BM başkan yardımcısı Cuma günü yaptığı açıklamada, hızla gelişen küresel siyasi, sosyal, çevresel ve güvenlik sorunlarının Batı Afrika'da barışı ve ekonomik kalkınmayı baltalama riski taşıdığını belirterek, çok taraflı ve kapsayıcı bir tepkinin önemini yineledi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) 49. yıldönümünü anma etkinliğinde BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, acil zorlukların yanı sıra kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.  

“Son on yılda bölge, kalkınma kazanımlarını tersine çeviren terörizmde katlanarak artan bir artışa tanık oldu. Bu durum, bölgesel istikrara önemli bir tehdit oluşturan anayasaya aykırı hükümet değişikliklerinin yeniden canlanmasıyla daha da kötüleşti" dedi.

Krizler ağının ortasında insani ihtiyaçlar artıyor, “bölgenin ötesine yeni dinamikler yaratarak, yeni çatışma riskleri getiriyor ”.

“49'daki ECOWAS, önümüzdeki yolun zorlu ama aynı zamanda potansiyellerle dolu olduğunu hatırlatıyor. Bu, her ülkenin karşılaştığı karmaşıklıklara hem çok taraflı hem de bölgesel bir yanıt verilmesini gerektiriyor” diye ekledi Bayan Mohammed.

Toplu çözümler

Genel Sekreter Yardımcısı, bir yandan "mevcut tüm araçların" kullanılması gerektiğinin altını çizerken, bir yandan da halkın beklentilerini karşılayacak yeni çözümlerin ortaklaşa tasarlanması gerektiğinin altını çizdi.

Barış ve güvenliğin, Afrika Birliği'nin Gündem 2063 sosyo-ekonomik kalkınma çerçevesindeki 'Afrika Vizyonu'nu güçlü demokratik kurumlara güçlü bir vurgu yaparak desteklemesi gerektiğini söyledi.

“Demokrasi ve iyi yönetim değerleri bölgemiz için hâlâ geçerli. Ancak son gelişmeler bize, toplumların demokrasi modellerimizi ve yerel gerçekliklere uygun amaca uygun hale getirilmesi ihtiyacını sorgulamaya başladığını gösteriyor” diye ekledi ve bölgedeki çatışmaların temel nedenlerinin ele alınması çağrısında bulundu.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Kurtarma

BM başkan yardımcısı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG'ler) - ne yazık ki yoldan çıkmış - kurtarılması gerektiğini söyledi.

Bayan Mohammed, 2030 son tarihine kadar kalkınma hedeflerine ulaşmak için "cesur ve dönüştürücü" eylemlerle çabaların artırılması gerektiğini söyledi.

Adil enerji geçişleri, gıda sistemleri, dijital bağlantı, eğitim ve becerilerin yanı sıra iklim eylemi ve sosyal korumaya yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Nesilde bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat

Sayın Muhammed ayrıca, Eylül ayındaki Gelecek Zirvesi'nin, Genel Sekreter'in Yeni Barış Gündemi kapsamında barış ve güvenlik de dahil olmak üzere, küresel yönetişimdeki boşlukların giderilmesi için “nesilde bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat” sunduğunun altını çizdi .

Bu bağlamda Afrika, kadınların merkezi bir rol oynamasıyla mevcut çatışmaları sona erdirmenin ve yenilerini önlemenin yollarını bulmada hayati bir oyuncu olacak.

"Yeni bir Gelecek Paktı (Geleceğin Zirvesi'nin sonucu) için müzakereler yoğunlaştıkça, hepinizi her yönüyle ilgilenmeye davet ediyorum" dedi.

İsrail Nuseyrat kampına bir haftada 63 kez saldırı düzenledi İsrail Nuseyrat kampına bir haftada 63 kez saldırı düzenledi

Sudan'ın Gazze kentinde silahlar sustu

Sonuç olarak Genel Sekreter Yardımcısı, Sudan ve Gazze'deki “özellikle kadınlar ve çocuklar için hayal edilemeyecek acılar yaratmaya devam eden” çatışmalara dikkat çekti.

Gazze'de derhal insani ateşkes sağlanmasının, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasının ve kalıcı iki devletli çözüme giden yolun gerekliliğini yineledi.

Sözlerini şöyle tamamladı: "Barış çağrımızda, Afrika genelinde silahların susturulması ve dünyadaki tüm çatışmaların sona erdirilmesi için çalışma konusunda birleşmiş durumdayız."

Editör: Haber Merkezi