Cumartesi Anneleri, TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’na sundukları raporda gözaltında kayıpların aydınlatılmasını ve cezasızlığın son bulmasını talep etti. Annelerin öne çıkan talepleri şöyle sıralandı:

  • AYM ve AİHM kararlarının uygulanması,

  • Galatasaray Meydanı’ndaki yasağın kaldırılması,

  • Gözaltında kayıpları araştıracak bağımsız bir Hakikat Komisyonu kurulması,

  • Devletin gözaltında kaybetme politikasındaki sorumluluğunu kabul etmesi,

  • Kaybedilen kişilerin akıbetinin açıklanması, kalıntıların ailelere teslim edilmesi,

  • Fail ve sorumluları koruyan cezasızlığın son bulması,

    İhsan Aktaş soruşturmasında belediye başkanlarına istenen cezalar belli oldu
    İhsan Aktaş soruşturmasında belediye başkanlarına istenen cezalar belli oldu
    İçeriği Görüntüle
  • Gözaltında kaybetme suçunun insanlığa karşı suç olarak düzenlenmesi ve zamanaşımının kaldırılması,

  • Türkiye’nin BM Zorla Kaybetmeler Sözleşmesi ile Roma Statüsü’nü imzalaması ve uygulaması.

TBMM’de 5. toplantı: İlk oturumda Cumartesi Anneleri

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yönettiği ve 52 milletvekilinin katıldığı komisyonda ilk oturum Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri ile yapıldı. İkinci oturumda ise İHH, İHD, MAZLUMDER ve Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı dinlendi. Kurtulmuş, “Süreci zehirlemek isteyenler var, komisyon büyük olgunlukla çalışıyor” dedi.

Adalet mücadelesi: “Dosyayı açarsam işimden olurum”

Cumartesi Anneleri’nden İkbal Yarıcı, 1980’de gözaltında kaybolan ağabeyi Hayrettin Eren’in dosyasının yıllardır kapalı tutulduğunu anlattı. Yarıcı, savcının aileye “Dosyayı açarsam işimden olurum” dediğini aktardı ve devletin gözaltında kaybetme politikasını sistematik biçimde sürdürdüğünü söyledi.

Maside Ocak Kışlakçı ise 1990’larda kaybolan ağabeyi Hasan Ocak’ın işkence izleriyle bulunduğunu belirterek, Mehmet Ağar, Korkut Eken ve Tansu Çiller gibi isimlerin ifadelerinin dahi alınmadığını vurguladı. AYM’nin kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nın hâlâ yasaklı olduğunu hatırlattı.

Besna Tosun ise babası Fehmi Tosun’un evlerinin önünden “Beyaz Toros” ile kaçırıldığını anlattı. “30 yıldır bu aracın peşinden koşuyoruz” diyen Tosun, hükümetin etkin soruşturma vaadini yerine getirmediğini, dosyaların zaman aşımıyla kapatıldığını ifade etti.

Barış Anneleri: “Öcalan ile görüşülmeli”

Barış Anneleri’nden Nezahat Teke ve Türkiye Bozkurt ise barış için PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini belirtti. Öcalan’ın serbest bırakılmasını isteyen Teke, “Çocuklarımızı değil silahları toprağa gömelim. İmralı da işin içinde olmalı” dedi.

Bozkurt ise cezaevlerindeki hasta tutukluların da bırakılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Güven BOĞA