Sağlık Bakanlığından demir eksikliği uyarısı et tüketin

Bakan Koca, Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor Bakan Koca, Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabından demir eksikliği ile ilgili paylaşımda bulunda Tüm vatandaşları beslenme konusunda uyardı. 

Sağlık Bakanlığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi.

"Vücutta demir eksikliği olması durumunda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretilemez.

Bu durumda kansızlık meydana gelir ve genel sağlık bozulur. Öğünlerinizde Et ürünleri, baklagiller, kuruyemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin gıdalar bulundurun" 

Demir Eksikliği Nedir?

Demir eksikliği, vücutta bulunan demirin vücuda yeterli gelmemesi durumu olarak tanımlanır. Bu durum aynı zamanda demir eksikliği anemisi olarak da bilinir. Zira demir, vücut için hayati öneme sahiptir. Kırmızı kan hücrelerine ise alyuvar denir. Bunlara rengini veren hemoglobindir. Hemoglobin de demir içerir. Kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerden alarak diğer dokulara ulaştırırlar. 

Kanda bulunan demir oranı düştüğü zaman ise alyuvar üretimi sekteye uğrar. Bunun sonucunda vücutta taşınan oksijen miktarında azalmalar görülür. Bu durumun yaşanmasına demir eksikliği anemisi adı verilir. Bu durum kansızlık hastalığı olarak da bilinmektedir. Eğer kişi vücuduna alması gerektiği kadar demir alamaz ise bu durumda vücutta yeteri kadar hemoglobin üretilemez. Bu da demir eksikliği anemisi ile sonuçlanır.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisi belirtileri genellikle hastalığın ilk zamanlarına fark edilmez. Oluşan semptomlar ise bu dönemde hafif seyreder. Demir eksikliği belirtileri, ancak etkisinin arttığı zaman fark edilmeye başlar. Hastalığın belirtileri arasında genellikle aşırı yorgunluk ve halsizlik görülür. 

Bazı kişilerde ise normalde yenmeyecek maddeleri yeme isteği doğar. Buz ve toprak yeme isteği bazı hastalarda görülür. Vücutta ve başta ağrı hissi de demir eksikliği belirtilerinden kabul edilir. Göğüs ağrısı, kalp atışlarında hızlanma ve nefes alma güçlükleri de hastalığın habercilerindendir. Hastalığın en çok bilinen belirtileri arasında ise el ve ayaklarda soğukluk hissi ve soğuk cilt gelir. Demir eksikliği eğer küçük yaştaki çocuklarda görülüyorsa iştahsızlık da görülebilir.

Demir eksikliğinin belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ciltte solgunluk ve renksizlik
  • Halsizlik, güçsüzlük ve yorgunluk
  • Konsantre olmada güçlük
  • Baş ağrısı
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi
  • Sinirli ve gergin bir ruh hali içerisinde olma
  • Kulaklarda uğuldama
  • Dudakta çatlaklar
  • Ağız kenarı yaraları
  • Tırnaklarda güçsüzlük ve kolay kırılma
  • Saç dökülmesi
Editör: Haber Merkezi