AB Ukrayna'ya yönelik ticaret avantajlarını bir yıl daha uzattığını duyurdu

AB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi.

Rusya'nın haksız askeri saldırganlığı nedeniyle Ukraynalı üreticilerin karşı karşıya kaldığı zor durumu hafifletmeye yardımcı olmak için sarsılmaz desteğimizi sürdürüyoruz.

Otonom Ticaret Tedbirleri (ATM'ler) olarak bilinen Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne ihracatı üzerindeki ithalat vergilerinin, kotaların ve ticari savunma önlemlerinin askıya alınması bir yıl daha yürürlükte. AB'nin Ukrayna'ya sarsılmaz desteğinin bu güçlü kanıtı, Ukraynalı üreticilerin ve ihracatçıların Rusya'nın sebepsiz ve haksız askeri saldırganlığı nedeniyle karşı karşıya kaldıkları zor durumu hafifletmeye yardımcı olacaktır.

AB , Özerk Ticaret Tedbirleri Tüzüğü'nün istisnai koruması altında Ukrayna'dan buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu ithalatında 2 Mayıs 2023'te kabul edilen istisnai ve geçici önleyici tedbirleri 15 Eylül 2023'e kadar aşamalı olarak kaldırıyor  Bu önlemlerin kapsamı, kapsanan 4 ürün için 17 tarife satırından 6 tarife satırına düşürülmüştür. Bu geçici ve hedefe yönelik tedbirler, bu ürünlerle ilgili olarak Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya'daki lojistik darboğazlar nedeniyle ve üye devletlerin herhangi bir kısıtlayıcı tedbiri sürdürmemesi şartıyla kabul edilmiştir. Aşamalı olarak kullanımdan kaldırma, Dayanışma Yollarında önemli iyileştirmeler yapılmasına ve bu hasat için Ukrayna tahılını ülke dışına çıkarmaya yönelik zorlukların ele alınmasına olanak tanıyacak.

Beş Üye Devlette yaşanan ciddi lojistik darboğazların ve hasat mevsimi öncesinde sınırlı tahıl depolama kapasitesinin istisnai koşulları göz önüne alındığında, bu önlemler sınırlı bir süre için gerekli olmaya devam etmektedir. Anlaşmaya varıldığı üzere, Komisyon, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya ile Ukrayna'nın tarım ürünlerinin transit geçişi de dahil olmak üzere Birlik ile Ukrayna arasındaki ticaret akışını iyileştirme çabalarını koordine etmek için bir Ortak Koordinasyon Platformu kurulmuştur. koridorlar boyunca. Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis bu süreci siyasi düzeyde yönetiyor. Bu koordinasyon platformunun ilk başlangıç ​​toplantısı 2 Haziran'da teknik düzeyde gerçekleşti.

Dayanışma Yollarının gelişimi, bu nedenle, bu ihracatı kolaylaştırma platformu tarafından izlenecektir.

Ukrayna mallarının geçişinin beş Üye Devletten biri veya birkaçında aşırı derecede külfetli gereklilikler nedeniyle engellenmesi durumunda, Komisyon bu önleyici tedbirlerin uygulanması için gerekli koşulların devam edip etmediğini yeniden değerlendirecektir.

Bu istisnai ve geçici tedbirler, AB'nin Ukrayna'yı destekleme konusundaki güçlü taahhüdüne tamamen saygı duyuyor ve Rusya'nın Ukrayna'ya ve Rusya'ya yönelik sebepsiz saldırısının ortaya çıkardığı zorluklar karşısında, dünyayı beslemek ve gıda fiyatlarını düşük tutmak için kritik önem taşıyan tahıllarını ihraç etme kapasitesini koruyor. onun sivilleri.

Arka plan

4 Haziran 2022'den beri yürürlükte olan Ukrayna ile ticareti serbestleştirmeye yönelik ATM'ler, Ukrayna'nın AB ile ticaretini olumlu etkiledi. ATM'ler, Dayanışma Yolları ile birlikte, savaşın neden olduğu aksamalara ve genel olarak Ukrayna'nın ticaretindeki güçlü düşüş genel eğilimine rağmen, Ukrayna'dan AB'ye ticaret akışlarının 2022'de korunmasını sağlamıştır.

Tek taraflı ve doğası gereği geçici olan ATM'ler, ödenmemiş tüm vergi ve kotaların yanı sıra Ukrayna'ya yönelik anti-damping ve koruma önlemlerine ilişkin vergileri askıya alarak AB-Ukrayna Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi (DCFTA) kapsamında tarife serbestleştirmesinin kapsamını önemli ölçüde genişletiyor. Ukrayna'nın ihtiyacı olan saatte ithalat.

Ukrayna'dan sınırlı sayıda ürün ithalatına yönelik istisnai ve geçici önleyici tedbirler 2 Mayıs 2023'te yürürlüğe girdi ve 5 Haziran 2023'e kadar sürmesi planlandı.

Tedbirler, Ukrayna menşeli sadece dört tarım ürününü (buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu) ilgilendiriyor. İstisnai önlemler, kapsam açısından daha hedeflidir ve tohum ekimi için de geçerli olmayacaktır. Bu süre zarfında, bu ürünler Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya dışındaki tüm Avrupa Birliği Üye Devletlerinde serbest dolaşıma sunulmaya devam edilebilir. Ürünler, ortak bir gümrük transit prosedürü aracılığıyla bu beş Üye Devlette dolaşıma veya transit geçişe devam edebilir veya AB dışındaki bir ülke veya bölgeye gidebilir.

Editör: Haber Merkezi