Ekosistem bozulmasını önlemek, durdurmak veya tersine çevirmek için dönüştürücü eylemleriyle ödül alanlar; 

Bir çevreci, sürdürülebilir bir atık yönetimi kuruluşu, bir ekonomist, bir kadın hakları aktivisti ve bir vahşi yaşam biyoloğu, yaklaşık 2.200 aday arasından seçildi. 

UNEP'in yıllık  Dünya Şampiyonları  ödülü, doğal dünyamızı korumada çığır açan sivil toplum, akademi ve özel sektör dahil olmak üzere çeşitli alanlardan bireyleri ve kuruluşları takdir eden BM'nin en yüksek çevre ödülüdür. 

Şampiyonlarla tanışın 

İlham ve Eylem kategorisinde üç şampiyon ödüllendirildi. 

Kar amacı gütmeyen, çevreci, öncü bir grup olan Arcenciel , Lübnan'ın atıklarını yönetmesine yirmi yıldır yardım ettiği için bu ödülü aldı.  

Arcenciel'in Genel Müdürü Robin Richa, "Çevreyi ve özellikle toplumu ve toplum sağlığını etkileyen birçok sorun belirledik" dedi. "Sürdürülebilir bir etki yaratabileceğimiz faaliyetleri belirlemede stratejik olmaya çalıştık". 

Bu arada, Kamerun Ekolojisi'nin kurucu ortağı ve Ormanların Topluluk Yönetimi için Afrika Kadın Ağı Başkanı Cécile Bibiane Ndjebet , ormanların kesilmesi, sulak alanların kurutulması ve nehirlerin lekelenemeyecek oranlarda kirletilmesinin neden olduğu hasarı onarmadaki çalışmaları ile tanındı. 

Bayan Ndjebet, "Kırsal kesimdeki bu kadınları savunmak, hayatlarını iyileştirmek" arzusunu dile getirerek, "Kadınların çok mücadele ettiğini fark ettim" diye hatırladı. 

2000 yılında biyolog Constantino Aucca Chutas tarafından kurulan Asociación Ecosistemas Andinos organizasyonu Peru'da üç milyondan fazla ağaç dikti ve 30.000 hektarlık araziyi korudu veya restore etti. 

“Bir ağaç diktiğimizde, Toprak Ana'ya bir şeyler geri vermiş oluruz. Ne kadar çok ağaç dikersek o kadar çok insanın mutlu olacağına inanıyoruz” dedi. 

Kategori: Girişimci Vizyon 

Yaban hayatı biyoloğu Purnima Devi Barman , binlerce kadını güçlendirerek, girişimciler yaratarak ve geçim kaynaklarını iyileştirerek daha büyük emir subayı leyleği yok olmanın eşiğinden geri getiren, tamamı kadınlardan oluşan bir taban koruma hareketi olan “Hargila Ordusu”na liderlik ediyor. 

Kamerun'da bir çocukken, büyükannesinin onu "leylek ve diğer birçok türü gördüğü" yakınlardaki çeltik tarlalarına ve sulak alanlara götürdüğünü hatırladı. “Kuşlara aşık oldum” dedi Barman Hanım.

Kategori: Bilim ve Yenilik 

Partha Dasgupta , onlarca yıldır ekonomiye çığır açan katkılar yaptı - dünyayı doğanın değeri ve ekosistemleri koruma ihtiyacı konusunda uyandırdı. 

“Ekonomik tahminler fabrika yatırımlarından, istihdam oranlarından, [gayri safi yurtiçi hasıla] büyümeden oluşuyor. Ekosistemlere ne olduğundan hiç bahsetmiyorlar” dedi Bay Dasgupta. “Bunu şimdi düşünmemiz gerçekten acil”.  

Çözümler için parlak yollar 

2005'teki başlangıcından bu yana, yıllık Dünya Şampiyonları ödülü, doğal dünyamızı koruma çabalarının ön saflarında yer alan öncülere veriliyor.  

Bugüne kadar, ödül 111 ödülü tanıdı: 26 dünya lideri, 69 kişi ve 16 kuruluş.  

Geçen yılın ödül sahipleri arasında Barbados  Başbakanı Mia Mottley ,  Melanezya'nın Deniz Kadınları , Uganda'dan   Gladys  Kalema-Zikusoka  ve Kırgız Cumhuriyeti'nden  Maria Kolesnikova yer aldı.

Editör: Güven BOĞA