Adalet Bakanı Tunç: "Cumhurbaşkanımızın Atama Yetkisi Anayasadan Kaynaklanıyor"

Ankara - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı'nın üst kademe yöneticileri atama yetkisinin anayasal bir yetki olduğunu ve bu konuda herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığını belirtti.

CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi:  ‘Yanlış yapıyorsunuz’ CHP’li Yazgan, yerel basın için Meclis kürsüsünden iktidara seslendi: ‘Yanlış yapıyorsunuz’

Cumhurbaşkanımızın Yetkisi Anayasal

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın devletin ve yürütmenin başı olduğunu vurguladı. Tunç, "Cumhurbaşkanı, yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanımızın üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Atamalara ilişkin bir yetki tartışması söz konusu değildir," dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Kararları Üzerine

Gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, parlamenter sistemde kanunla düzenlenen bazı durumların Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çakışması halinde, bu çakışmaların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi kararını hatırlattı. Tunç, "Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır," ifadelerini kullandı.

Yetki Tartışması Yok

Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı'nın üst kademe yöneticileri atama yetkisinin anayasal bir yetki olduğunu bir kez daha vurguladı. "Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerini çıkarabilir," diyerek yetki tartışmalarının yersiz olduğunu belirtti.

Öne Çıkan Başlıklar:

  • Anayasal Yetki: Cumhurbaşkanı'nın üst kademe yöneticileri atama yetkisi anayasadan kaynaklanıyor.
  • Yürütme Yetkisi: Cumhurbaşkanı, yürütmeye ilişkin konularda kararname çıkarabilir.
  • AYM Kararları: Anayasa Mahkemesi, KHK ile çakışan durumların TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.
  • Yetki Tartışması Yok: Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı'nın atama yetkisi konusunda herhangi bir tartışmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin anayasaya uygun olduğunu bir kez daha teyit ederken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin değerlendirmeleri de dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi