HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen Maraş katliamında direnerek yüzlerce insanın hayatını kurtaran ama 25 Aralık 1978 tarihinde katledilerek sonsuzluğa uğurlanan, Mehmet Mengücek’in katledildiği gün olan 25 Aralık’ın anma günü olması için TBMM Başkanlığına kanun teklifini sundu. TBMM Başkanlığına sunulan kanunun gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır:

Kahramanmaraş il merkezinde 1978 yılının 19-26 Aralık tarihleri arasında 7 gün süren katliamda resmi rakamlara göre 111 kişi, katliamın tanıklarına göre ise resmi rakamlarda belirtilenleri çok üstünde vatandaş hayatını kaybetmiştir. Alevilere ait yüzlerce ev ve işyeri yakılıp yağmalanmıştır. 19 Aralık’ta başlayıp 26 Aralık’a kadar aralıksız devam eden saldırıların ardından 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Kahramanmaraş’ta toplu olarak gömülen birçok kurbanın bugün mezar yerleri bile belli değildir.

Katliamlar her zaman savunmasız insanları, toplulukları hedef alır. Katliamlarda ayakta ve hayatta kalmanın yolu ise direnmektir. Maraş Katliamı’nın boyutlarının daha da büyümesinin önündeki en büyük engel bir kısım canların bu katliama karşı savunmasız insanları korumaları ve katillere karşı direnmeleridir.

Maraş katliamında gösterdiği direnişte başta kadın ve çocuklar olmak üzere birçok kişinin hayatını kurtaran Mehmet Mengücek'tir. Mehmet Mengücek, katliamın olduğu günlerde Pazarcık’ın Yolboyu Köyü’nün muhtarıdır. Üstelik aynı tarihlerde (22 Aralık’ta) köyde kız kardeşinin düğünü varken, Maraş merkezde katliam haberini duyması üzerine insanları kurtarabilmek için Karamaraş Mahallesine gitmiştir. Karamaraş Mahallesinde katliamcıların girişini 3 gün boyunca engelleyerek olağanüstü bir direniş sergilemiş ve bu uğurda can vermiştir. 25 Aralık 1978 tarihinde ebediyete intikal etmiştir.  

Bu kanun teklifi ile; Maraş Katliamında hayatlarını kaybedenlere yönelik toplumsal farkındalık yaratmak ve yüzlerce canın hayatını kurtarırken can veren bu katliamdaki mazlumların simge isimlerinden Mehmet Mengücek'in hatırlanması amaçlanmıştır. Bu nedenle bu kanun teklifi ile; 25 Aralık’ın Mehmet Mengücek’i Anma Günü olarak ilan edilmesi öngörülmüştür.”

Editör: Haber Merkezi