BM başkanının Salı günü doğrudan Rusya'nın ülkeyi işgalinden kaynaklanan “muazzam bir insani, ekonomik ve çevresel felaket”  olarak tanımladığı devasa bir barajın görünürde yıkılmasının ardından Ukrayna'da on binlerce sivil tehlikede.

Kakhovka barajının rezervuarından gelen su, çatışmanın başlarında Rus kuvvetleri tarafından işgal edildiğinden beri sürekli tehdit altında olan, Avrupa'nın en büyüğü olan yakındaki Zaporizhzhya nükleer santralini (ZNPP) soğutmak için de kullanılıyor. 

Ukrayna'daki BM Ofisi, güneydoğuda ülkenin en büyük nehri olan Dnipro'da bulunan Sovyet döneminden kalma Kakhovka barajı ve hidroelektrik santralindeki büyük gedik sonrasında "Ukrayna'da binlerce insanın tehlikede olduğunu" tweetledi. 

'Yıkıcı sonuç'

BM Genel Sekreteri António Guterres, New York'ta Güvenlik Konseyi dışında gazetecilere verdiği demeçte, BM'nin felaketin nasıl meydana geldiğini doğrulamak için bağımsız bilgilere erişimi olmadığını söyledi. 

Genel Sekreter'in Ukrayna'daki durumla ilgili basın toplantısı

Ukrayna'nın Herson bölgesindeki muazzam insani, ekonomik ve ekolojik felaketin bugün ortaya çıkan trajik görüntülerini hepimiz gördük.

Birleşmiş Milletler'in, Kakhovka hidroelektrik santrali barajındaki yıkıma yol açan koşullar hakkında bağımsız bilgilere erişimi yoktur.

Ancak bir şey açık: Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir başka yıkıcı sonucu. 

Etkilerini Herson şehrinde, Nova Kakhovka kasabasında ve Dnipro nehri boyunca uzanan diğer 80 kasaba ve köyde görüyoruz.

Büyük sel. Büyük ölçekli tahliyeler. Çevresel yıkım. Yeni ekilen mahsullerin imhası. 

Ve Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi olan yüksek düzeyde tehdit altındaki Zaporizhzia nükleer santraline yönelik tehditler eklendi. 

En az 16.000 kişi şimdiden evlerini kaybetti -- güvenli ve temiz içme suyu kaynakları binlerce kişi için risk altında. 
 
Birleşmiş Milletler ve insani yardım ortakları, Ukrayna Hükümeti ile koordinasyon içinde, içme suyu ve su arıtma tabletleri ve diğer kritik yardımlar dahil olmak üzere acil destek sağlıyor. 

İnsani yardım çalışmalarımıza ve acil, güvenli ve güvenli insani erişim çağrılarımıza devam edeceğiz.
Bugünün trajedisi, savaşın insanlar üzerindeki korkunç bedelinin bir başka örneğidir.

Acının bent kapakları bir yılı aşkın bir süredir taşmaktadır.

Bu durmalı. 

Sivillere ve kritik sivil altyapıya yönelik saldırılar durdurulmalıdır. 

Hesap verebilirliği ve uluslararası insancıl hukuka saygıyı sağlamak için harekete geçmeliyiz.

Her şeyden önce BM Şartı, uluslararası hukuk ve Genel Kurul kararları doğrultusunda adil bir barış çağrısında bulunuyorum.

Teşekkür ederim.

Editör: Haber Merkezi