Birleşmiş Milletler, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana 500'ü çocuk olmak üzere 9.000'den fazla sivilin öldürüldüğünü belirterek, Ukrayna'daki savaşın 500. güne ulaşmasının sivillere maliyeti kınadı.

BM'nin Ukrayna'daki İnsan Hakları İzleme Misyonu (HRMMU) Cuma günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki savaşın korkunç sivil maliyetine üzüldüğünü" ve çatışmada şimdiye kadar 9.000 sivilin öldürüldüğünü doğrulayabildiğini söyledi . Misyon, gerçek ölü sayısının resmi olarak teyit edilen ölüm sayısından çok daha yüksek olabileceği konusunda uyardı.

HRMMU başkan yardımcısı Noel Calhoun, işgalin başlamasından bu yana 500. gün münasebetiyle yaptığı açıklamada, "Bugün, Ukrayna'daki siviller üzerinde korkunç bir bedel ödemeye devam eden savaşta bir başka acımasız kilometre taşını işaretliyoruz" dedi.

Gözlemciler, bu yıl Ukrayna'daki kayıp sayısının ortalama olarak 2022'dekinden daha düşük olmasına rağmen, rakamın Mayıs ve Haziran aylarında yeniden tırmanmaya başladığını kaydetti.

27 Haziran'da Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk'a düzenlenen füze saldırısında 4'ü çocuk 13 sivil hayatını kaybetmişti.

Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde cephe hattından uzakta , Perşembe sabahı erken saatlerde belediye başkanının işgalin başlamasından bu yana sivil altyapıya yönelik en büyük saldırı olarak adlandırdığı bir füze saldırısında 10 kişi öldü ve 37 kişi de yaralandı.

BM, saldırının aynı zamanda Dünya Mirası Sözleşmesi tarafından korunan bir bölgede meydana gelen ilk saldırı olduğunu ve tarihi bir binaya zarar verdiğini söyledi.

Ukrayna'daki BM gözlem misyonu, son 500 gün içinde, Rusya destekli ayrılıkçıların Kırım'ı ve diğer bölgeleri ele geçirdiği Doğu Ukrayna'daki önceki sekiz yıllık düşmanlıkların tamamına kıyasla üç kat daha fazla sivilin öldürüldüğünü kaydetti.

Rusya, özellikle siviller için ölümcül olan gelişigüzel topçu ve füze ateşi de dahil olmak üzere hava saldırılarıyla Ukrayna'yı düzenli olarak bombalıyor. Rusya ayrıca sivil altyapıya ve ikmal hatlarına saldırarak sivilleri elektrik ve sudan mahrum etti.

Bucha ve Mariupol şehirleri, oradaki katliamlara ilişkin raporların ve görüntülerin dünyayı şok etmesi ve savaş suçları ve hatta soykırım iddialarına yol açmasının ardından, geçen yıl Rus zulmünün simgesi haline geldi.

Cuma günü ABD, Ukrayna kuvvetlerine misket bombası sağlayacağını duyurdu.

Parça tesirli bombalar, geniş alanlara çok sayıda bomba atıyor ve patlayıcıların ayrım gözetmeyen doğası, hem çatışma sırasında hem de sonrasında uzun süre sonra siviller için büyük bir tehdit oluşturuyor çünkü bombaların bir kısmı patlamaz.

120'den fazla ülke, bunların kullanımını yasaklamak için 2008 BM Misket Bombaları Sözleşmesini imzaladı.

Editör: Haber Merkezi