Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri’ne bağlı Sur BİLSEM’in öğrenci sayısı, eğitim kurumunun konumu, ulaşım ve donanım sorunları ve eğitim kurumunun kapatılacağıyla ilgili haber ve duyumlar basına yansımıştır. Edindiğimiz bilgilere göre, yerel idari yöneticiler öğrenci velilerine sorunların aşılamadığını, eğitim kurumunun taşınabilmesi ve hak kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için gerekli işlemlerin Bakanlık tarafından yapılmadığını ve eğitim kurumunun bu yüzden kapanabileceğini ifade etmiştir. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, konu hakkında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 

Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri’ne bağlı Sur BİLSEM’in öğrenci sayısı, eğitim kurumunun konumu, ulaşım ve donanım sorunları ve eğitim kurumunun kapatılacağıyla ilgili haber ve duyumlar basına yansımıştır. Edindiğimiz bilgilere göre, yerel idari yöneticiler öğrenci velilerine sorunların aşılamadığını, eğitim kurumunun taşınabilmesi ve hak kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için gerekli işlemlerin bakanlık tarafından yapılmadığını ifade etmiştir. Bu yüzden eğitim kurumunun kapanabileceği belirtilmiştir.

Yaptığımız araştırma ve görüşmeler neticesinde eğitim öğretim yılı başlamadan önce yaklaşık 60 öğrencinin Sur BİLSEM eğitim kurumuna kayıt yapmak için hak kazandığını, ancak kurumun şehir merkezine uzaklığı, toplu ulaşıma elverişli olmaması yüzünden sadece 18 öğrencinin kayıt yaptırabildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Kayıt yapan öğrenciler ise okullarına oldukça zorlayıcı ulaşım sorunlarıyla devam etmekte, öğrencilerin ulaşım ve okul dışı gözetimi çoğu zaman eğitim kurumundaki öğretmenlerin inisiyatifiyle sağlanmaya çalışılmaktadır. Okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenci velilerinin hem ulaşım hem de okulun teknik donanımıyla ilgili talepleri her defasında cevapsız bırakılmıştır. Okulun teknik altyapı yetersizliği, lokasyon konumu ve nihai akıbetinin belirsizliği hem öğrencilerin hem öğretmenlerin motivasyonuna etki etmekte, öğrencilerin eğitim hayatlarına ve akademik başarılarına telafisi mümkün olmayabilecek zararlar vermektedir.

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı olan ancak Sur ilçe merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıktaki BİLSEM eğitim kurumu, halihazırda bir okulun eklentisi, ek yapısında bulunmaktadır. Yerel idari mercilere, Sur BİLSEM’in şehir merkezine yakın olan başka bir okulun eklentisine yahut ulaşım sorunu yaşanmayan Dicle Üniversitesi Kampüsü’ne taşınmasıyla ilgili talepler iletilmiş ancak bu talepler de karşılanmamıştır.

Bu bağlamda:

Esnafa "Kredi Faizi Güncellemesi" Darbesi Meclis'e Taşındı! Esnafa "Kredi Faizi Güncellemesi" Darbesi Meclis'e Taşındı!

 

  1. Diyarbakır Sur BİLSEM’de yaşanan ulaşım ve teknik donanım eksikliği sorunları neden çözülmemekte, bu yöndeki talepler neden cevapsız bırakılmaktadır? Bu konu Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle istişare edilmiş midir? Bakanlıkça bu iki müdürlüğe konuyla ilgili verilen talimatlar ne yöndedir?
  2. Sur BİLSEM eğitim kurumunun akıbeti ne olacaktır? Bakanlığın kurumun kapatılmasıyla ilgili bir hazırlığı var mıdır?
  3. Sur Bilsem eğitim kurumunun Dicle Üniversitesi Kampüsü başta olmak üzere toplu ulaşıma elverişli yahut şehir merkezine yakın bir yerleşkeye nakli neden yapılmamaktadır?
  4. Sur BİLSEM eğitim kurumuna maddi yetersizlikler nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrencilere neden burs imkanı sağlanmamaktadır? Bahse konu eğitim kurumu, taşımalı eğitim sistemine neden dahil edilmemektedir?
  5. Bakanlığın BİLSEM eğitim kurumlarıyla ilgili politikası ne yöndedir?
  6. Türkiye’de kapatılan BİLSEM eğitim kurumu var mıdır? Varsa kapatılan kurumların sayısı kaçtır?,

Editör: Haber Merkezi