IOM, Ağustos 2021'den bu yana ülkedeki Afganları güvenli bir şekilde yeniden yerleştirmek için Kanada Hükümeti ve diğer ortaklarla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

Ağustos 2021'den bu yana binlerce Afgan, IOM tarafından desteklenen uçuşlarla Kanada'ya yerleştirildi.

IOM Genel Direktörü António Vitorino, "Mültecilerin dünya çapında güvenli ve onurlu bir şekilde yeniden yerleştirilmesi, 70 yılı aşkın süredir IOM'nin çalışmalarının merkezi bir parçası olmuştur ve Kanada'nın on binlerce savunmasız Afgan'a yeni bir yuva sağlama çabalarının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz" dedi. .

Açıklamasında; "Afganlara hayatlarına güvenli bir şekilde yeniden başlama fırsatı verilmesini sağlamak için Kanada Hükümeti ve diğer ortaklarla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

'Önemli bir başarı'

Son uçuş, eski tercümanların aile üyeleri ve özel olarak sponsor olunan kişiler de dahil olmak üzere Kanada'nın Afganistan'daki misyonunu destekleyen Afganları içeriyordu. Geçmişte program aynı zamanda engelli kişiler, kadınlar ve kızlar ve LGBTIQ+ kişiler gibi birçok marjinal grubun üyelerini yeniden yerleştirdi.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Sean Fraser, “Afganistan, Kanada tarihindeki en büyük ve en zorlu yeniden yerleştirme çabalarından biri olmasına rağmen, 30.000 Afgan'ı ağırlamak önemli bir başarıdır” dedi.

"Bu dönüm noktası aynı zamanda, savunmasız durumdaki Afganların Kanada'ya yaptıkları yolculukta güvenli bir şekilde seyahat etmelerine yardımcı olmaya devam eden IOM dahil ortaklarımızın bağlılığının bir kanıtıdır."

“Yeni gelenlerle tanıştım ve Kanada'da yeni hayatlarını nasıl kurduklarını görmek, bizi mümkün olduğunca çok sayıda savunmasız Afgan'a yardım etme konusunda her zamankinden daha kararlı hale getiriyor. Korunmaya muhtaç Afganları güvenli bir yere getirmek ve onlara yeni bir ev ve Kanada'da başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları desteği sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak üzere ortaklarımızla işbirliği yapmaya devam edeceğiz.”

Önemli bir işbirliği  

Bu başarı, IOM, Kanada Hükümeti, STK'lar ve bölgede faaliyet gösteren diğer kuruluşlar arasındaki sıkı çalışmanın ve işbirliğinin sonucudur.

IOM, yeniden yerleştirme uçuşlarını koordine etmek, başvuru sürecine yardımcı olmak ve Afganları Kanada'daki yeni yaşamlarına hazırlamak için ayrılma öncesi sağlık değerlendirmeleri ve ayrılma öncesi oryantasyon seansları sağlamak da dahil olmak üzere yeniden yerleştirme sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır. BM ajansı ayrıca, ülke çapındaki yeni ev topluluklarına seyahatlerini kolaylaştırıyor.

IOM, yakın geçmişte Suriyeli ve Iraklı mültecileri yeniden yerleştirmek için Kanada Hükümeti ile işbirliği yaptı ve Kanada'nın en az 40.000 Afgan'ı karşılama taahhüdünü desteklemek için küresel ortaklarıyla çalışmaya devam edecek.

Editör: Haber Merkezi