Adana Eğitim-İş 1 No'lu Şube Başkanı Seher Ergin; "Eğitim çalışanlarının giyimine gelene kadar açlık sınırındaki maaşlarla kirasını ödeyemediği, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı ekonomik koşulları gözetilerek mesleki, özlük, ekonomik haklarının iyileştirilmesi gibi temel sorunlara kafa yorulmasını tavsiye ediyoruz."

Seher Ergin konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürü İzzetin Aydın, 5 Aralık 2022 tarihli, Cimer konulu resmi yazıda Adana'da Küçük bir esnaf olduğunu ifade eden bir vatandaşın "Öğretmenlerin özenli giyinemediğini" "bu kadar lakayat giyindiklerine anlam veremediğini" şeklindeki  ifadelerini dayanak göstererek yönetici, öğretmen ve diğer personeli kılık kıyafet konusunda uyardı. 

Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürünün adeta duygularına tercüman olduğu anlaşılan yazıyı ben değil başkaları diyor edasında "Adana'da yaşayan küçük bir esnaf olduğu... okul idarecilerinin, öğretmenlerinin giyim kuşamlarının yaptıkları işe bulundukları makama ve makamın ağırlığına uygun olmadığının esnafın dikkatini çektiğini.... yönetim ve idare işi yapan kişilerin neden bu kadar lakayt giyindiğine esnafın anlam veremedigini... yine esnafın okullarda forma zorunluluğu olduğunu ve bunun gayet yerinde bir kararken neden idarecilerin ve öğretmenlerin öğrenciden okula uygun giyinmesini isteyip, kendileri özensiz giyiniyorlar dediğini" şeklinde edilgen cümlelerle tüm eğitim çalışanlarına uyarı mahiyetinde göndermiştir. 

Kılık-kıyafetin nasıl olmayacağının anlatıldığı söz konusu uyarı yazısında "nasıl olması gerektiği" yönünde ilgili  yönetmelik  ve yasal dayanaklar sunulmamıştır. O halde burada yapılan tek iş eğitim çalışanlarını tartıştırmaktan ibaret kalmıştır.

Kılık kıyafet ile ilgili mevzuata atıf yapılmadan, bu hususta sendikaların aldığı kararlara değinilmeden ve Bakanlığın ilgili konuda tasarrufu ya da çalışması dayanak gösterilmeden öğretmenlere uyarı yapılması ve öğretmenlik mesleğimizin tüm eğitim çalışanlarını zan altında bırakacak şekilde kamuoyunda bir kez daha tartışmaya açılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.

Eğitim-Öğretimde öğretmen ve yöneticilerin kılık kıyafet konusuna gelene kadar okulların  ihtiyaç ve donanım eksiklerinin giderilmesi , öğrencilerimize eşit  eğitim öğretim  sunulması, öğrenci beslenme sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Eğitim çalışanlarının giyimine gelene kadar açlık sınırındaki maaşlarla kirasını ödeyemediği, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı ekonomik koşulları gözetilerek mesleki, özlük, ekonomik haklarının iyileştirilmesi gibi temel sorunlara kafa yorulmasını tavsiye ediyoruz.

Ekran görüntüsü 2022-12-08 171948

Editör: Haber Merkezi