Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun Moskova güçlerinin son saldırıları nedeniyle ciddi bir yetenek kaybı yaşadığını söyledi.

“Demiryolları ile cephe hatlarına insan gücü ve malzeme taşınması büyük ölçüde engellendi. Ukrayna askeri sanayi tesislerinde üretim de kesintiye uğradı” dedi.

Bu arada Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu, Ukrayna'nın askeri potansiyelini etkileyen kilit hedeflere yönelik hassas saldırıların devam ettiğini bildirdi. Salı günü bir çalışma toplantısında konuşan bakan ayrıca, son iki hafta içinde Rus kuvvetlerinin 74 tank, 235 diğer zırhlı araç, iki HIMARS çoklu roketatar ve 268 silahlı aracı imha ettiğini söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Pazartesi günü Rus uçaklarından fırlatılan 50 füze tespit ettiğini ve bunlardan 44'ünün önünün kesildiğini iddia etti. Başbakan Denis Shmigal, Rusya'nın ülkenin on bölgesinde çoğu enerji sektörüyle ilgili 18 hedefi vurduğunu söyledi. Ukrayna'nın demiryolu tekeli, bazı hatlarının kesintiye uğradığını ve buna karşılık olarak yedek dizel lokomotifleri devreye sokmak zorunda kaldığını doğruladı.

Rusya, geçen ay Ukrayna'daki askeri taktiklerini değiştirdi ve enerji altyapısına yönelik saldırılar düzenlemeye başladı. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, kararı Ukrayna'nın aralarında Türkiye'ye giden bir nükleer santral ve doğalgaz boru hattının da bulunduğu Rus enerji tesislerine yönelik sabotaj saldırılarına bir yanıt olarak nitelendirdi.

Karar, bir kamyon bombasının stratejik Kırım Köprüsü'ne isabet etmesinden ve üç sivilin ölümüne ve yapıya zarar verilmesinden günler sonra açıklandı. Rus müfettişler, saldırıyı Ukrayna askeri istihbarat servisine sabitledi.

Enerji santralleri ve dağıtım trafo merkezleri gibi sitelere yapılan saldırılar, başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna'nın birçok yerinde elektrik kesintilerine neden oldu. Ukrayna, yükü sınırlamak için elektrik tayınlaması ve kesintiler getirdi.

Editör: Güven BOĞA