"Tehdit altında olsak bile hekimlik yapmaya, iyi hekimlik değerlerini savunmaya, bu topluma ve bu topraklara sahip çıkmaya devam edeceğiz."

WhatsApp Görsel 2023-12-02 saat 13.59.36_b523b626

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Yeniocak; "180.000 hekimi temsil eden TTB’nin Merkez konseyi tamamen siyasi bir dava sonucunda görevinden alındı" dedi.

Yeniocak sözlerine şu şekilde devam etti;

Değerli basın emekçileri ve emek meslek örgütü temsilcileri

30 Kasım 2023 Perşembe günü akşam saatlerinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin görevden alınması talebiyle açılan davanın 7'nci duruşmasında Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin görevden alınmasına karar verdi. Bu karara gerekçe olarak merkez konseyin faaliyetlerinde kanunla belirlenmiş sınırların ötesine geçmiş olduğu iddiası esas alınmıştır. 100.000’in üzerinde üyesi olan, yaklaşık 180.000 hekimi temsil eden TTB’nin Merkez konseyi tamamen siyasi bir dava sonucunda görevinden alındı.

TTB; Anayasal güvencesi olan, 6023 sayılı yasa ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde hekimlerin örgütlü sesi, demokratik meslek örgütüdür. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarında vurguladığı gibi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının işlevi sadece meslektaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemekle sınırlı değildir. Bu kuruluşlara çoğulcu demokratik ortamın gelişimine ilişkin rollerinin önemi nedeniyle kamusal nitelik kazandırılmıştır. TTB kanununda yer alan “amaç dışı faaliyet” vurgusu 12 Eylül darbesi sonucu getirilmiş meslek örgütlerini kontrol altına almayı hedefleyen, otoriter anlayışların yansımalarıdır.

Ekran görüntüsü 2023-12-02 145130

Topluma kendi söylediğini tekrarlatmak dışında bir amaç gütmeyenler için TTB’nin söyledikleri amaç dışı gibi görünebilir. TTB şimdiye kadar neler söyledi;

  • Hekimler güvenli çalışma alanlarında çalışmalıdır
  • Üniversiteler akademik özgürlüklerine kavuşturulmalı ve nitelikli tıp eğitimi sağlanmalıdır.
  • Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli ve koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir.
  • Kadın sağlığı korunmalı ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmelidir.
  • Nükleere karşı güvenli enerji kaynakları kullanılmalı, çevre korunmalıdır.
  • Savaşa değil sağlığa bütçe demiştir,
  • Pandemi ve depremde şeffaf olunmasını savunmuştur.
  • Yeşili ve çevreyi korumak için Akbelen’de, Kaz dağları’nda ormanı savunmuştur.
  • Hekimlerin mesleki bağımsızlığını savunmuş, mobinge karşı meslektaşlarının yanında yer almıştır.

Bu karardan önce Susmadık, bu karardan sonrada susmayacağız… Korkmadık, korkmayacağız.

Tehdit altında olsak bile hekimlik yapmaya, iyi hekimlik değerlerini savunmaya, bu topluma ve bu topraklara sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Değerli Emek meslek örgütlerinin temsilcileri;  

Hepimizin bu karara sert bir şekilde karşı çıkması gerekir. Bundan sonraki adım toplumun haklarını savunan diğer meslek odalarına, sendikalara ve hatta belki muhalefet partilerine kayyum atamak olacaktır.

WhatsApp Görsel 2023-12-02 saat 13.59.36_6c83fb39

Şair Adnan Yücel’in dediği gibi

“Saraylar saltanatlar çöker

kan susar bir gün

zulüm biter.

ÇÜ.Tıp Fakültesi Mezunu Doktorlar; geleceğin hekimlerine destek için konser verdi… ÇÜ.Tıp Fakültesi Mezunu Doktorlar; geleceğin hekimlerine destek için konser verdi…

menekşeler de açılır üstümüzde

leylaklar da güler.

Bugünlerden geriye,

bir yarına gidenler kalır

bir de yarınlar için direnenler...”*

TTB BİZİZ BİZ TTB’İZ

Editör: Haber Merkezi