Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Zaporizhzhya Nükleer Santrali (ZNPP) çevresinde artan gerilimin ortasında, Ukrayna ihtilafındaki potansiyel nükleer tehdit konusunda uyarıda bulunmaya devam ediyor. 

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi Cuma günü yaptığı açıklamada , fabrika personelinin çoğunun evi olan Enerhodar kasabası yakınlarındaki bir yerin günün erken saatlerinde topçu ateşi altında kaldığını söyledi,” 

Askeri faaliyet spekülasyonu 

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ZNPP, Enerhodar'dan sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor.  

Bay Grossi , tesiste bulunan IAEA uzmanlarının fabrikanın etkilenmediğini bildirdi "ancak yakınlık, bölgede gelecekteki askeri operasyonlara ilişkin artan spekülasyonların olduğu bir dönemde süregelen nükleer güvenlik ve güvenlik tehlikelerinin altını bir kez daha çizdi" dedi.

Çatışma sırasında zaten birkaç kez bombalanmış olan ZNPP'nin korunmasını sağlama konusundaki kararlılığının altını bir kez daha çizdi. 

Nükleer riskin önlenmesi 

Genel Müdür, bu hayati hedefe ulaşmak ve kıtada ciddi bir nükleer kaza riskini önlemeye yardımcı olmak için tüm taraflarla yoğun müzakereler yürüttüğünü söyledi. 

“Çok basit: fabrikaya ateş etmeyin ve tesisi askeri üs olarak kullanmayınÇatışma sırasında fabrikayı korumak için bir dizi ilke üzerinde anlaşmak herkesin çıkarına olmalıdır” dedi. 

ZNPP, Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden kısa bir süre sonra Rus kuvvetleri tarafından işgal edildi. 

Personel stres altında 

Çatışma başladığından bu yana personel sayısında büyük bir düşüş oldu   , personel ve aileleri çatışma sırasında cephe bölgesinde son derece zor ve stresli koşullarla karşı karşıya kaldı. 

IAEA, yakın zamanda Enerhodar'dan bazı sakinlerin tahliyesinin personel durumuyla ilgili belirsizliği artırdığını söyledi.

Bu ayın başlarında ajans uzmanları, personel sayısında yalnızca temel personele yönelik bir azalma gözlemledi, ancak normal gün personeli Pazartesi günü tesise geri döndü. Bununla birlikte, işgücü boyutu hala çatışma öncesi seviyenin çok altındadır. 

Personel sayısı 'yetersiz' 

"Uzmanlarımız bu hafta fabrikada kayda değer bir personel artışı gördüler. Şu anda, reaktörlerinin tamamı kapalı durumda olan bir tesis için yeterli personeli var. Durumu "sürdürülemez" olarak nitelendiren Bay Grossi, "Ancak, gerekli bakım ve diğer düzenli işleri yapmak için  açıkça yetersiz kalıyor" dedi.

Santralin bu tür azaltılmış personeli ne kadar uzun süre kalırsa, nükleer emniyet ve güvenlik risklerinin o kadar büyük olacağı konusunda uyardı.  

Tek güç hattı 

Ayrıca ZNPP, reaktörün soğutulması ve diğer temel nükleer emniyet ve güvenlik işlevleri için gereken harici elektrik için kalan tek işleyen 750 kilovoltluk elektrik hattına hala güveniyor.   

Bu tür dört hat çatışmadan önce mevcuttu, son çalışan 330 kilovoltluk yedek elektrik hattı ise Mart ayında hasar gördü ve hala tamir edilmedi

Bu arada, yerindeki IAEA ekibi, Rusya'nın devlet nükleer şirketi Rosatom'un bunun verileceğine dair güvence vermesinin ardından, yakındaki Zaporizhzhya Termik Santrali'ne (ZTPP) erişim sağlama konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.  

ZTPP, daha önce nükleer santrale yedek güç sağlanan 330 kilovoltluk açık şalt sahasını işletiyor.  

Editör: Haber Merkezi