Bugün, 3 milyondan fazla öğrenci, hayatlarının en önemli sınavlarından biri olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) giriyor. 2024-YKS'nin ilk oturumu, saat 10.15'te başladı ve 3 milyon 120 bin 878 adayın katılımıyla gerçekleşiyor.

BAKAN TEKİN, "TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ YAZ ATÖLYELERİ ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ"Nİ ZİYARET ETTİ BAKAN TEKİN, "TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ YAZ ATÖLYELERİ ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ"Nİ ZİYARET ETTİ

Sınavın Detayları

  • Sınav Yerleri: Sınav, Türkiye genelindeki 81 ilde, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de yapılıyor.
  • Bina ve Salon Sayısı: TYT, 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda düzenleniyor.
  • Görevli Sayısı: Sınavda 438 bin 684 kişi görev yapıyor.
  • Soru ve Süre: Adaylara 120 soru (Türkçe Testi: 40, Sosyal Bilimler Testi: 20, Temel Matematik Testi: 40, Fen Bilimleri Testi: 20) sorulacak ve bu soruları yanıtlamaları için 165 dakika süre veriliyor.

Özel Düzenlemeler ve Ek Süre

  • Engelli Adaylar: Engelli adaylar için tekli ve toplu salonlarda düzenlemeler yapıldı. TYT'ye 12 bin 848 engelli aday katılıyor.
  • Ek Süre: Bu yıl, ÖSYM'nin aldığı kararla, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre veriliyor. Üç oturumda toplam 3 bin 127 okuyucu ve işaretleyici görev yapacak.

Sınav Günü Uygulamaları

  • Sınav Saatine Dikkat: Saat 10.00'dan sonra adaylar sınav binalarına alınmadı.
  • Kimlik Kartı Hizmeti: T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık tutuldu.

ÖSYM'nin Önemi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bu büyük sınav organizasyonunu başarıyla yürüterek, milyonlarca adayın geleceğini belirleyen önemli bir görev üstleniyor. Sınav sonuçları, adayların hangi üniversitelerde ve hangi bölümlerde eğitim göreceklerini belirleyecek, bu nedenle sınavın adil ve sorunsuz geçmesi büyük önem taşıyor.

Editör: Haber Merkezi