Biden yönetimi Meksika sınırına 1500 asker daha gönderiyor

Biden yönetimi, Başlık 42 sınır kısıtlamasının sona ermesine hazırlanırken, birlikler idari görevlerde yardımcı olacak.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, ülke bu ayın sonlarında tartışmalı, pandemi dönemi kısıtlamalarının kaldırılmasına hazırlanırken ABD'nin Meksika sınırına 1500 ek asker gönderiyor.

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) eklenen askeri personeli 90 gün süreyle sınıra gönderme talebini onayladığını söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-05-02 213354

DHS, daha önce yaptığı açıklamada , askerlerin veri girişi ve depo desteği gibi "kanun yaptırımı olmayan görevleri" yerine getireceğini belirterek , yeni konuşlandırmayı güneybatı ABD sınırındaki "göçte beklenen artışa" bağladı.

Bakanlık, "Bu destek, DHS kolluk kuvvetleri personelini kritik kolluk görevlerini yerine getirmeleri için serbest bırakacak" dedi.

Hareket, ilk olarak Mart 2020'de eski Başkan Donald Trump tarafından uygulanan bir politika olan Başlık 42'nin sona ermesinin, koruma aramak için ABD-Meksika sınırına gelen sığınmacıların sayısında çarpıcı bir artışa yol açacağına dair endişelerin ortasında geldi.

11 Mayıs'ta sona erecek olan Başlık 42, ABD makamlarının gelen göçmen ve mültecilerin çoğunu, sığınma taleplerini değerlendirmek zorunda kalmadan hızla geri çevirmesine izin verdi. İnsan hakları gruplarından yaygın bir kınama aldı.

Salı öğleden sonra gazetecilere konuşan Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, ilave Savunma Bakanlığı personelinin sınırda "idari görevler" yerine getireceğini de doğruladı.

Jean-Pierre, "Yasa uygulama işlevlerini yerine getirmeyecekler veya göçmenlerle veya göçmenlerle etkileşime girmeyecekler" dedi.

Ek ABD askerlerinin ne zaman konuşlandırılacağı belirsizliğini koruyor, ancak kuvvet, devam eden yaklaşık 2.500 Ulusal Muhafız birliğinin konuşlandırılmasına katkıda bulunacak.

Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği (AILA) hükümet ilişkileri direktörü Gregory Chen, Salı günü Twitter'da planı eleştirerek, "Bu, göçmenleri caydırmak için sınırı askerileştirme mesajı gönderecek" dedi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Amerikan askerlerinin konuşlandırılması hakkında gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin egemen bir ulus olduğunu ve Meksika'nın kararlarına saygı duyduğunu söyledi.

İltica kısıtlamaları

Biden yönetimi, 2024'te yeniden seçilmek isteyen ABD başkanı artan sığınmacılar nedeniyle Cumhuriyetçilerin eleştirileri ve siyasi baskısıyla karşı karşıya kaldığından, sığınmacıların güney sınırına akışını aylardır durdurmaya çalışıyor.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 2021'de müstakbel göçmenlere şunları söyledi: "Gelmeyin."

Nisan ayı sonlarında Washington, birçok Latin Amerika ülkesinde insanların sınırdan uzakta ABD'ye giriş için başvurabilecekleri göç merkezleri açacağını duyurdu.

Ancak yönetim, sığınma başvurusunda bulunmak için ABD'ye girmek isteyen aileler de dahil olmak üzere insanların sınır dışı edilmesini hızlandıracağını da belirtti. Yeni tedbirlere göre, sınırı düzensiz bir şekilde geçerken yakalananların da beş yıl süreyle tekrar giriş yapmaları yasaklanacak.

Biden, Trump yönetiminin göçmen karşıtı politikalarını ve söylemini eleştirirken, Demokrat başkan, göçmen hakları grupları tarafından bu politikaların birçoğunu yürürlükte tuttuğu ve görevde olduğu süre boyunca sığınmayı daha da kısıtladığı için eleştirildi.

Salı günü Jean-Pierre, Biden'ın "modernize edilmiş" bir göçmenlik sistemini uygulamaya koymaya çalıştığını vurguladı. Bunu insancıl bir şekilde ve kesinlikle son yönetimde yapıldığından farklı bir şekilde yapmak istiyor” dedi.

Ancak kısıtlayıcı ABD göçmenlik politikaları, ülkeye yasal girişe giden dar yollarla birleştiğinde, göçmenleri suiistimale karşı savunmasız bırakan tehlikeli durumlara itmekle suçlandı.

Meksika sınırındaki Ciudad Juarez kentindeki bir göçmen gözaltı merkezinde çıkan yangında en az 39 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, göçmen hakları savunucuları trajediden ABD göçmenlik politikalarını sorumlu tuttu.

Yasal bir savunuculuk grubu olan Ulusal Göçmenlik Projesi'nin avukatı Victoria Neilson Al Jazeera'ya "Maalesef ABD sınırı sığınmacılara kapatmak için daha aşırı adımlar atarken, bu tür trajediler muhtemelen daha yaygın hale gelecek" dedi. zaman.

Öldürülenlerin çoğu Guatemala'dandı, diğer kurbanlar ise Honduras, El Salvador, Venezuela, Kolombiya ve Ekvador'dan geliyordu. İnsanlar yaygın şiddet, yoksulluk ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle bu ülkelerden kaçtı.

Editör: Haber Merkezi