"17 Kasım 2020'de Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için küresel bir strateji başlattı. O andan itibaren uygulama başladı. Hayatta kalanlar, savunucular, liderler, hükümetler ve topluluklar her bölgede faaliyetler yürüterek uluslararası manşetlere çıktı. O zamandan beri, tarihte ilk kez, basit bir eylem çağrısından küresel bir harekete geçişe tanık olduk. Hala gidecek çok yolumuz var, ancak sürekli ve adım adım ilerliyoruz. İmkansızı mümkün olana dönüştürebiliriz."

2020 yılında, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) serviks kanserini bir halk sağlığı sorunu olarak ortadan kaldırmak için Küresel Strateji'yi başlatmasıyla birlikte, ilk kez 194 ülke bir kanseri ortadan kaldırmaya karar verdi ve bu karara Serviks Kanserinin Ortadan Kaldırılması için Küresel Eylem Günü de dahil edildi.

Kadınların Sesi 35. Sayı çıktı! Kadınların Sesi 35. Sayı çıktı!

17 Kasım 2024, serviks kanserini ortadan kaldırmak için küresel hareketin dördüncü yılını işaret ediyor ve serviks kanserini ortadan kaldırmak için hayat kurtarıcı hizmetler sunan ön saflardaki sağlık çalışanlarının katkılarını takdir etmek için dünyanın dört bir yanından sesleri bir araya getiriyor. Daha fazla bilgi: Serviks Kanseri Ortadan Kaldırma Eylem Günü 2024

18 Kasım'da, rahim ağzı kanseri ve prekanserini tespit etmek amacıyla HPV tarama testleri için hedef ürün profilleri bir web seminerinde tanıtılacak - daha fazla bilgi ve kayıt için sayfayı ziyaret edin.

Servikal kanseri ortadan kaldırmaya yönelik bu küresel strateji şunları öneriyor:

  • Rahim ağzı kanserinin bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarıldığı bir dünya vizyonu;
  • Halk sağlığı sorunu olarak ortadan kaldırılması için 100.000 kadın-yılında 4 eşiğinin sağlanması; 
  • Ülkelerin rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma yolunda ilerleyebilmeleri için 2030 yılına kadar karşılanması gereken 90-70-90 hedef şunlardır:
    • Kızların %90'ı 15 yaşına kadar HPV aşısıyla tam olarak aşılanmış durumda
    • Kadınların %70'i 35 yaşına kadar ve 45 yaşına kadar yüksek performanslı bir testle taranıyor
    • Servikal hastalık tanısı konulan kadınların %90'ı tedavi görmektedir (kanser öncesi hastalığı olan kadınların %90'ı tedavi edilmiş, invaziv kanseri olan kadınların ise %90'ı kontrol altına alınmıştır).
  • Düşük ve alt-orta gelirli ülkelerde 2030 yılına kadar 90-70-90 hedeflerine ulaşmanın aşağıdaki geçici faydalarını gösteren matematiksel bir model:
    • Ortalama serviks kanseri görülme oranı 2045 yılına kadar %42, 2120 yılına kadar ise %97 oranında düşecek ve 74 milyondan fazla yeni serviks kanseri vakasının önüne geçilecek;
    • 2030 yılına kadar önlenen serviks kanseri kaynaklı ölümlerin ortalama kümülatif sayısı 300.000, 2070 yılına kadar 14 milyon ve 2120 yılına kadar 62 milyonun üzerinde olacaktır.
Editör: Haber Merkezi