Zeydan Karalar; Çukurova 15. Kitap Fuarı'nın açılışını Sayın Valimiz Süleyman Elban, Tüyap Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımızla gerçekleştirdik. 22 Ocak'a kadar sürecek olan fuarın Adana'mıza büyük katkı sunmasını diliyorum” dedi.

Adana'da düzenlenen 15. Çukurova Kitap Fuarı açıldı. TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen ÇUFAŞ Çukurova Fuarcılık A.Ş. Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirilen fuarın açılış töreni, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

FmbnDHKX0AEwT1D

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekip “Kitabıma dokunma” kampanyalarından bahsetti.  Kitapların birleştirici ve özgürleştirici rolüne dikkat çeken Ak, “Gelecek kuşakların, kültürel çeşitliliği koruyan, gelişmiş bir okuma kültürü ile ayakta durabildiğini biliyoruz. Bu yüzden Türkiye Yayıncılar Birliği olarak her zaman savunucusu olduğumuz düşünce ve ifade özgürlüğünün altını çizmek istiyorum. Önemli bir kampanya başlattık. ‘Kitabıma dokuma’ kampanyası. Bu aslında kitabın hepimizi birleştirdiği, özgürleştirdiği teması üzerine kurulu bir kampanya. Kitaplara ulaşmak istiyoruz, sınırları aşarak ulaşmak istiyoruz. Kitabın her yerde hepimiz için olmasını istiyoruz. Kitaplarımızı anlatmak, yaymak istiyoruz” dedi.

Yaşanan türlü krizlere rağmen yayıncıların fuarlarda bir arada olmasının umut ve heyecan verdiğini ifade eden Ak, “2020 yılında büyük bir travma yaşadık. Pandemi hepimiz için çok zordu. Hepimiz evlere kapandık. Bu süreçte edebiyatın iyileştirici gücü en büyük desteğimiz oldu. Burada da 9 gün boyunca iyileştirici gücü yaşayacağız” dedi. Pandemi sonrası normale dönmesi beklenen yayıncılık alanının bu sefer de ekonomik kriz engeline takıldığını ifade eden Ak, Yayıncılar Federasyonu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2022 bandrol verilerine dikkat çekerek şunları söyledi, “Yayıncılık sektörü 2021 yılını 438 milyon 679 bin 864 adet kitap üretimi ile tamamlamıştı. 2022 yılında ise 380 milyon 296 bin 402 adet ile tamamladı. Bir önceki yıla göre 58,3 milyon adet, oransal olarak da yüzde 13 küçülme gerçekleşti. Ham madde ve kağıt fiyatlarının döviz bazında yüzde yüzden fazla artışının yanında dışa bağımlı olan kağıt endüstrimizin de yüzde 300’ü aşan fiyat artışlarına yol açtığını görüyoruz. Bu aslında cesaretimizi kırmıyor. Üretimi fazlalaştırmak için yeni yollar bulmamız gerektiğini gösteriyor.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’daki fuarın İstanbul ve İzmir’in ardından en çok katılımın ve kitap satışının olduğu 3’üncü il olduğunu belirterek “2023 Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Yüzüncü yılın ilk kitap fuarı Adana’da. Cumhuriyetimiz yüz yıl daha ayakta kalacaktır” dedi.

Karalar; Çukurova 15. Kitap Fuarı'nın açılışını Sayın Valimiz Süleyman Elban, Tüyap Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımızla gerçekleştirdik. 22 Ocak'a kadar sürecek olan fuarın Adana'mıza büyük katkı sunmasını diliyorum” dedi.

Adana Valisi Süleyman Elban, "Şimdi gerek internet aracılığıyla gerekse başka birçok yollarla hem de özellikle kütüphaneciliğin, başta kamu kütüphaneciliği olmak üzere çok gelişmiş olması nedeniyle, insanlar kitaplara, yayınlara artık çok hızlı ve kolay ulaşıyor. Dolayısıyla bu fuarcılığın artık bizim anlattığımız dönemdeki fuarcılıklardan da biraz daha farklı olması gerekmektedir. O dönemdeki gibi sadece insanların kitaba erişmesini sağlamak gibi bir fonksiyonu baz alırsak, kitap fuarlarına hem yayıncı hem de kitap kurdu insanların gelmesi konusunda belki biraz sıkıntı çekebiliriz. Dolayısıyla yeni okuyucuları, yayıncıları fuarla buluşturup fuarcılık anlayışını da yeni nesle uygun hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bölgenin kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan Çukurova Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan bir dizi kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. 9 gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak. Çukurova Kitap Fuarı, 22 Ocak Pazar gününe kadar açık kalacak.

Editör: Haber Merkezi