ADANA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZI Kadına Yönelik Siddete Karsı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı Av. Açelya Güneş Can okudu,

Av. Açelya Güneş Can açıklamasında şu ifadelere yer verdi.


“Mirabel Kardesler” olarak bilinen üç kız kardes, Dominik Cumhuriyeti’nde bir diktatöre karsı verdikleri özgürlük ve demokrasi mücadelesinin ardından tutuklanmıs ardından tecavüz edilerek 25 Kasım 1960’da vahsice öldürülmüstür. 1999 yılında Birlesmis Milletler, 25 Kasım’da öldürülen ve kadın hakları mücadelesinin sembolü olan Mirabel Kardeslerin ölüm yıl dönümünü “Kadına Yönelik Siddetin Ortadan Kaldırılması Için Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etti.


Tüm dünyada kadınlar; yasamın her alanında karsılastıkları ayrımcılıga, cinsiyet esitsizligine, sömürüye, ev içi ve toplumsal siddete karsı mücadele ederek dayanısma ruhuyla bir araya gelmektedir.


Bugüne dek devam eden kadın hakları ve esitlik mücadelemizin bir insan hakkı mücadelesi oldugunun bilinmesini istiyoruz. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınlara yönelik siddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kurulusları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çagırıyoruz.

WhatsApp Image 2023-11-23 at 14.09.58
Ülkemizde en temel insan hakkı olan yasam hakkının vahşice ihlal edildigini endişeyle gözlemliyoruz.


Öldürülüyoruz, yakılıyoruz, tecavüz ediliyor, iskenceye maruz kalıyoruz. Kadına yönelik siddetin önlenmesi Devletin siddete yönelik politikalarıyla birebir ilgilidir. Kadına yönelik siddetin ortadan kaldırılması ve siddete ugrayan kadınların korunması devletin sorumlulugundadır. Biliyoruz ki; caydırıcı ve etkili ceza mekanizmaları kullanılmadıgı, ıslah çalısmaları yeterli olmadıgı için lehine tedbir kararı verilmis olmasına ragmen bu ülkede kadınlar korunamayarak öldürülüyor.


Talebimiz; öncelikle kesinlik ilkesinin en etkin sekilde ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin uygulanmasıdır. Bu ülkede yasayan herkes, suç islemesi halinde hiç kimseye toleranslı olunmayacagını, cezadan kaçmanın mümkün olmayacagını, suçluların kimligi ve sosyal gücü fark etmeksizin mutlaka cezalandırılacagını bilmelidir. Ardından hızlılık ilkesini sekteye ugratan sorunlar çözülerek bu ilke olması gerektigi sekilde hayata geçirilmelidir. Bunun için yargılamada yer alan süreçler ivedi bir zamanlama ile tamamlanmalı ve tedbirler bir an önce hayata geçirilmelidir.

Bakan Tunç 8. Yargı Paketi Taslağı hazır Bakan Tunç 8. Yargı Paketi Taslağı hazır

WhatsApp Image 2023-11-23 at 14.09.33 (1)

Son olarak suçluların mutlak surette hak ettikleri cezayı almaları ve bu cezaları çekmeleri saglanmalıdır. Toplumda suç isleyenin yanına kar kalacagı veya suçlu bir yaptırım ile karsılassa dahi kisinin bir sekilde bu yaptırımı yerine getirmeden kurtulabilecegine dair inanç bir yandan potansiyel suçluları suç isleme yönünde cesaretlendirmektedir.


Toplumsal cinsiyet esitligine aykırı açıklamaların desteklenmesi, kadının sadece ev/aile içinde yasamını devam ettirebilen bir birey olarak kabul edilmesi ve daha bir çok sebeple kadınlar siddete daha da açık hale getirilmektedir. Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karsı Siddetin Önlenmesine Dair Kanun, Istanbul Sözlesmesi, CEDAW ve diger Uluslararası sözlesmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin tam olarak karsısındayız.


Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınların insan hak ve onuruna uygun sekilde yasamaları, esit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için birlikte mücadele etmeye devam edecegiz. Bizler farkındayız ki hergün karsı karsıya kaldıgımız cinsiyete dayalı esitsizlik kadınları hayattan uzaklastırıyor, şiddeti kuvvetlendiriyor.


Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, her gün oldugu gibi 25 Kasım Kadına Yönelik Siddete Karsı Uluslararası Mücadele Günü’nde de, Cumhuriyet, Anayasa ve Kanunlar ile elde ettigimiz hakları ortadan kaldıracak degisikliklerin karsısında oldugumuzu ve kadına karsı siddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanısma ruhuyla sürdürecegimizi, son olarak İSTANBUL SÖZLESMESINDEN VAZGEÇMEDIGIMIZI kamuoyuyla paylasıyoruz.


Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi

Editör: Haber Merkezi