Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Cuma günü yaptığı açıklamada, aşırı sellerden sıcağa ve kuraklığa kadar, hava ve iklimle ilgili felaketlerin bu yıl milyonları etkilediğini ve milyarlarca dolara mal olduğunu belirterek, yoğunlaşan iklim değişikliğinin "belirtilerini ve etkilerini" açıkladı.

BM hava ajansı, erken uyarılara evrensel erişim de dahil olmak üzere güçlendirilmiş iklim değişikliği uyumunu savunan, sera gazı emisyonlarını azaltmak için çok daha fazlasını yapma gereğinin 2022'deki olaylar boyunca bir kez daha vurgulandığını söyledi.

WMO başkanı Petteri Taalas , "Bu yıl, çok fazla can ve geçim kaynağına mal olan ve sağlık, gıda, enerji ve su güvenliği ve altyapısını baltalayan birkaç dramatik hava felaketiyle karşı karşıya kaldık" dedi.

En sıcak yolda

2022 için Küresel sıcaklık rakamları Ocak ayı ortasında açıklanacak olsa da, WMO'ya göre son sekiz yıl rekor düzeydeki en sıcak sekiz yıl olma yolunda ilerliyor.

Şu anda üçüncü yılında olan bir soğuma La Niña olayının devam etmesi, 2022'nin kaydedilen en sıcak yıl olmayacağı anlamına gelse de, soğutma etkisinin kısa ömürlü olacağı ve rekor seviyelerden kaynaklanan uzun vadeli ısınma eğilimini tersine çeviremeyeceği anlamına geliyor. atmosferimizde ısıyı hapseden sera gazları.

Üstelik bu, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin en az 1°C üzerine çıktığı art arda onuncu yıl olacak –  muhtemelen Paris Anlaşmasının 1,5°C sınırını ihlal edecek .

Erken uyarılar

Erken uyarılar, temel küresel gözlem sistemine yapılan yatırımın artırılması ve aşırı hava ve iklime karşı dayanıklılığın oluşturulması, WMO topluluğunun 150. yılını kutladığı 2023 yılında WMO'nun öncelikleri arasında olacak.

Üst düzey WMO yetkilisi, " Bu tür aşırı olaylara karşı hazırlığı artırmaya ve  BM'nin Herkes için Erken Uyarı hedefini önümüzdeki beş yıl içinde karşılamamızı sağlamaya ihtiyaç var" dedi.

WMO ayrıca, temel sera gazlarının atmosferde nasıl davrandığının daha iyi anlaşılmasını sağlayan yer tabanlı Küresel Atmosfer İzleme, uydu ve asimilasyon modellemesini kullanarak yutakları ve karbondioksit, metan ve nitröz oksit kaynaklarını izlemenin yeni bir yolunu teşvik edecek.

Ekran görüntüsü 2022-12-24 085448

İklim Göstergeleri

Sera gazları, seviyeleri gözlemlemek için kullanılan iklim göstergelerinden yalnızca biridir.

1993'ten bu yana ikiye katlanan deniz seviyeleri; okyanus ısı içeriği; ve asitleşme de kaydedilen yüksek seviyelerde.

WMO'nun geçici Küresel İklim Durumu 2022 raporuna göre, uydu ölçümlerinin yaklaşık 30 yıl önce başlamasından bu yana yalnızca son iki buçuk yıl, toplam deniz seviyesindeki artışın yüzde 10'unu oluşturuyor  .

Ve 2022, rekor kıran erimenin ilk belirtileriyle Avrupa Alpleri'ndeki buzullar üzerinde olağanüstü ağır bir bedel aldı.

Grönland buz tabakası üst üste 26. kez kütle kaybetti ve Eylül ayında ilk kez zirveye -kar yerine- yağmur yağdı.

Ulusal ısı geçiş ücretleri

2022, küresel sıcaklık rekorları kırmasa da, dünya çapında birçok ulusal sıcaklık rekorunu geride bıraktı.

Hindistan ve Pakistan, Mart ve Nisan aylarında artan sıcaklar yaşadı. Çin, ulusal rekorlar başladığından bu yana en yoğun ve en uzun süreli sıcak hava dalgasına ve kayıtlardaki en kurak ikinci yazına sahipti. 

Ve kuzey yarımkürenin bazı bölümleri son derece sıcak ve kuruydu.

Arjantin'in orta-kuzey kesiminin yanı sıra güney Bolivya, orta Şili ve Paraguay ile Uruguay'ın çoğu çevresinde yoğunlaşan geniş bir alan, 2022 Kasım sonu ve Aralık başında art arda iki sıcak hava dalgası sırasında rekor kıran sıcaklıklar yaşadı. 

WMO şefi, "Çin, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'da rekor kıran sıcak hava dalgaları gözlemlendi" dedi. "Afrika Boynuzu'nda uzun süredir devam eden kuraklık insani bir felaketi tehdit ediyor.

Ve Avrupa'nın büyük bir kısmı tekrarlanan aşırı sıcak dönemleriyle boğuşurken, Birleşik Krallık Temmuz ayında sıcaklığın ilk kez 40°C'nin üzerine çıktığı yeni bir ulusal rekor kırdı.

Rekor kıran yağmur

Doğu Afrika'da yağışlar, art arda dört yağışlı mevsim boyunca (40 yılın en uzunu) ortalamanın altında kaldı ve milyonlarca insanı etkileyen, tarımı mahveden ve özellikle Etiyopya, Kenya ve Somali'de çiftlik hayvanlarını öldüren büyük bir insani krizi tetikledi.

Temmuz ve Ağustos aylarında rekor kıran yağmur, Pakistan'da en az 1.700 kişinin ölümüne neden olan, 7,9 milyon kişiyi yerinden eden ve 33 milyon insanı etkileyen yoğun sellere yol açtı.

Bay Taalas, "Pakistan'ın üçte biri büyük ekonomik kayıplar ve insan kayıplarıyla birlikte sular altında kaldı" diye hatırlattı.

Editör: Güven BOĞA