CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın ‘enflasyon düştü’ yalanına karşılık marketlerdeki fiyatların cep yakmaya devam ettiğini söyleyerek, “Market raflarındaki her ürüne gelen fahiş zamlarla birlikte, reyonlarda kilit takılarak satılan bebek mamalarının fiyatları da katlandı. Bebek mamaları bir ayda yüzde 36 ile yüzde 125 arasında zamlandı.” Dedi.

“KDV indiriminin esamesi kalmadı”

CHP’li Başevirgen yaptığı açıklamada, “İktidar, bebek maması fiyatlarını düşürmek için bu ürünlerde KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indirmiş ve 12 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kararla uygulamaya geçirmişti. Kararın üzerinden geçen yaklaşık bir yılda yapılan KDV indiriminin esamesi kalmadığı gibi mamalara da zam üstüne zam geldi.” Diye konuştu.

“Enflasyon bebeklerin mamasını da çaldı”

Bebek mamalarının, marka ve miktarlarına göre değişmekle birlikte ortalama yüzde 36 ile yüzde 125 arasında zamlandığını söyleyen Başevirgen, “Enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı aileleri olumsuz etkiliyor ama en çok da anne  babaları zorluyor. Aileler için mamalara erişim artık daha da zor. Son gelen zamlarla birlikte yılbaşından önce 80 TL olan bebek maması 180 TL’ye, 112 TL olan bebek maması 153 TL’ye, 137 lira olan bebek maması 214 TL’ye, 209 TL olan bebek maması 419 TL’ye, 230 TL olan bebek maması ise 320 TL’ye çıktı. Derin yoksulluk içinde yaşayan aileler mama almak istediğinde ise marketlerde satılan ve halk arasında muhallebi diye adlandırılan besin değeri düşük mamaları tercih etmek zorunda kalıyor. Bu mamaların 200 gramı, ‘en ucuz’ olarak bilinen marketlerde bile 26 liraya satılıyor. İktidarın düştüğünü iddia ettiği ancak etiketlere bir türlü yansımayan enflasyon canavarı bebeklerin mamasını da çaldı.“ diye konuştu.

“Yoksulluk yaşayan ailelerin yüzde 21’i mamaya erişemiyor”

Besin değeri yüksek olan bebek mamalarını kullanan ailelerin mama masrafının aylık 2 bin lirayı bulduğunu söyleyen Başevirgen,  “Besin değeri yüksek mamaların 300 gramı yaklaşık 100 liraya satılıyor ve bir bebeğe ortalama 3 gün gidiyor. Bu mamaların ailelere aylık maliyeti ise bin 500-2 bin lirayı buluyor. Asgari ücretli bir ailenin, sadece çocuğuna mama almak için harcayacağı para kazancının neredeyse yüzde 23’üne denk geliyor. Bu bütçeyi ayıramayan aileler çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi besin değeri neredeyse hiç olmayan gıdalarla beslemek zorunda kalıyor ve bu durum çocuklar için gelişim sağlığı açısından büyük riskler barındırıyor. “Türkiye'de Çocuk Yoksulluğu” raporuna göre, derin yoksulluk yaşayan ailelerin yüzde 74’ü bebek maması almakta zorlanırken, ailelerin yüzde 21’i ise mamaya hiçbir şekilde erişemiyor.” Diye konuştu.

Editör: Güven BOĞA