ABD büyükelçiliği, personele "çok dikkatli olunması nedeniyle" büyük Kudüs, Tel Aviv veya Be'er Sheva bölgelerinin dışına çıkmamaları söylendiğini söyledi.

İran, İsrail'in 11 gün önce Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırıp 13 kişiyi öldürmesinin ardından misilleme sözü vermişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Cameron, İranlı mevkidaşını telefonla arayarak gerilimin daha da artmaması yönünde çağrıda bulundu.

İsrail, konsolosluk saldırısının sorumluluğunu üstlenmedi ancak yaygın olarak bunun arkasında olduğu düşünülüyor.

İran, Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Filistinli militan grup Hamas'ın yanı sıra, Lübnan'daki Hizbullah gibi İsraillilere karşı sık sık saldırılar düzenleyen bölge genelindeki çeşitli vekil grupları da destekliyor.

Konsolosluk saldırısında ölenler arasında İran'ın Suriye ve Lübnan'daki elit Kudüs Gücü'nün üst düzey bir komutanının yanı sıra diğer askeri isimler de vardı.

Saldırı, Gazze'deki savaşın bölgeye yayılmasını önlemek için diplomatik çabaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Çarşamba günü konuşan ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın "önemli bir saldırı" başlatmakla tehdit ettiği konusunda uyardı ve İsrail'e "sert" destek sunacağına söz verdi.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarından sorumlu komutan Erik Kurilla, güvenlik tehditleri konusunda yetkililerle görüşmek üzere İsrail'e gitti.

Pentagon, ziyaretin daha önce planlandığını ancak "son gelişmeler nedeniyle" öne alındığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian ile yaptığı görüşmenin ardından Lord Cameron, "İran'ın Orta Doğu'yu daha geniş bir çatışmaya çekmemesi gerektiğini açıkça ifade ettiğini" söyledi.

"Yanlış hesaplamaların daha fazla şiddete yol açma potansiyeli konusunda derin endişe duyuyorum" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin, Suudi Arabistan ve Türkiye dışişleri bakanlarıyla görüşerek gerilimi daha da artırmanın kimsenin çıkarına olmadığını savundu.

Herhangi bir misilleme saldırısının ne şekilde olacağı ya da doğrudan İran'dan mı yoksa onun vekillerinden biri aracılığıyla mı geleceği belli değil.

Pazar günü İranlı bir yetkili, İsrail büyükelçiliklerinin "artık güvenli olmadığı" uyarısında bulunarak, konsolosluk binasının olası bir hedef olabileceğini öne sürdü.

Ceylan Akça Cupolo; Kayyımların belediyelerde yaptıkları yolsuzluklardan hangi Bakanlık sorumlu? Ceylan Akça Cupolo; Kayyımların belediyelerde yaptıkları yolsuzluklardan hangi Bakanlık sorumlu?

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ABD'li mevkidaşına, İsrail topraklarına yönelik "İran'ın herhangi bir doğrudan saldırısının" "İsrail'in İran'a karşı uygun bir tepki vermesini gerektireceğini" söyledi.

Perşembe günü seyahat kısıtlamaları sorulduğunda, dışişleri bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, bunların arkasındaki "özel değerlendirmeleri" açıklamayacağını söyledi ancak şunları ekledi: "Açıkçası, Orta Doğu'daki ve özellikle İsrail'deki tehdit ortamını izliyoruz."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da İsrail'e yönelik seyahat tavsiyesini güncelleyerek, ülke hükümetinin "İsrail topraklarına İran'dan saldırı olasılığını gündeme getirdiğini ve böyle bir saldırının daha geniş bir gerilimi tetikleyebileceğini" belirtti.

Hamas liderliğindeki 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıdan bu yana Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in büyük bölgelerine ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarına seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Alman havayolu Lufthansa, İran'ın başkenti Tahran'a olan uçuşların askıya alınmasını Cumartesi gününe kadar uzattı.

Ekim saldırısında silahlı kişiler Gazze'den İsrail'e geçtikten sonra 1.200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla kişiyi rehin aldı.

İsrail, halen Gazze'de bulunan 130 rehineden en az 34'ünün öldüğünü söylüyor.

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik müteakip saldırısı sırasında çoğunluğu sivil 33.000'den fazla Gazzeli'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Editör: Haber Merkezi