Yunanistan'ın iktidardaki Yeni Demokrasi partisi parlamento seçimlerinde ezici bir zafer kazandı, ancak kendi başına bir hükümet kurmak için gereken eşiğin biraz gerisinde kaldı.

Başbakan Kyriakos Miçotakis ve muhafazakar partisi, Pazar akşamı sayılan oyların yüzde 90'ından fazlasına göre oyların yüzde 40,8'ini alırken, Alexis Tsipras liderliğindeki sol görüşlü Syriza partisi yüzde 20,1'e sahipti.

Yunanistan'da düzenlenen genel seçimlerin galibi Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oldu. Radikal sol Syriza ise YDP'nin oldukça gerisinde kaldı. Miçotakis zaferini, "siyasi deprem" olarak yorumladı.

Açılan sandıkların yüzde 95'i, YDP'nin yüzde 40,8 ile önde bulunduğunu gösteriyor. Fakat seçimler nisbi seçim sistemi ile yapıldığından YDP, tek başına hükümet kurabilmesi için gerekli olan yüzde 46 oranını tutturamadı.

Bu durumda seçimlerin Haziran sonu ya da Temmuz başına yeniden yapılması söz konusu.

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) yüzde 20'lerde kalması parti taraftarları arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, sosyalist PASOK oylarını artırarak yüzde 11,5 oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu.

Editör: Haber Merkezi