Sentetik esaslı yağlı boya kullanımı sırasında her ne kadar dikkat edilse de ufak damlacıklar ve lekeler kendini göstermektedir. Bunun üzerine “yağlı boya nasıl çıkar?”, “boya lekesi nasıl çıkar” ve “boya nasıl çıkar?” soruları ile çözüm arayışına girilmektedir. Çok dayanıklı olması içim imalatı yapılan bu boya türünün çıkması en olan boyalardan biri olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar yağlı boya temizliğinde yüzeyin ne olduğunun önemini vurgulamaktadır. Çünkü her yüzey için ayrı bir boya çıkartma işleminden söz edilmektedir. Yağ bazlı olan yağlı boyanın çıkarılması için kurumadan müdahale edilmesi gerektiği, boyayı yaymadan kazımanın önemi, kalan yağlı boya için de yüzeye göre tiner, zımpara ya da ısı tabancasının devreye girdiği öğrenilmektedir.

Yağlı Boya Nedir?

Yağlı boya, sentetik içerikli, solventli, geç kuruyan ve genel amaçlı olarak tanımlanan boya türü olarak bilinmektedir. Sentetik boya olarak da isimlendirilmektedir. Tüm markalarda ve teneke kutularda piyasada yer alan yağlı boyalar sentetik tiner kullanımı ile inceltilmektedir. “Sentetik Yağlı boya nasıl yapılır?” sorusunun cevabı ise içine bağlayıcı madde olarak keten yağı ya da haşhaş yağı, reçine, balmumu ve terebentin katılarak yapılmaktadır. Yağ bazlı olduğu için geç kuruduğu ifade edilen yağlı boya için, kapatıcı özelliğe sahip olduğu da eklenmektedir.

Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve bakla birden fazla yüzeyde yağlı boya uygulamaları gözlenmektedir. Bütün bunlara ek olarak hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada hemen hemen her rengi yer alan yağlı boya kullanımları fark edilmektedir. Dünyaca ünlü birçok sanat eseri tablonun yağlı boya teknikleri ile yapıldığı bilinmektedir.

Tiner Yağlı Boyayı Çıkarır mı?

“Tiner yağlı boyayı çıkarır mı?” hakkında yapılan araştırmalar sonucunda evet cevabına ulaşılmaktadır. Tiner türlerinden sentetik tiner yüzeye bulaşan yağlı boyaları silmek için kullanılmaktadır. Öncelikle her zaman yağlı boya bulaşan yere hemen müdahale edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Uzmanlar çıkarılması zor bir boya türü olan yağlı boya lekesi için sentetik tiner ve daha güçlü bir madde olan selülozik tiner kullanımında bahsetmektedir. Fakat bu iki maddenin kullanımı sırasında yüzeye göre dikkat edilmesi gerekilen noktalar olduğu da ayrıca eklenmektedir.

Kurumuş Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

“Kurumuş yağlı boya nasıl çıkar?”, “duvar boyası nasıl çıkar?” ve “duvardaki yağlı boya nasıl çıkarılır?” sorularına cevap arayışı içinde olanlar kurumuş yağlı boya bulunan ahşap, metal veya beton yüzeylerin temizlenmesi adına gereken adımların neler olduğuna ulaşmaktadır. Bu adımlar aşağıda sıralanmaktadır.

●        Kurumuş yağlı boyanın kalın katmanı bir spatula ya da jilet ile alınmaktadır.

●        Daha sonra önce kalın ve ardından ince zımpara ile zımpara işlemi kurumuş yağlı boya yüzeyine uygulanmaktadır.

●        Zımpara sonrasında kalan yağlı boya artıklarının ayıklanması için de temiz bir bez selülozik tiner ile ıslatılmakta ve yüzey dairesel hareketler ile temizlenmektedir. Bu aşamada bezin sık sık çevrilmesi ve bezin temiz tarafının selülozik tiner ile tekrar ıslatılıp silinmesi vurgulanmaktadır.

●        Eğer yağlı boya kalın bir tabaka halinde bulaştıysa temizlikten yarım önce yüzeye bir miktar selülozik tiner ya da boya sökücü dökülmektedir. Böylede bu maddelerin boyanın içine işlemesi ve boyanın daha kolay çıkması sağlanmaktadır.

●        Plastik malzemeler için selülozik tiner kullanımı önerilmezken, selülozik tiner ve boya sökücünün yağlı boya lekesi ile beraber yüzeydeki diğer boyaları da ortadan kaldırma ihtimali olduğu belirtilmektedir.

Yağlı Boya Elden Nasıl Çıkar?

“Yağlı boya elden nasıl çıkar?” ve de “eldeki boya nasıl çıkar?” soruları hakkında cevap arayışlarının sık olduğu fark edilmektedir. Buna göre henüz kurumamış yağlı boyanın elden çıkarılması için sentetik tinerin bir bize dökülerek ellerin temizlenmesi önerilmektedir. Sonrasında ellerin sabunlu su ile yıkanması eklenmektedir. Eğer ellerden kurumuş yağlı boya çıkarılmak istenirse de ellerin selülozik tiner ile yıkanması, sert bir bez ile ovulması ve leke çıktıktan sonra da keskin olan selülozik tinerin su ve sabun ile ellerden hemen giderilmesi vurgulanmaktadır. Buna rağmen henüz çıkmayan yağlı boya lekelerinin de zamanla sıcak su ve sabun yardımı ile çıkacağı yazmaktadır.

Yağlı Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

“Yağlı boya kıyafetten nasıl çıkar?”, “kumaştan boya lekesi nasıl çıkar?”, “kumaştan yağlı boya nasıl çıkar?” ve “kıyafetten boya nasıl çıkar?” sorularının uzmanlar tarafından cevapları bulunmaktadır. Bu cevapların ilki ise selülozik tiner ya da boya sökücülerin kumaşa zarar vereceği yönünde olmaktadır. Kıyafetlerin hassas kumaşları bu maddelerle beyazlama, yıpranma veya leke kalma ihtimali taşımaktadır. Bu yüzden bilirkişiler önce sentetik tiner ile kıyafetten yağlı boya çıkartma işleminin denenmesini tavsiye etmektedir. Buna göre yağlı boyanın kıyafetten nasıl çıkarıldığı adımları aşağıda yer almaktadır.

●        Eğer bulaşan ufak bir yer kadar ise sert bir metal ya da tahta parçası ile boyanun alınması gerekmektedir.

●        Yağlı boya olan giysinin kesinlikle su ile temas etmemesi işaret edilmektedir. Suyun lekeyi dağıttığı ve tinerin lekeye ulaşmasını engellediği belirtilirken temizliğin de zorlaşacağı eklenmektedir.

●        Daha sonra sentetik tiner ile lekenin çitilenmesi söylenmektedir. Sentetik tinerin kıyafetlerden lekeyi zor çıkarttığı ama kumaşa da zarar vermediği bilinmektedir. Kot gibi dayanıklı kumaşlarda ise selülozik tiner ile çitileme yapma olasılığından bahsedilmektedir. Kıyafetler hangi tinerle silinirse silinsin hemen köpüklü bir bez ile tinerden ayıklanması gerektiği ve sonrasında da makineye atılmasının önemi hatırlatılmaktadır.

 

Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

“Camdaki boya nasıl çıkar?” hakkında da cama henüz bulaşmış yağlı boyanın sentetik tinerin aktarılmış bir bez ile rahatça silineceği bilmektedir. Camdaki kurumuş yağlı boya için ise beze dökülmüş selülozik tinerin dairesel hareketlerle cama uygulanması söylenmektedir. Hemen ardından bol sabunlu bez ile camın sabunlu su ile temizlenmesi önerilmektedir.

Fayans Üzerindeki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

“Fayans üzerindeki yağlı boya nasıl çıkar?” sorusunun yanıtı ise yağlı boyanın fayans yüzeyden dikkatlice, yaymadan alınması ve geri kalan boyanın fayansı çizmeyecek bir şekilde kazınması söylenmektedir. Boya kalıntılarının temizlendiği fayans üzerinde kalan yağlı boya lekesinin ise asetonlu bez ile temizlenmesi sonucunda var olan lekenin sorunsuzca ortadan kalktığı eklenmektedir.

Pimapenden Yağlı Boya Nasıl Çıkarılır?

Pimapenden yağlı boya kalıntıları dikkatli ayıklandıktan sonra sentetik tinerin üzerine döküldüğü temiz bir bez yardımı ile çıktığı ifade edilmektedir. Sentetik tiner ile çıkmayan yağlı boya lekelerine ise selülozik tiner ya da boya sökücü kullanılması tavsiye edilmemektedir. Selülozik tinerin pimapene zarar verdiği, rengini soldurduğu veya yüzeyin büzülmesine neden olduğu vurgulanmaktadır. Bu yüzden pimapen üzerinden çıkmayan yağlı boyalarının üzerine sprey boya ile küçük rötuşlar yapılması önerilmektedir.

Parkedeki Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

“Parkedeki boya lekesi nasıl çıkar?” hakkında ulaşılan ilk bilgi parkelere zarar vermeden işlemin yapılması yönünde olmaktadır. Bunun için ilk olarak parkenin çizilmesine neden olacak bütün kurumuş boya kalıntılarının elektrik süpürgesi ile temizlenmesi işaret edilmektedir. Daha sonra sentetik tiner dökülmüş temiz bir bez yardımı ile yağlı boyanın silinmesi ve ardından ılık su kullanılarak tinerden arındırılması tavsiye edilmektedir.

Metalden Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

“Arabadaki yağlı boya lekesi nasıl çıkar?” sorusu için yağlı boya damlacıklarının üzerine pasta sürülmesi ve daha sonra da bekletilip silinmesi öğretilmektedir. Bu yöntemden sonra da yağlı boya çıkmazsa profesyonel bir pasta cila uygulamasına yönlendirilmektedir.

Editör: Haber Merkezi