Bununla birlikte, BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ( ESCWA ) tarafından yayınlanan Arap Bölgesindeki Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler Araştırması, COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma çabalarının gelecek yıl çok hafif bir düşüşe yol açacağını tahmin ediyor - yüzde 11,7'ye.

Artan yoksulluk

Bu arada, ankete göre ulusal sınırlara göre ölçülen yoksulluk da arttı ve Arap ülkelerinde 130 milyon insanı etkiledi.

Libya ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri hariç, bölge nüfusunun üçte birinden fazlası etkileniyor.

Ayrıca, yoksulluk seviyelerinin önümüzdeki iki yıl içinde artması ve 2024 yılında nüfusun yüzde 36'sına ulaşması bekleniyor.

Büyümede iyi haber

COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaşın tetiklediği kesintilere rağmen, Anket, Arap bölgesinde gelecek yıl yüzde 3,4'lük bir büyüme bekleniyordu.

Enflasyon oranları bu yıl yüzde 14'e fırlarken, önümüzdeki iki yıl içinde sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 4,5'a gerileyeceği tahmin ediliyor.

Dikkate değer tutarsızlıklar

Yine de, bölgenin olumlu büyüme görünümüne rağmen, Anketin baş yazarı Ahmed Moummi, ülkeler arasında Ukrayna'daki savaşla daha da kötüleşen önemli farklılıklara işaret etti.

Tüm Arap ülkelerinde aynı etkinin oluşmadığına dikkati çeken Bakan, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ve diğer petrol ihraç eden ülkelerin daha yüksek enerji fiyatlarından yararlanmaya devam edeceğini belirtti.

Aynı zamanda, petrol ithal eden ülkeler, artan enerji maliyetleri, gıda arzı kıtlıkları ve hem turizm hem de uluslararası yardım girişlerindeki düşüşler dahil olmak üzere çeşitli sosyoekonomik zorluklardan zarar görecek.

Moummi, "Mevcut durum, petrol ihraç eden Arap ülkelerine rezerv biriktirerek ve kapsayıcı büyüme ve sürdürülebilir kalkınma sağlayan projelere yatırım yaparak ekonomilerini enerji sektöründen uzaklaştırarak çeşitlendirme fırsatı sunuyor" dedi .

Yıllık Anketi aracılığıyla ESCWA, üye Devletlerin kanıta dayalı politikalar geliştirmesine ve uygulamasına ve sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için ekonomik planlama süreçlerini iyileştirmesine yardımcı olmak için bölgedeki en son sosyal ve ekonomik eğilimlerin bir analizini sunar.

Editör: Güven BOĞA