Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının 62. haftasında İHA'lar, füzeler ve sınır ötesi toplar sahne aldı ve 63. hafta Moskova'dan Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaşamına teşebbüs ettiği yönündeki dramatik bir iddiayla başladı.

Ukrayna, beklenen karşı saldırısının olası bir başlangıcı olan Rus yakıt depolarını hedef almış olabilir. Bu arada Rusya, Ukraynalı sivillere yönelik saldırılarını keskin bir şekilde yoğunlaştırdı ve düzinelerce can aldı.

Ukrayna, 29 Nisan'da Kırım Yarımadası'ndaki Sivastopol yakınlarındaki Kozacha Körfezi'nde Rus Karadeniz Filosunun üssünün bulunduğu patlamalardan sorumluydu.

Görüntülerde, bir yakıt deposu parkından yükselen devasa siyah bir mantar bulutu görülüyordu. Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov, 40 bin ton rafine petrol ürünü içeren 10 tankın imha edildiğini söyledi.

İşgal altındaki Kırım'ın Rusya tarafından görevlendirilen valisi Mihail Razvozhayev, Ukraynalı bir insansız hava aracının bir petrol tankına çarparak 1.000 metrekareden (10.764 fit kare) büyük bir yangına yol açtığını doğruladı.

Bir Rus askeri blog yazarı, iki insansız hava aracının dört yakıt tankını imha ettiğini söyledi. Bir başka Rus blog yazarı, Odesa'daki Shkilnyy havaalanından yakıt tanklarına 10 Mugin-5 İHA'nın fırlatıldığını ve bazılarının vurulduğunu söyledi.

Rusya, 4 Mayıs'ta Karadeniz'deki Novorossiysk limanı yakınlarındaki Ilsky petrol rafinerisinde çıkan yangından da Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Ukrayna, saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Her iki yakıt tesisi de Ukraynalı sivillere yönelik Rus hava saldırılarının ardından bir gün içinde vuruldu.

Kozacha Körfezi saldırısından bir gün önce, Rusya topraklarından atılan füzeler Ukrayna'nın merkezindeki Uman'a indi ve beşi çocuk 20 sivili öldürdü.

Rusya, yedek askerler için bir eğitim alanını hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kabul etti.

Rusya savunma bakanlığı tüm hedefleri vurduğunu iddia ederken, Ukrayna 23 füzeden 21'ini düşürdüğünü söyledi.

Ilsky yangınından bir gece önce Ukrayna, Rusya'nın ikinci gün Ukrayna topraklarına düzinelerce İHA saldırısı başlattığını söyledi.

Hava kuvvetleri Telegram'da "İşgalciler 24 Shahed-136/131 saldırı uçağı fırlattı... Ukrayna Hava Kuvvetleri, diğer hava savunma birimleriyle işbirliği içinde 18 saldırı uçağı düşürdü" dedi.

Ukrayna, uzun süredir Rusya'yı savaşmayanlara yönelik saldırılarından dolayı cezalandırmaya ve hiçbir savaşın olmadığı Ukrayna topraklarının içlerine nüfuz etme kabiliyetine karşı koymaya çalışıyor.

7 Eylül'de Ukrayna silahlı kuvvetlerinin başkanı Valery Zaluzhny, Batı tarafından sağlanan uzun menzilli silahların 2023'te savaşı kazanmanın anahtarı olacağını söyledi.

“Düşman, cezasız bir şekilde ülke topraklarının tüm derinliğindeki hedeflere nokta vuruşlu saldırılar düzenleme yeteneğine sahiptir. Bu, askeri açıdan Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin ağırlık merkezi olarak düşünülmelidir. Bu durum devam ettiği sürece bu savaş yıllarca devam edebilir” diye yazdı Korgeneral Mykhailo Zabrodskyi ile birlikte yazdığı bir makalede. Aslında Yusov, Kozacha Körfezi saldırısının Uman'da öldürülen iki düzine sivilin intikamı olduğunu söyledi. Sivillere yönelik saldırılar nedeniyle Rusya'yı cezalandırma politikasının devam edeceğini söyledi.

"Bu ceza uzun sürecek. Yusov, geçici olarak işgal edilen Kırım'ın tüm sakinlerinin askeri tesislerin yakınında bulunmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Rusya'da ölüm oranı bu yıl ikiye katlandı

ABD Ulusal Güvenlik sözcüsü John Kirby, Beyaz Saray'ın Aralık ayından bu yana Ukrayna'da yaklaşık yarısı Wagner Grubu'ndan paralı askerler olmak üzere 20.000 Rus askerinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 80.000 Rus askerinin yaralandığını tahmin ettiğini söyledi .

Bu, üç aylık bir süre için son derece yüksek bir geçiş ücretidir.

21 Şubat tarihli sızan bir ABD istihbarat belgesi, savaşın ilk yılının tamamında ölen Rus sayısının 35.000 ila 42.500 arasında olduğunu tahmin ediyor.

Aralık ayından bu yana ölümlerdeki artış, muhtemelen Rusya'nın Ukrayna'nın doğu bölgeleri Luhansk ve Donetsk'in kontrol etmediği kısımlarını almayı amaçlayan kış saldırısının bir sonucu.

Ukraynalı ölülerin tahminleri, Rus ölülerinin yarısından daha azdı - 15.500-17.000.

Sızan belge, Ukrayna için 106.500 ile 110.500 ve Rusya için 150.500 ile 177.000 arasında yaralı olduğunu gösteriyor.

Washington Post, sızan ayrı bir CIA belgesinin, Putin'in halkı kızdırmadan yeni birlikler toplamaya çalıştığını öne sürdüğünü bildirdi. Belgeye göre Putin, ülkesinde siyasi bir tepkiden kaçınmak için ordusundan 2023'te "sessizce 400.000 yeni asker toplamasını" istedi.

Batı istihbaratı, Rusya'nın işgalini 150.000 askerle başlattığını tahmin ediyor. Wagner Group'un 50.000 kişi daha sahaya çıktığına inanılıyor. Ukrayna, 180.000'den fazla kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Bakhmut için savaş

Donetsk'teki Bakhmut şehri için yıpratma savaşı, Rus kuvvetleri halihazırda kontrol etmedikleri birkaç mahalle için savaşmaya devam ederken, yoğun olmaya devam etti. Muharebe, geçen sonbahardan beri savaşın odak noktası haline geldi.

Coğrafi konumlu görüntüler, Rus kuvvetlerinin 27 Nisan'da Bakhmut'un güneybatısındaki T0504 karayolu üzerindeki Bakhmut Sanayi Koleji'nin kontrolünü, bu tedarik yolunu kontrol etmek için yenilenmiş bir teklifle kontrol ettiğini gösterdi. Ukrayna genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin T0504 karayolu üzerinde Bakhmut'un 9 km (6 mil) batısındaki Chasiv Yar'a da saldırdığını söyledi.

Rus askeri blog yazarları, birliklerin bazı bölgelerde Ukrayna savunmasını yarıp geçtiğini iddia ederek, "Wagner saldırı birlikleri Bakhmut'un orta bölgelerinde ilerlemeye devam ediyor" dedi.

Coğrafi konumlu insansız hava aracı görüntülerine göre, Rus kuvvetleri 29 Nisan'da şehrin güneybatı ve kuzeybatı kesimlerinde sınırlı ek kazanımlar elde etti.

Ukrayna genelkurmayı, güçlerinin 1 Mayıs'ta 41 saldırıyı püskürttüğünü söyledi. "Bakhmut ve Maryinka, çatışmaların merkez üssünde kalmaya devam ediyor, askerlerimiz savunmada" dediler.

Rus askeri blog yazarları, Wagner kuvvetlerinin 30 Nisan ve 1 Mayıs'ta batı ve güneybatı Bakhmut'ta günde en fazla bir veya iki blok hızla ilerlediğini iddia etti.

Bir blog yazarı, "Bakhmut'ta, güçlü topçu ve hava desteğine sahip Wagner PMC, şehrin güney, batı ve kuzey kesimlerindeki Ukrayna garnizonuna baskı uyguluyor" dedi.

Wagner patronu Yevgeny Prigozhin, savaşçılarının 30 Nisan'da Bakhmut'ta küçük bir farkla ilerlediğini söyledi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Rus kuvvetlerinin Donetsk'teki Bakhmut ve Maryinka'yı almaya odaklandığını söyledi.

"Rus saldırganların ana vurgusu, çok katlı binaları ve yapıları ele geçirmektir" dedi. “Bu şekilde mevzilerimizi yok etmeye çalışıyorlar. Düşman zaten Suriye'de bu tür taktikleri kullandı. Başka türlü savaşamaz çünkü sokak savaşlarında bize kaybedecek.”

Ukrayna'nın doğu kuvvetlerinin komutanı Albay General Oleksandr Syrskyi, savunması devam edecek olan Bakhmut'ta “etkili savunma sağlama ve düşmana maksimum kayıplar verme amaçlı” kararların alındığını söyledi.

Bu arada Ukrayna karşı saldırısını hazırlamaya devam etti.

NATO başkanı Jens Stoltenberg 27 Nisan'da ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin günler önce Almanya'nın Ramstein kentinde söylediği şeyi doğruladı: Müttefikler dokuz mekanize Ukrayna tugayını eğitti ve donattı.

“Ukrayna'ya söz verilen savaş araçlarının yüzde 98'inden fazlası teslim edildi. Bu, büyük miktarda cephane dahil 1.550'den fazla zırhlı araç, 230 tank ve diğer teçhizat anlamına geliyor. NATO karargahında konuşan Stoltenberg, "Bu, Ukrayna'ya işgal altındaki bölgeleri geri kazanmaya devam etmesi için güçlü bir konum verecektir" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Danimarka'nın tüm Sezar obüslerini Ukrayna'ya devrederek büyük bir silah vaadini yerine getirdiğini söyledi.

30 Nisan'da Almanya, söz verdiği dört IRIS-T kısa menzilli hava savunma sisteminden ikincisini Ukrayna'ya teslim etti.

2 Mayıs'ta Reznikov, ABD tarafından sağlanan Bradley Savaş Araçları'nın Ukrayna'ya geldiğini ve silahlı kuvvetlere alındığını söyleyerek karşı taarruzun geleceğini vaat etti.

Bugün itibariyle 'Evet, her şey hazır' diyebileceğimiz bitiş çizgisine geliyoruz” dedi. “Bugün cephede mermi kullanma oranı Ukraynalıların lehine olmasa da, Ruslar da yeteneklerini azalttı. Kaynakları sonsuz değil.”

Ukrayna askeri istihbarat başkan yardımcısı, Rus kuvvetlerinin Mariupol'un “dairesel savunmasına” hazırlandıklarını söyledi.

“Rusların korktuğunu görüyoruz. Vadym Skibitskyi, Sivastopol'deki üs ve diğer askeri tesisler şu anda sıkı bir şekilde korunuyor, işgalciler bu altyapıya yönelik herhangi bir saldırıya karşı korunmak için mevzilerini donatıyorlar” dedi.

Rusya, savaş uçaklarını, gemilerini ve denizaltılarını geçen sonbaharda Kırım'dan çekmeye başladı ve onları Ukrayna'nın drone saldırılarının menzilinden çıkarmak için Rus topraklarında konuşlandırdı. Skibitskyi, bu varlıkların geri çekildiğini doğruladı.

Ukrayna'nın güney kuvvetleri sözcüsü Nataliya Humenyuk, Kırım'ı tüm yollardan terk eden büyük bir insan akışı olduğunu söyledi. "Askeri personelin aileleri de aktif olarak tahliye ediliyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi