Bizler Özel Banka Sandıklarından (Yapı Kredi, Akbank, Garanti, İş Bankası ve diğer Bankalar) emekli olan ‘beyaz yakalı ‘ yurttaşlarız.

Sağanak yağış altında Atatürk Parkında yapılan basın açıklamasını Şube Başkanı Ali Alphan okudu.

Devleti yönetenler bizleri ‘ Öteki Emekliler! ‘ olarak gördü, görmeye devam ediyor diyen Alphan:

“16 Milyon SGK ve Bağ- kur emeklilerine ‘Bayram İkramiyelerini verdi. Sayıları 300-350 bin olan banka emeklilerine Bayram ikramiyelerini vermedi ve mağdur ederek vatandaşları arasında ayırım yaptı.” Diye konuştu.

Alphan, konuşmasını şöyle sürdürdü.

Bizler Özel Banka Sandıklarından ( Yapı Kredi, Akbank, Garanti, İş Bankası ve diğer Bankalar  ) emekli olan ‘ beyaz yakalı ‘ yurttaşlarız.

Yaklaşık 5 yıldır Devleti yönetenler bizleri ‘ Öteki Emekliler! ‘ olarak gördü/görmeye devam ediyor…

16 Milyon SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine ‘ Bayram İkramiyelerini verdi. Sayıları ( Yaklaşık eş ve çocukları dahil ) 300-350 bin olan bizleri Bayram ikramiyelerini vermedi ve mağdur ederek vatandaşları arasında ayırım yaptı!

Demokratik Sosyal bir Hukuk Devletinde bu türden haksızlık, ayırımcılık yapılamaz ve devlet;

‘Anayasanın eşitlik ilkesine‘ aykırı davranamaz/davranmamalı.

Yine, Türkiye’de yaşayan 16 Milyon emeklileri ‘ İşçi ve memur ayırımı?’  İle, yıllık yapılan zamlar konusunda emeklileri ayırmış, Memur emeklilerine % 49.00, SGK- BAĞ-KUR ve biz özel sandık emeklilerine %42.00 zam uygun görmüştür.

Bu bağlamda; En az 10.000TL.en fazla 15.000.TL. arasında ‘ açlık sınırında’ ücret alan binlerce emeklimiz Yaşam karşısında çaresiz bırakılmış, geçinemez duruma terk edilmiştir…

WhatsApp Görsel 2024-01-23 saat 17.32.32_93a05b82

Bütün bu haksızlık ve adaletsizlikleri (Ne yazık ki) bizlere yaşatanlar karşı Hak hukuk savunucuları olarak birlikte hareket etme zorunluluğu doğmuştur.

Dt. Fatih Güler, “Aile Diş Hekimliği sistemi biran önce yaşama geçmelidir” Dt. Fatih Güler, “Aile Diş Hekimliği sistemi biran önce yaşama geçmelidir”

Bu nedenle; Biz beyaz yakalı emekli Bankacılar olarak Atatürk Parkında ( 23 Ocak 2024 - Salı günü saat: 13.00 de) bir araya gelerek, yaşadığımız adaletsizlikleri, haksızlıkları başta basın emekçileri ve kamuoyuna sesimizi yüksek sesle dillendirmek istedik.

Hem devlet, hem de çalıştığımız Banka işverenleri bizleri sırtlarında yük olarak görüyor ve ölmemizi bekliyorlar!

Gerçeğimiz bu.

Oysa!

Bizler;

Emekliler   inadına yaşamak!

İnadına ‘ haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytan ‘ olmayı içimize sindiremeyerek tepkimizi sizler aracılığı ile iletmek istiyoruz .

Bu yüzden:taleplerimizi haykırıyoruz :

*Mecliste yeni bir düzenleme ile torba yasasından  “Emekliler arasında ayırım yapılamaz ve bu haklardan emekliler, Özel Sandık Emeklileri de yararlanır” şeklinde en kısa sürede mecliste yasa çıkarılmalıdır.

*”Devlet babadır kucaklayıcıdır” tanımına uyan bir yaklaşımı çok özledik!

Devlet kendine yakışanı yapmalıdır…

*İntibak yasası yeniden düzenlenmeli ve 2000 öncesi ve sonrası emekli olanlar arasındaki ‘ ücret adaletsizliğini sonlandırılmalıdır.

*Diğer taraftan yıllarca gece-gündüz 10-15 saat fazla mesai almadan emek verdiğimiz kendi banka işverenlerimize seslenmek istiyoruz: Emeklilerinize bir ‘ İş Bankası örneğinde olduğu gibi bizleri orta yerde bırakmayarak’

Sahiplenmenizi bekliyoruz…

*” Ne yapalım? SGK kanunlarını uyguluyoruz “ diyerek sizlerde topu devlete atmayınız ve acımasız davranmayınız!

Değerli katılımcı arkadaşlarım;

Bütün bu sıkıntılar ve haksızlıkları birlikte Sahada en geniş emekli kitlelerine sahip, Sendika, Dernek ve Kitle Örgütlerinin Sahaya çıkarak, tepki vermesi ile sonuca etki edebiliriz.

Bu yüzden: Kanıksanacak(!)  bir pozisyonda yer almayarak ve edilgen olmayarak,

Haklarımızı almak için yan yana olmalıyız.

Kendi gücümüzün farkında olarak hareket etmeliyiz.

Bu duygularla;

Katılımlarından dolayı, Basına  ve emekli arkadaşlarımızın Katkı ve dayanışma duygularına teşekkür ederiz .

Kamu oyuna Saygıyla …

Ali Alphan - Yapı Kredi Bankası emeklisi

YAPI KREDİ VE ÖZEL BANKA SANDIK EMEKLİlERİ

Editör: Haber Merkezi