Hapishanelerde;  hijyen, yeterli ve kaliteli beslenme, yeterli temiz su,  yeterli temiz havaya erişim gibi sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz koşulların dahi son derece kısıtlı olması, birkaç yıl hapislik sonrasında, mahpusların bağışıklık sisteminin basit bir rahatsızlığa dahi karşı koyamayacak denli zayıflamasına neden oluyor.  

Sağlık hizmetlerindeki sorunlar ve özellikle tedaviye erişim sorunları, bu hastalıkların hızla ilerlemesini ve ölümcül hale gelmesini sağlayarak,  mahpus ölümlerinin artması ile sonuçlanıyor.

Bu olumsuz durum, hapishanelerin can yakan en önemli sorunu haline gelmiş olup, çok uzun zamandır, bir hastalığın önlendiğini, tamamen tedavi edildiğini gösterir olumlu bir örnekle karşılaşmamış bulunuyoruz.

554 haftadır,  yani 10 yılı aşkın zamandır gerçekleştirdiğimiz F OTURMASI etkinliklerimizde;  hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimlerinin sağlanmasını, bu alandaki sorunların giderilmesini, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımın sağlanamadığı durumlarda hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.  Ne yazık ki; bu talep ya karşılanmıyor ya da hasta mahpus ölüm sınırına geldiğinde karşılanıyor.

Hasta mahpusların sağlık yanında yaşam haklarını da ihlal eden bu uygulamanın son örneği, 73 yaşındaki hasta mahpus Ehettin Kaynar oldu. Kanser hastası Kaynar, ısrarlı girişimler neticesinde iki ay önce serbest bırakıldı ve geçtiğimiz hafta, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Bizler, ülkeyi yönetenlere, devletin mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyecek, hapishanede kalamayacak durumdaki hasta ve yaşlı mahpusların yeterli tedavi ve bakıma erişimlerinin sağlanabilmesi için serbest bırakılmalarını istemeye devam edeceğiz.  

554. F foto3

554 F OTURMASI kapsamında bu hafta; Halen Tarsus Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır’ ın sağlık durumunu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

34 yaşındaki Semiran Erbağa Çakır;  yüksek tansiyon, anemi, mide ve bağırsak iltihabı, eklem iltihabı, kemik erimesi, bel fıtığı, kapalı yer alerjisi ve kalp damarlarındaki  daralmaya bağlı hastalıkları nedeniyle yoğun ağrı, halsizlik, ani bayılma, ellerde titreme, ileri derecede reflü  gibi ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır.

Derneğimize başvuran eşinin anlatımıyla  “ Eşim Semiran, sağlık sorunları nedeniyle 3 yıl tutukluluktan sonra tahliye edildi. Bundaki en büyük etken, cezaevinde kaldığı bu süre zarfında sağlık açısından ciddi rahatsızlıklarının oluşması oldu ki, bu süre zarfında oluşan hastalıklarından kaynaklı heyet raporu da almıştı. Semiran’ın 7 yıl 6 ay hükmü kesinleşince tekrardan cezaevine götürüldü. Kendisi o sırada bu hastalıkları nedeniyle tedavi görmekteydi, bu raporlarında da mevcuttur.  hipertansiyon, aşırı anemi ,  kanda enfeksiyon, vücutta enfeksiyon, kapalı ortam alerjisi buna bağlı vücutta yaralanma ve lekelenme, göğüste kitle, kalp damar rahatsızlığı, gözde miyop, bel fıtığı, ciddi mide bağırsak sorunu  vardı ve kendisi dışarıda yoğun bir tedavi süreci geçirmekteydi. Cezaevine alındıktan sonra bu rahatsızlıklarının tedavi süreci kesintiye uğradı. Tedavinin sürdürülebilmesi için “İNFAZ ERTELEME” isteğimiz ve talebimiz ise savcılık ve yetkili merciler tarafından reddedildi. Kendisi şu an sağlık açısından en son olması gereken yerde, yani hapishanede ve sağlığı ciddi tehlike altında. Cezaevi koşulları sağlığı için elverişli bir ortama sahip değil. Hastalıkları cezaevinin gözetiminde sürekli ilerliyor.  Bu süreçlerde hastaneden aldığı heyet raporları da var. Eşimin tedavisi için sizlerin desteğini istiyoruz “  demektedir.

3 yıl tutukluluktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve henüz tedavisi devam ederken yeniden tutuklanan Semiran Erbağa Çakır için yapılan,  tedavi maksadı ile “İNFAZ ERTELEME” talebinin   reddedilmesi ile sağlık ve yaşam hakkı açıkça tehlikeye atılmıştır. 

554  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “HASTA MAHPUS SEMİRAN ERBAĞA ÇAKIR ve BÜTÜN AĞIR HASTA VE YAŞAMINI TEK BAŞINA SÜRDÜREMEYECEK DURUMDAKİ MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyor,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü bir defa daha hatırlatıyoruz.

Semiran Erbağa Çakır Serbest Bırakılsın!

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın’

Tedavi Haktır, Engellenemez!

Tecrit Öldürür, Dayanışma Yaşatır!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

Editör: Güven BOĞA