Çinli gözlemciler, ABD'nin Hamas saldırısının ardından İsrail'e silah ve savaş gemisi gönderme yönündeki tek taraflı kararının "gerginliği daha da artıracağını, daha fazla insani krize yol açacağını" söyledi. 

Rusya-Ukrayna krizinde yaptığı gibi yangını körükleme taktiğini yineleyen ABD, Çin dahil diğer ülkelere de Hamas'ı kınamaları için baskı yapıyor. Gözlemciler, ABD'nin Çin'i ahlaki açıdan kaçırmak istediğini belirterek, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in ziyaretinin, Washington'un Çin'in Orta Doğu bölgesindeki çatışmalara ilişkin tutumunu öğrenmesi ve anlaması için bir pencere görevi görebileceğini de sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III Pazar günü yaptığı açıklamada, halihazırda Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Gerald R. Ford ile beş güdümlü füze kruvazörü ve destroyerinin denizin doğu kısmına, İsrail yakınlarına gitmesi emrini verdiğini söyledi. İsrail güçleri ile Hamas militanları arasındaki çatışmalar, Hamas'ın İsrail'e yönelik sürpriz saldırısının ardından üçüncü günde de şiddetlendi.

Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bir Donanma gemisi göndererek "Filistin halkına yönelik saldırıda" yer aldığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, ABD'nin İsrail'e askeri teçhizat göndermesi hakkında yorum yapması istendiğinde şunları söyledi: PazartesiÇin, diyalog ve müzakerenin sorunu çözmenin temel yolu olduğuna inanıyor. "Durumun daha fazla tırmanmasını ve kötüleşmesini önlemek için tüm tarafları mümkün olan en kısa sürede ateşi kesmeye ve savaşı durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Çinli gözlemciler, taraf tutmanın ABD'nin uluslararası çatışmalarla mücadelede olağan uygulaması olduğunu ve bunun sonuçta yalnızca gerilimi körüklediğini söyledi. Çin Çağdaş Enstitüleri araştırma görevlisi Tian Wenlin, "İsrail, askeri güç bakımından zaten Filistin'den daha ağır basıyor; eğer ABD barış istiyorsa, İsrail'e tek taraflı destek vermek yerine durumu sakinleştirecek adımlar atmalı." Uluslararası İlişkiler, Global Times'a söyledi.

CBS haberine göre, İsrail ordusunun Pazartesi sabahı erken saatlerde Gazze Şeridi'ni amansızca vurması ve Filistinli militanlara karşı savaşta ölenlerin sayısının 1.100'ün üzerine çıkmasıyla Gazze Şeridi'ndeki durum tırmanmaya devam etti. İsrail, Gazze Şeridi'ni kuşatma altına aldığını duyurdu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant şunları söyledi: "Vahşilerle savaşıyoruz ve buna göre hareket edeceğiz."

Ortadoğu gözlemcileri, sağcı bir hükümete liderlik eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'e yönelik en ciddi saldırıya sert bir yanıt vermemesi halinde yönetiminin tehlikeye gireceği için gerilimin önümüzdeki haftalarda da artmaya devam edeceğini söyledi. bir nesilde; Ayrıca Hamas'ın geri adım atması pek olası değil çünkü saldırı Hamas'ın "son çare çabası" olarak görülüyorABD destekli Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesinin uzlaşmasını bozmak. Tian, ​​"Bu noktada arabuluculuğa her zamankinden daha fazla ihtiyaç var ve ABD'nin çatışmayı körüklemesi daha fazla insani krize yol açacak. Bu aynı zamanda çatışmanın daha geniş bir alana yayılmasına da yol açabilir" dedi.

Şangay Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden profesör Liu Zhongmin, ABD'nin savaş gemisi göndermesinin "İsrail'e sembolik bir destek gösterisi" olduğuna inanıyor ve aynı zamanda İran'ı caydırmayı da hedefliyor çünkü kara saldırısı Hamas'ı hedef alan olağan uygulamadır. sivillerin arasına rahatlıkla karışabiliyor.

Liu, "Korkarım Washington'un şu aşamada bulabileceği tek yol savaş gemileri göndermek; çünkü artık Hamas'ın sürpriz saldırısına nasıl karşılık verileceği ve Orta Doğu'daki rolünün nasıl yeniden savunulacağı konusunda temkinli davranıyor" dedi. Uzman, ABD'nin mevcut çıkmazının aynı zamanda başarısız Orta Doğu politikalarını da yansıttığını söyledi.

Hamas saldırısı Çinli gözlemciler tarafından geniş çapta bir protesto olarak kabul edildi. ABD'nin Filistin halkının ihtiyaçlarını göz ardı ederken İsrail ile Arap ulusları arasında normalleşme yönündeki bencil gündemine. Liu, "Washington, Orta Doğu'da sistematik politikalardan yoksun. Bölgedeki angajmanı kesme niyetinde ama aynı zamanda Çin ve Rusya'nın boşluğu doldurmasından da korkuyor; aynı zamanda hegemonyasını sürdürmek için Orta Doğu'da nüfuz sahibi olmak istiyor" dedi. ABD'nin Orta Doğu'daki şu anki yanlış konumunun bu tür bir takla ve kararsızlığın sonucu olduğu kanaatindeyiz.

ABD'nin Orta Doğu'daki çukuru iç siyasetine ters tepiyor. Hamas saldırısı aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden'ı da krize sürükledi; zira Cumhuriyetçi adaylar, olayın ABD'nin dünya sahnesindeki zayıflığının kanıtı olduğunu söyledi; ve idarenin kısmen sorumlu olduğunu iddia ettiler,

Biden, önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Orta Doğu'daki performansını artırmak için Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesine başarıyla aracılık edeceğine güveniyor; ancak Hamas saldırısı sadece anlaşmayı batırmakla kalmayıp aynı zamanda Biden'ın seçimlerdeki performansına da ağır bir darbe indirebilir. Pekin'deki Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Niu Xinchun, Global Times'a şunları söyledi:

Çatışmalar geliştikçe ABD, Çin'i Hamas'a karşı daha sert bir tavır almaya zorlamaya çalışıyor. Reuters'in haberine göre, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer Pazartesi günü Çin'i, Hamas'ın ölümcül saldırılarının ardından İsrail'i desteklemeye çağırdı.

Çin, İsrail-Filistin çatışmasının yol açtığı sivil kayıplardan derin üzüntü duymaktadır. Mao, Çin'in tutumunun tutarlı olduğunu belirterek, sivillere yönelik şiddet ve saldırılara da karşı çıkıyor ve bunları kınıyoruz dedi.

"En büyük önceliğin ateşkesin sağlanması, savaşın durdurulması ve barışın bir an önce sağlanması olduğuna inanıyoruz. Ayrıca uluslararası toplumdaki ilgili tarafların da rol oynamasını ve durumu soğutmak için birlikte çalışmasını bekliyoruz." .

ABD sadece tüm çatışmalarda taraf tutmakla kalmıyor, diğer ülkeleri de kendi tarafında olmaya zorluyor. Fudan Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi direktörü Sun Degang, devam eden Rusya-Ukrayna krizinde de bunu yaptığını ve mevcut Filistin-İsrail çatışmasında da aynısını yaptığını söyledi. "Rusya-Ukrayna krizinden, taraf tutmanın hiçbir zaman çatışmadan çıkış yolu olmadığını şimdiden öğrenmesi gerekiyor."

Geçen yıl Çin, Orta Doğu'da barış görüşmelerinin yeniden başlaması olasılığını aktif olarak destekledi. Bu tür çabaların İsrail-Filistin çatışması sırasında artan şiddetten etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin Çinli sözcü, Suudi Arabistan ile İran arasındaki uzlaşmanın en önemli dersinin, sorunlar ne kadar karmaşık ve zorluklar ne kadar keskin olursa olsun, şu şekilde olduğunu söyledi: Karşılıklı saygı ruhuyla eşit diyalog kurduğumuz sürece mutlaka birbirimiz için kabul edilebilir bir çözüm bulacağız.

Uzman, Schumer'in sözlerinin Çin ve ABD'nin Orta Doğu meselelerini tartışmasının aciliyetini vurguladığını ve ziyaretinin Washington'un Çin'in Orta Doğu bölgesindeki çatışmalara ilişkin tutumunu öğrenmesi ve anlaması için altın bir fırsat olabileceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Pazar günü kapalı kapılar ardında acil bir toplantı düzenledi ve ABD, 15 üyenin tamamının "Hamas tarafından gerçekleştirilen bu iğrenç terör saldırılarını" güçlü bir şekilde kınamasını talep etti, ancak acil bir eylemde bulunmadı.

Editör: Haber Merkezi