Aile aile, ev ev, Fransız polisi Temmuz 1942'de iki korkunç günde 13.000 kişiyi topladı ve sırf Yahudi oldukları için Nazi ölüm kamplarına gönderdi. Seksen yıl sonra, Fransa kurbanları onurlandırıyor ve anılarını canlı tutmaya çalışıyor.

Fransa'nın savaş zamanı suçlarından kurtulanların azalan sayısı için , Pazar günleri anma törenleri özellikle önemlidir. Yükselen antisemitizmin ve aşırı sağ söylemin Fransa'nın Holokost'taki rolünü şekerle kapladığı bir zamanda, tarihin derslerinin unutulmasından endişe ediyorlar.

16-17 Temmuz 1942'deki Vel d'Hiv polis toplamasının 80. yılını kutlayan bir haftalık tören, Pazar günü Başkan Emmanuel Macron'un liderliğindeki bir etkinlikle sona eriyor.

Baskınlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın üstlendiği en utanç verici eylemlerden ve tarihinin en karanlık anlarından biriydi.

Bu iki gün boyunca, polis, 4115'i çocuk olmak üzere 13.152 kişiyi, Nazi kamplarına gönderilmeden önce Vel d'Hiv olarak bilinen Paris'teki Kış Velodromu'na sürdü. Batı Avrupa'daki bu tür en büyük toparlanmaydı. Çocuklar ailelerinden ayrıldı; çok azı hayatta kaldı.

Geçen haftaki halka açık ifadelerde, hayatta kalan Rachel Jedinak, gece yarısı kapıya vurulduğunu ve Paris sokaklarında yürüdüğünü ve Eyfel Kulesi'nin gölgesinde velodroma sürüldüğünü anlattı.

Çaresiz annesinin polise bağırdığını hatırladı. Bazı komşular Yahudiler hakkında bilgi verdi, bazıları da onları çiftlik hayvanları gibi ağlayarak izledi.

Toplanan çocuklar arasında Chantal Blaszka'nın teyzeleri ve amcası da vardı: 6 yaşındaki Simon, 9 yaşındaki Berthe, 15 yaşındaki Suzanne. İsimleri, baskınlarda hedef alınan diğer 4.000 çocukla birlikte velodromun bir zamanlar bulunduğu bahçedeki bir anıta kazınmış durumda. Çocukların fotoğrafları, uzun süredir adı bilinmeyen kurbanları belirlemek ve onurlandırmak için yıllarca süren özenli araştırmaların sonucu olarak ağaç gövdelerine asılıyor.

80 yıl önce Vel d'Hiv'den sınır dışı edilen çocuklardan sadece altısı hayatta kaldı.

"Hayal edebilirsiniz?" diye sordu Blaszka, isimleri göstererek ve başını sallayarak. "Hayal edebilirsiniz?"

Babası Auschwitz'e sürülen ünlü bir Nazi avcısı olan Serge Klarsfeld, Cumartesi günü bahçede yaptığı konuşmada, "Yahudi ailelerin yaşadığı dehşetin dünyayı sarsan bir ifadesi" olarak nitelendirdi.

Canlı hafızayı aktarmanın aciliyetini vurguladı. Sürgün edilenlerin çocukları için “En küçüğümüz 80'li yaşlarımızda” dedi.

Micheline Tinader'in babası, işbirlikçi Vichy hükümeti tarafından Fransa'dan sürülen 76.000 Yahudi arasındaydı. Çocukken Tinader, Nazilerden saklanmak zorunda kaldı.

Bu hafta Paris'in Drancy banliyösündeki Shoah Memorial'da bir anma törenine katıldı ve Auschwitz'e eğitim gezileri düzenleyen sitede kurulu bir derneğin parçası.

Drancy, Fransız Yahudilerinin Nazi kamplarına ölümcül yolculuğunun merkezinde yer alan bir geçiş merkezine sahipti. Savaş boyunca yaklaşık 63.000 kişi tutuldu.

Drancy Shoah anıtı, özellikle genç nesiller için Holokost'u aktif olarak belgeliyor. Bu çalışma özellikle Yahudi topluluklarının Avrupa'da artan antisemitizmden endişe duyduğu bir dönemde önemlidir . Fransa İçişleri Bakanlığı son yıllarda Fransa'da Yahudi karşıtı eylemlerde bir artış olduğunu bildirdi ve genel olarak ırkçı ve din karşıtı eylemler artarken, Yahudilerin orantısız bir şekilde hedef alındığını söyledi.

Aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin geçen ay şaşırtıcı bir seçim atılımı yaparak Fransa Ulusal Meclisi'nde rekor 89 sandalye kazanmasından bu yana endişeler daha da kötüleşti. Partinin kurucularından Jean-Marie Le Pen, ırkçılık ve Holokost'u önemsiz göstermekten suçlu bulundu. Şimdi partiye liderlik eden kızı Marine, babasının pozisyonlarından uzaklaştı, ancak partinin geçmişi hala birçok Yahudi için endişe yaratıyor.

Bu yılki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyası sırasında, aşırı sağcı aday ve uzman Eric Zemmour , Adolf Hitler'in Vichy işbirlikçilerinin Fransa Yahudilerini koruduğu şeklindeki yanlış iddiayı yaydı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa liderliğinin, dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Vel d'Hiv baskınlarında Fransız makamlarının rolü için özür dilediği Holokost'taki devlet müdahalesini resmen kabul etmesi 50 yıl sürdü.

Pazar günü Macron, Paris'in güneyindeki Pithiviers'de polisin Vel d'Hiv toplamasının ardından aileleri kamplara göndermeden önce gönderdiği bir bölgeyi ziyaret ediyor.

Paris Shoah Anıtı müdürü Jacques Fredj, “1942'den itibaren politika, Avrupa Yahudilerinin öldürülmesini ve dolayısıyla Fransa Yahudilerinin sınır dışı edilmesini organize etmekti” dedi.

"Çoğu zaman kararlar Naziler tarafından verildi ve Fransız yönetimi tarafından uygulandı" dedi. “Ama yönetim Fransızdı. (Fransızca) Jandarma veya polisler yönetiyor ve denetleyiyordu.”

___

Le Deley, Drancy, Fransa'dan bildirdi. Paris'teki Masha Macpherson katkıda bulundu.

Editör: TE Bilisim