"Biz emekçiler ulusal gelirin hakça paylaşıldığı bir düzen istiyoruz."

Türkiye İşçi Partisi Yüreğir İlçe Örgütü Parti Binası Önünde Yaptığı Basın Açıklamasında; "Asgari değil, insanca ücret!" dedi.

TİP adına basın açıklamasını Melisa Açıkbaş okudu.

Açıkbaş sözlerine şu şekilde devam etti;

CHP Adana Örgütü genel seçimlere hazırlanıyor CHP Adana Örgütü genel seçimlere hazırlanıyor

Asgari ücret belirleme tiyatrosunun ilk perdesi 50 dakika süren göstermelik bir toplantıyla yapıldı.  Toplantıda geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüksek oranda  zam yapıp, işçiyi enflasyona karşı ezdirmediklerini iddia ettikleri, kötü ekonomi politikalarının faturasını deprem ve pandemiye kestikleri akıl almaz açıklamalar yapıldı.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, kira ücretlerinden akaryakıta, elektrikten gıdaya her gün zam yağmurunun yaşandığı ülkede asgari ücrete 2 kez zam yapmanın gereksiz olduğunu ve bu yıl sadece 1 kez zam yapılacağını açıkladı. Erdoğan'a gelince işsizliği asgari ücretteki artışa bağlayarak iş vereni yormayacak bir asgari ucret hedefledigini açıklayıp, 7 milyon asgari ücretliye her zaman olduğu gibi sabretme önerisinde bulundu.

Erdoğanın önümüzdeki yılla ilgili yaptığı güzellemeleri bir kenara bırakıp Mehmet Şimşek'un vergileri tabana yayma politikasına bakarsak, bircok kalemde ardı ardına beklenen vergi artışları gösteriyor ki asgari ücretli için 2024 yılı 2023'ten de zor geçecek.  

Buna karşın, hiçbir tasarrufun yapılmadığı kamuda ise en düşük işçi maaşı 35 bin lira ve özel sektörle olan makas da gittikçe açılıyor. İşverenin milli gelirden aldığı payın her geçen gün arttığı ülkede, ucretli çalışana milli gelirden reva görülen pay ise sadece %25 ve bu da açlık sınırı altında kalan bir asgari ücret anlamına geliyor.

WhatsApp Görsel 2023-12-13 saat 18.05.30_48b0ed19

AKP döneminde, tarım arazisi ve çiftçi sayısının hızla düşmesiyle iyice dışa bağımlılı hale getirdikleri ekonomide, enflasyonu belirleyen baş unsurun dolar kuru olması nedeniyle yapılacak hiçbir asgari ücret zammı gerçekçi ve adil değildir. Asgari ücret belirleme göstergesi açlık sınırı olan bu aciz hükümetin, enflasyonu düşürmek bir yana bu pazarlıkta tuttuğu taraf her zaman olduğu gibi sermayenin safıdır

WhatsApp Görsel 2023-12-13 saat 18.05.29_c8490656

Bizler açlık sınırı altında kalan bir asgari ücreti kabul etmiyoruz.

Biz emekçiler ulusal gelirin hakça paylaşıldığı bir düzen istiyoruz.

Asgari değil, insanca ücret!

Editör: Haber Merkezi