Türkiye Birincisi: Nezihe Elvin Ortatepe'nin Yenilikçi Radyasyon Kalkanı Projesi

Tarsus Amerikan Koleji (TAC) öğrencisi Nezihe Elvin Ortatepe, kurşun içerikli radyasyon kalkanlarına alternatif olacak çevreci bir kompozit malzeme geliştirerek Türkiye genelinde önemli bir başarıya imza attı. Ortatepe'nin projesi, önce TÜBİTAK’ın bölge etkinliğinde sergilenmeye hak kazandı, ardından ‘MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye birinciliği elde etti.

Geliştirilen Kompozit Malzeme: Ortatepe’nin geliştirdiği kompozit malzeme, kurşun yerine Bizmut Oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi çevreci malzemeler kullanılarak üretildi. Bu kompozitin radyasyon kalkanı olmasının yanı sıra hafif ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri ÖZKAN,  Kırklareli’deki Sel Felaketi İçin Adalet Arayışı Devam Ediyor CHP Kırklareli Milletvekili Fahri ÖZKAN, Kırklareli’deki Sel Felaketi İçin Adalet Arayışı Devam Ediyor

Kullanım Alanları: Ortatepe, bu yenilikçi nanokompozit ürünün nükleer enerji tesisleri, tıbbi cihaz teknolojileri, uzay sanayi, otomotiv, inşaat sektörü ve giyilebilir radyasyon zırhları gibi çeşitli alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.

Destek ve Teşekkürler: Ortatepe, projesini geliştirmesine katkı sağlayan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlkan Özkan’a ve testleri gerçekleştiren üniversite ve merkezlere teşekkür etti. TAC öğretmeni Gülhan Tokmak’a da desteğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

Elvinortatepe 2

Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin Görüşü: Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, Türkiye’nin inovasyon ve patent sahibi gençlere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Elvin’in yanında olacağız. Kendisine mentor ve melek yatırımcı bulunması konusunda yardımcı olacağız. Elvinimiz, ilerlemek istediği üniversiteyi kazanıp çalışmalarına devam edecek” dedi.

Ortatepe’nin projesi, Türkiye’de lise düzeyindeki bilimsel çalışmalara ve gençlerin inovatif düşüncelerine güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu başarı, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki potansiyelini ortaya koyarken, ülkenin gelecekteki bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

#Nezihe Elvin Ortatepe #Tarsus Amerikan Koleji #Radyasyon Kalkanı #Kompozit Malzeme #TÜBİTAK #MEF Eğitim Kurumları Araştırma

Editör: Haber Merkezi