CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; “Türkiye Kızılay Derneğinin, Manisa Şehzadeler Peker Mahallesi adresinde bulunan apartmanının 16 dairesi, 14 Kasım 2022 tarihinde ihaleye çıkarılarak, değerinin çok altında satılmıştır. Dairelerin satışı, kiracılarına dahi bildirilmemiştir. TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesiyle, konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordum.”

 Kaya’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

Türkiye Kızılay Derneğinin, Manisa Şehzadeler Peker Mahallesi adresinde bulunan apartmanının 16 dairesini, 14 Kasım 2022 tarihinde ihaleye çıkarılarak satıldığı; ihale duyurusunun gaboras.com.tr adlı internet sitesi üzerinden yapıldığı, satışa ve ihaleye ilişkin dairelerde oturan kiracılara hiçbir bilgi verilmediği, öncelik tanınmadığı iddia edilmektedir.

İhale süreci devam ederken, apartman sakinleri ihaleye katılanlar tarafından “Biz buradaki 16 daireyi satın aldık. Sizleri iki ay içinde çıkaracağız; çıkmazsanız belediyeden oturulamaz raporu alarak çıkaracağız.” şeklinde sözlü tehdit ve tacizde bulunulduğu, apartman sakinleri tarafından ifade edilmektedir.

Dairelerin, 950 bin TL ile 1 milyon TL fiyat aralığında, değerinin çok altında, bir kişiye satıldığı; ihaleye katılanların önceden bilgi sahibi olduğu da iddialar arasında yer almaktadır. 

Türkiye Kızılay Derneğinin, farklı şehirlerde bulunan binalarının da aynı yöntemle satıldığı, ya da satışta olduğu da iddia edilmektedir.

Ayrıca apartmanın alt katında bulunan işyerinin, önce ihaleye çıkarıldığı; üç gün sonra bilinmeyen bir nedenle, ihaleden kaldırıldığı söylenmektedir.

Satış ve ihale konusunda önceden bilgilendirilmeyen kiracılar mağdur olmuştur.

Bu bilgiler kapsamında;

1.       Türkiye Kızılay Derneğinin, Manisa Şehzadeler Peker Mahallesinde bulunan apartmanındaki 16 dairesi, kiracılarına bilgi verilmeden, değerinin altında satılmış mıdır?

2.       Dairelerin satış bilgileri, alıcılara önceden bildirilmiş midir?

3.       Daireleri öncelikle alma hakkı olan kiracılara, satış ve ihale konusunda neden bilgi verilmemiştir? Kiracıların mağduriyeti nasıl giderilecektir?

4.       İhaleye çıkartılan apartmanın alt katı, neden ihaleden çıkarılmıştır?

5.       Dairelerin değerinin altında satıldığı iddiaları doğru mudur?

6.       İhale ilanlarının sadece gaboras.com.tr internet sitesinde yayınlanmasının nedeni nedir?

7.       Türkiye Kızılay Derneğinin farklı şehirlerde bulunan binalarının da aynı yöntemle satıldığı ya da satışta olduğu iddiaları doğru mudur?

8.       Türkiye Kızılay Derneğinin, satışta olan taşınmaz mallarının bulunduğu şehir ve adresleri nedir?

9.       Türkiye Kızılay Derneğinin, taşınır ve taşınmaz mallarının listesi nedir?

10.   Hangi taşınır ve taşınmaz mallar satışa çıkarılmıştır?

11.   Satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir?

12.   Satışlardan elde edilen gelir nerelerde kullanılmıştır?

Editör: Haber Merkezi