Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna'ya bir ültimatom verdi: Rusya'nın şu anda kontrol ettiği Ukrayna topraklarını teslim etmek de dahil olmak üzere Moskova'nın taleplerini yerine getirin, yoksa Ukrayna'nın kaderini Rus ordusu belirleyecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir kez daha barış görüşmelerine açık olduğunu söylemesinden bir gün sonra konuşan Lavrov, "kendi iyiliği için" Moskova'nın isteklerine uyması gerektiğini Kiev'e söyledi.

Lavrov, "Rejim tarafından kontrol edilen bölgelerin askerden arındırılması ve silahsızlandırılması, yeni topraklarımız da dahil olmak üzere Rusya'nın güvenliğine yönelik buradan kaynaklanan tehditlerin ortadan kaldırılmasına yönelik önerilerimiz düşman tarafından iyi biliniyor" dedi. Pazartesi.

"Mesele basit: Onları kendi iyiliğin için yerine getir. Aksi takdirde meseleye Rus ordusu karar verecek” dedi.

TASS'ın çatışmanın ne kadar süreceği sorusuna Lavrov, "Top rejimin sahasında ve arkasında Washington var" yanıtını verdi.

Pazar günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın müzakerelere açık olduğunu bir kez daha söyledi ve müzakerelerin olmamasından Kiev ve Batılı destekçilerini sorumlu tuttu.

Savaş 11. ayına girerken ve Moskova için sayısız savaş alanında yaşanan gerilemeye rağmen, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın doğusunda ve güneyinde şiddetli çatışmalara girerken, Rusya'nın füze ve drone saldırıları Ukrayna'nın sivil altyapısını harap ederek milyonları elektriksiz, ısıtmasız ve susuz bıraktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Pazartesi günü gece yaptığı video konuşmasında, Donbas bölgesindeki cephedeki durumun "zor ve sancılı" olduğunu ve ülkenin tüm "güç ve konsantrasyonunu" gerektirdiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alması sonucunda yaklaşık dokuz milyon insanın elektriksiz kaldığını söyledi. Bu rakam, Ukrayna nüfusunun yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

Rusya'nın yerle bir ettiği şehirlerde on binlerce Ukraynalı sivil de öldürüldü ve her iki taraftan da binlerce asker öldü.

Bağımsız Devletler Topluluğu grubunun zirvesi için Pazartesi günü eski Sovyet devletlerinin liderlerini St Petersburg'da ağırlayan Putin, Avrasya bölgesinin güvenlik ve istikrarına yönelik tehditlerin arttığını söylerken Ukrayna'daki savaşa doğrudan atıfta bulunmadı.

"Maalesef bu alandaki zorluklar ve tehditler, özellikle de dışarıdan, her yıl daha da artıyor" dedi.

Şubat ayındaki işgalden bu yana Ukrayna, Rus kuvvetlerini kuzeyden sürdü, onları başkent Kiev'in eteklerinde yendi ve Rusları doğu ve güneyde geri çekilmeye zorladı. Ancak Moskova, Putin'in ilhak ettiğini iddia ettiği doğu ve güney topraklarını hala kontrol ediyor.

Editör: Haber Merkezi