rusya için ne anlama gelir?

Şehrin düşüşü, 10 aydan uzun bir süredir ilk büyük zaferine ihtiyacı olan Rusya için büyük bir moral olabilir.

2022'nin ikinci yarısından bu yana, savaşın ön saflarından gelen raporlar, Ukrayna'nın bazı alanlarda ilerlediğini ve diğerlerinde ezici bir çıkmaza girdiğini yansıtma eğilimindeydi. Rusya, Ukrayna şehirlerine birkaç insansız hava aracı ve füze saldırısı dalgası başlattı, ancak önemli bir toprak kazanımı talep etmedi.

Putin, yaptığı açıklamada hem Wagner özel ordusunu hem de düzenli Rus kuvvetlerini tebrik ederek, liderin Rusya'nın Donbass bölgesini ele geçirme girişimlerinde ezici, kaynak tüketen bir bölümü kapatmaya istekli olduğunu belirtti.

Stratejik olarak, Bakhmut'ta bir zafer daha batıya, muhtemelen savaştan önce yaklaşık 150.000 nüfuslu bir şehir olan Kramatorsk'a giden bir yol açabilir. Ancak Ukrayna, Bakhmut şehrinin etrafındaki bölgeleri yoğun bir şekilde güçlendirdi.

Editör: Haber Merkezi