BM Özel Elçisi Geir Pedersen ve BM İnsani İşler Koordinatörü Martin Griffiths, büyükelçilere brifing vererek Suriyelilere umut vermenin gerekliliğini vurguladı. 

2021'e göre 1,2 milyon artışla yaklaşık 14,6 milyon kişinin desteğe ihtiyacı var ve bu sayının gelecek yıl    15,3 milyona ulaşması bekleniyor.

"Suriyeliler , ülke içinde ve dışında ve hem Hükümet kontrolündeki alanlarda hem de Hükümet kontrolü dışındaki alanlarda, özellikle yerinden edilmiş kişilerin kamplarında durumun en vahim olmaya devam ettiği yerlerde, sürekli derinleşen bir insani ve ekonomik krizle karşı karşıya" dedi. Pedersen. 

Kasvetli bir resim 

BM elçisi, kaynaklar azaldıkça ihtiyaçların arttığını bildirdi. 

Elektrik ve yakıt her zamankinden daha az bulunurken, birçok insan temiz su ve sağlık hizmetlerine erişemiyor.  

Enerji kesintileri, Hükümeti devlet kurumlarını birkaç günlüğüne kapatmaya zorladı ve Suriye lirası yeni rekor seviyelere düştü.  

Artık düzenli maaş aldığı için yardıma ihtiyacı olmayan insanlar bile desteğe ihtiyaç duyuyor. 

'Yıkıcı bozulma' potansiyeli 

“Bu kasvetli insani ve ekonomik tablo yeterince kötü; Buna devam eden silahlı çatışmayı ve askeri tırmanışın tehlikelerini ekleyin ve feci kötüleşme potansiyeli fazlasıyla gerçek," diye uyardı Bay Pedersen. 

Yetkili, hiçbir tarafın büyük çaplı askeri operasyonlar gerçekleştirmemesine rağmen, "tehlikeli dinamiklerin" devam ettiğini söyledi. 

Kuzeybatıda Sporadik Hükümet yanlısı hava saldırıları, kuzeyde Türk hava saldırıları ve İsrail'e atfedilen Şam ve güneybatıda saldırılar bildirildi. 

Ayrıca, aşırılık yanlısı IŞİD grubu çeşitli taraflara yönelik saldırılarını sürdürürken, temas hatlarında bombardıman, roket ateşi ve aralıklı çatışmalar meydana geldi ve çatışmadaki "tüm aktörleri" kapsıyor. 

Altı maddelik gündem 

Bay Pedersen, Konsey'e "bu endişe verici dinamikleri değiştirmesi" çağrısında bulundu. Altı maddelik bir gündem belirledi ve Konsey'i bunu desteklemeye çağırdı. 

“Önümüzdeki yıl bu son derece zorlu çatışmada bir hareket getirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağım. Suriyelilere gelecek için umut vermeliyiz” dedi. 

İlk noktası , tırmanmadan geri adım atmayı ve zeminde    göreli sakinliği yeniden sağlamayı gerektiriyordu .

Elçi, Konsey'i yardıma ihtiyacı olan tüm Suriyelilere her türlü yöntemle sınırsız insani erişim sağlamak için çerçevesini yenilemeye çağırdı. 

Ayrıca, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının yeniden başlatılması ve daha anlamlı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.   

Tutuklular ve kayıp kişiler 

Dördüncü noktası, gözaltına alınan, kaybolan ve kaybolan kişilere ve serbest bırakma ve bilgi için devam eden çabalarına odaklandı. 

Pedersen, Suriyeli paydaşlar ve uluslararası aktörlerle angajmana atıfta bulunarak, "Beşinci nokta, başlangıçta adım adım güven artırıcı önlemlerin belirlenmesi ve uygulanmasına yönelik diyaloğu ilerletmektir" dedi. 

"Bu yapılırsa, sıradan Suriyelilerin yaşamları üzerinde anlamlı bir etki yaratmaya başlayabileceğine, sahadaki bazı olumsuz dinamikleri değiştirebileceğine ve taraflar arasında ve siyasi süreçte bir miktar güven inşa edebileceğine inanıyorum." 

Son olarak Bay Pedersen, Kadın Danışma Kurulu da dahil olmak üzere Suriye sivil toplumuyla angajman yapmanın öneminin altını çizdi. 

Hayatta kalmak için mücadele 

Şaşırtıcı ihtiyaçları ele alan Bay Griffiths, Suriyeli ailelerin büyük çoğunluğunun temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini veya bulamadıklarını bildirdi. 

Nüfusun yarısından fazlası olan on iki milyon insan masaya yemek koymakta zorlanıyor. Yaklaşık üç milyon kişi daha gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalabilir. 

Savaş, sıfırın altındaki kış sıcaklıklarında bile iki milyonu çadırlarda, kamplarda ve derme çatma barınaklarda yaşayan milyonlarca Suriyeliyi yerinden etti.  

Sınır ötesi yardımı yenileyin 

Ülke ayrıca bu yıl 60.000'den fazla vaka ve 100 ölümle kolera hastalığında yeniden canlandı. 

Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye sınır ötesi yardım gönderilmesine izin veren bir Güvenlik Konseyi kararının süresi birkaç hafta içinde dolacak. Bay Griffiths, sürekli destek için çağrıda bulundu. 

"Kuzeybatıdaki milyonlarca insan için bu cankurtaran halatını korumanın önemini yeterince vurgulayamıyorum" dedi. "Bu kararı yenilememek, insanların en çok ihtiyaç duyduğu zamanda yardımın ulaştırılmasını tehlikeye atar." 

Editör: Haber Merkezi