UNICEF'in yeni raporuna göre, her 3 çocuktan 1'i  - dünya çapında 739 milyon çocuk - halihazırda yüksek veya çok yüksek su kıtlığına maruz kalan bölgelerde yaşıyor ve iklim değişikliği bu durumu daha da kötüleştirme tehdidinde bulunuyor.

Dahası, su mevcudiyetinin azalması ve yetersiz içme suyu ve sanitasyon hizmetlerinin yarattığı çifte yük, çocukları daha da büyük bir risk altına sokarak bu zorluğu daha da artırıyor.

COP28 iklim değişikliği zirvesi öncesinde yayımlanan İklim Değişikliğindeki Çocuk , iklim değişikliğinin etkilerinin hissedilme yollarından biri olan suyun kırılganlığı nedeniyle çocukların maruz kaldığı tehdide dikkat çekiyor. Küresel çapta su güvenliğinin üç aşamasının (su kıtlığı, su kırılganlığı ve su stresi) etkilerinin bir analizini sağlar*.

UNICEF'in Çocuklar İçin İklim Riski (2021) raporuna ek olan rapor, aynı zamanda çocukların iklim krizinin etkilerinin en ağırını üstlendiği sayısız başka yolu da ana hatlarıyla ortaya koyuyor; bunlar arasında hastalıklar, hava kirliliği ve sel ve su baskını gibi aşırı hava olayları yer alıyor. kuraklıklar. Ana rahmine düştüğü andan yetişkinliğe ulaşana kadar çocukların beyin, akciğer, bağışıklık sistemi ve diğer kritik fonksiyonlarının sağlığı ve gelişimi, büyüdükleri ortamdan etkilenir. Örneğin, çocukların hava kirliliğinden etkilenme olasılıkları çocuklara göre daha yüksektir. yetişkinler. Genel olarak yetişkinlerden daha hızlı nefes alırlar ve beyinleri, akciğerleri ve diğer organları halen gelişmektedir.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “İklim değişikliğinin sonuçları çocuklar için yıkıcıdır” dedi. “Bedenleri ve zihinleri kirli havaya, yetersiz beslenmeye ve aşırı sıcağa karşı benzersiz bir şekilde savunmasız. Su kaynaklarının kuruması ve korkunç hava olaylarının daha güçlü ve daha sık hale gelmesiyle sadece dünyaları değişmiyor, aynı zamanda iklim değişikliği zihinsel ve fiziksel sağlıklarını etkilediğinden refahları da değişiyor. Çocuklar değişim talep ediyor ama ihtiyaçları çoğunlukla bir kenara bırakılıyor.”

Raporun bulgularına göre, çocukların en büyük payı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgelerinde maruz kalıyor; bu da onların su kaynaklarının sınırlı olduğu, mevsimsel ve yıllar arası değişkenliğin yüksek olduğu, yer altı su seviyesinin azaldığı veya kuraklık riskinin olduğu yerlerde yaşadıkları anlamına geliyor.

Çok fazla sayıda çocuk - 436 milyon - yüksek veya çok yüksek su kıtlığı ve aşırı su hassasiyeti olarak bilinen düşük veya çok düşük içme suyu hizmet seviyelerinin çifte yüküyle karşı karşıya kalıyor ve hayatlarını, sağlıklarını ve refahlarını riske atıyor. Bu, 5 yaşın altındaki çocuklarda önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin en önemli nedenlerinden biridir.

Rapor, salgından en çok etkilenenlerin Sahra altı Afrika, Orta ve Güney Asya ile Doğu ve Güneydoğu Asya'daki düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını gösteriyor. 2022 yılında 436 milyon çocuk su konusunda aşırı hassasiyetle karşı karşıya olan bölgelerde yaşıyordu. En çok etkilenen ülkelerden bazıları arasında 10 çocuktan 8'inin maruz kaldığı Nijer, Ürdün, Burkina Faso, Yemen, Çad ve Namibya yer alıyor.

Bu koşullar altında, güvenli içme suyu ve sanitasyon hizmetlerine yatırım, çocukları iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için temel bir ilk savunma hattıdır. Rapor, iklim değişikliğinin aynı zamanda su stresinin (su talebinin mevcut yenilenebilir kaynaklara oranı) artmasına da yol açtığı konusunda uyarıyor. 2050 yılına gelindiğinde 35 milyon çocuğun daha yüksek veya çok yüksek düzeyde su stresine maruz kalacağı öngörülüyor; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya şu anda en büyük değişimlerle karşı karşıya.

Çocuklar, benzersiz hassasiyetlerine rağmen, iklim değişikliğiyle ilgili tartışmalarda ya göz ardı ediliyor ya da büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Örneğin, çok taraflı iklim fonlarından gelen iklim finansmanının yalnızca yüzde 2,4'ü çocuklara duyarlı faaliyetleri içeren projeleri destekliyor.

Ekran görüntüsü 2023-11-14 075457

UNICEF, COP28'de dünya liderlerine ve uluslararası topluluğa, çocuklarla birlikte ve çocuklar için yaşanabilir bir gezegenin güvence altına alınması amacıyla kritik adımlar atmaya çağrıda bulunmaktadır:

  • Nihai COP28 Kapak Kararı kapsamında çocukları yükseltmek ve çocuklar ve iklim değişikliği konusunda bir uzman diyaloğu düzenlemek.
     
  • Çocukları ve nesiller arası eşitliği Küresel Durum Değerlendirmesine (GST) dahil etmek.
     
  • Küresel Uyum Hedefine (GGA) ilişkin nihai karara çocukları ve iklime dayanıklı temel hizmetleri dahil etmek. 
     
  • Kayıp ve Hasar Fonu ve finansman düzenlemelerinin çocuklara duyarlı olmasını ve çocuk haklarının fonun yönetişim ve karar alma sürecine dahil edilmesini sağlamak.

UNICEF, COP28'in ötesinde, tarafları çocukların yaşamlarını, sağlıklarını ve refahını korumak için harekete geçmeye çağırıyor - temel sosyal hizmetleri uyarlamak, her çocuğu çevre savunucusu olacak şekilde güçlendirmek ve uluslararası sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği anlaşmalarını yerine getirmek de dahil Emisyonların hızla azaltılması da buna dahildir.

“Çocuklar ve gençler iklim krizi konusunda seslerinin duyulması için sürekli olarak acil çağrılarda bulundular, ancak iklim politikası ve karar alma süreçlerinde neredeyse hiçbir resmi rolleri yok. Russell, mevcut iklim adaptasyonu, azaltım veya finansman planları ve eylemlerinde nadiren dikkate alındığını söyledi. “Her çocuğu acil küresel iklim eyleminin merkezine koymak bizim ortak sorumluluğumuzdur.”

İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor? İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor?

Editörlere Notlar:

* Su stresi: Toplam su talebinin mevcut yenilenebilir yüzey ve yeraltı suyu kaynaklarına oranı. Su talebi evsel, endüstriyel, sulama ve hayvancılık kullanımlarını içermektedir. Daha yüksek değerler kullanıcılar arasında daha fazla rekabet olduğunu gösterir.

Su kıtlığı: UNICEF'in Çocuklara Yönelik İklim Riski Endeksi, su kıtlığını temel su stresi, mevsimsel değişkenlik, yıllar arası değişkenlik, yeraltı su seviyesi düşüşü ve kuraklık riskinin bileşik ölçümüne dayanarak tanımlamaktadır. Daha yüksek değerler su kıtlığı risklerine daha fazla maruz kalındığını gösterir.

Su hassasiyeti: UNICEF , su kıtlığı (yukarıdaki gibi) ve içme suyu hizmet seviyelerinin bileşik ölçümüne dayanarak su hassasiyet endeksini [1] hesaplamaktadır. Daha yüksek değerler, yüksek düzeyde su kıtlığını ve düşük düzeyde içme suyu hizmetini gösterir.

Raporu indir

Multimedya varlıklarına erişin

Editör: Süleyman Devrim Boğa