TÜRKİYE'DE YARGI SİYASİ HESAPLAŞMANIN TARAFI HALİNE GELDİ!

Kobanê Davası'nda açıklanan kararlar, HDP önceki dönem eş başkanları, MYK üyeleri ve milletvekillerinin ağır hapis cezalarına çarptırılmasıyla sonuçlandı. Bu gelişmelerin ardından, bir grup baro adına yapılan açıklamada Türkiye'deki yargının siyasi hesaplaşmanın tarafı haline geldiği ifade edildi.

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden Dev Operasyon: 72 Milyon Lira Değerinde Araç Ele Geçirildi Gümrük Muhafaza Ekiplerinden Dev Operasyon: 72 Milyon Lira Değerinde Araç Ele Geçirildi

Açıklamada öne çıkanlar şu şekilde:

  • Demokratik hakların kullanımıyla ortaya çıkan tepkinin, uluslararası hukuk normlarına aykırı şekilde yargı sürecine konu edilmesi kabul edilemez bulundu.

  • Türkiye'nin yaşadığı krizlerin temel sebebinin, demokratik değerlerden ve hukuktan uzaklaşma yönündeki adli ve idari uygulamalar olduğu vurgulandı.

  • Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan bu politik temelli yargılamaların, çoğulculuğu ve farklı düşünceleri sindirme riski taşıdığı belirtildi.

  • Çözümün daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüş olduğu üzerinde duruldu.

  • Siyasal iktidarın, tehdit olarak gördüğü kişi veya görüşleri peşinen suçlu kabul etmesi ve bunun yargı sürecinde propaganda aracı olarak kullanılması eleştirildi.

  • Kobanê Davası'nın, siyasi meseleleri yargısal faaliyetin içine sokarak siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlama amacı taşıdığı ve toplumun muhalif kesimlerini cezalandırmayı hedeflediği belirtildi.

Açıklamada, bu nedenlerle bağımsız ve adil bir yargı süreci çağrısı yapılarak, hakları ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılması talep edildi.

G Nu Th Vb X M A Afm G B

G Nu Th Va Xw A M Q7 U J

Editör: Haber Merkezi