ADANA BAROSU 32. OLAĞAN GENEL KURULUNDA MADEN KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRENLER UNUTULMADI

Adana Barosunun 32.Olağan Genel Kurulu geniş katılımla ve demokrasi şöleninde başladı.

Seyhan Oteli’nde Divan Kurulu Başkanlığını Av.,Mustafa Çinkılıç, Başkan Vekili Av. Çiğdem Anteplioğlu Çin, Katip Üyeliklerini Av. Tolunay Toybukoğlu ve Av. Bahar Melek Dizdar’ın  yaptığı 2022 -2024 yılı 32. Dönem Olağan Genel Kurulu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Amasra Bartın İlçesinde  yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden emekçiler anıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut, Orhan Sümer, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin, TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, önceki dönem baro başkanları, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Uncu, Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, CHP Çukurova İlçe Başkanı Remzi Ümit Atay, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Bülent Maraklı, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, JMO Başkanı Mehmet Tatar, İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, MMO temsıilcileri, ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, önceki dönem baro başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, avukatlar ve yurttaşlar katıldı.

Mevcut Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz’ın yeniden aday olduğu seçimlerde, Av. Osman Olcay, Av. Leyla İrem Üçkardeşler İğci Adana Barosu’nun yeni yönetimi için meslektaşlarının oylarına talip oldu.

Av. SEMİH GÖKAYAZ;“GENEL KURULUMUZUN ÜLKEMİZE, HUKUK DÜNYAMIZA VE MESLEĞİMİZE YARARLI OLMASINI DİLİYORUM”

Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Genel Kurulumuzun ülkemize, hukuk dünyamıza ve mesleğimize yararlı olmasını diliyorum. Cumhuriyetin kurucusu büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyorum.  Bartın’daki maden faciasında kaybettiğimiz ve halen göçük altında güzel haberlerini iyi haberlerini beklediğimiz emekçilerin bir taraftan acısını yaşıyoruz. Bir taraftan iyi haberlerini bekliyorum. Hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet yaralanan madencilerimize acil şifalar diliyorum. Dün İzmir’de meslektaşlarımız bu sefer sokak ortasında değil, kendi bürosunda değil ne yazık ki yargılamanın yapıldığı bir mahkeme salonunda biber gazlı şiddete maruz kaldılar. Bu şiddeti, meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyor, gerçekleştirenler hakkında adli ve idari soruşturma açılmasını talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağını buradan ilan ediyorum.” diye konuştu.

Genel Sekreterimiz Av. İlker Mengü, 31.Dönem Baro faaliyet raporunu, Baro Saymanımız Av. V.Mert Kuşdemir Baro Gelir-Gider hesaplarını, Denetleme Kurulu Üyesi Av. Serkan Kesen denetleme kurulu raporunu genel kurul üyelerinin bilgilerine sundu.

AVUKAT SEMİH GÖKAYAZ'IN GENEL KURUL KONUŞMA METNİ

WhatsApp Image 2022-10-15 at 11.53.13

Değerli meslektaşlarım, Sayın Divan, hepinizi en içten duygularla selamlıyorum. Genel kurulumuzun ülkemize, hukuk dünyamıza, mesleğimize ve meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Cumhuriyetin kurucusu büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, meslek şehitlerimizi ve kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyorum.

Bartın’da kaybettiğimiz maden işçilerinin derin acısını yaşıyoruz. Hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yurttaşlarımıza başsağlığı, yaralı emekçilerimize acil şifalar diliyorum.

Dün İzmir’de Deniz Poyraz davasında meslektaşlarımız, duruşma salonunda kolluk kuvvetinin biber gazlı saldırısına uğradı. Mahkeme, keyfi olarak Avukatlık Yetki Belgesini kabul etmedi ve meslektaşlarımızı duruşma salonundan çıkarmak için şiddet uygulandı. Başta İzmir Baro Başkanımız Av.Özkan Yücel, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av.Ercan Demir’e ve meslektaşlarımıza yönelen saldırıyı kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenler hakkında derhal adli ve idari soruşturma açılmasını talep ediyoruz.  

Bugün, bu salonda olan meslektaşlarım çok büyük bir birikimin, bir hukuk kültürünün, bir mücadelenin mirasçılarıdır. Baromuzun 99 yıllık geçmişinde ilk başkanı Ziya Bey’i, Adana Barosunun 16 yıl başkanlığını yapmış Av. İbrahim Günay’ı, Av.Kamil Tekerek’i, Av.Turan Arun’u, Av.Necmettin Üstünalp’i, Av.Mahmut Eroğlu’nu, Av. Muzaffer Terliksiz’i, Av. Anibal Akdamar’ı, Av.Aydın COŞAR’ı, Av.İsmet Altuğ’u, meslek şehitlerimiz Av. Ahmet Albay’ı, Av. Ceyhun Can’ı, Av. Halil Sıtkı Güllüoğlu’nu ve Av. Savaş Bedir’i, Baromuzun her kademesinde görev almış olan Av. Sadettin Tokbey’i, Av. Ege Bagatur’u, Av. Mahmut Ünal’ı, Oda Koromuzun kurucusu Av. Serant Gülşen’i ve tüm meslek büyüklerimizi saygıyla yad ediyorum. Hayatta olanlara sağlık ve esenlikler diliyorum. Baromuza, mesleğimize, hukukun üstünlüğünün korunmasına yaptıkları kattıkları asla unutmayacağız.

CUMHURİYETİMİZİN VE BAROMUZUN 100. YILINI KUTLAMANIN ONURUNU YAŞAYACAĞIZ.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesinin ilk hissini Adana’da duyduğunu belirtmiştir. Adana, yetiştirdiği insanlarla kültür ve sanatın başkenti olarak anılmış, ülkemizin öncü şehirlerinden biri olmuştur. Adana Barosu da geçmiş 99 yılda bilgi birikimiyle, nitelikli hukukçularıyla; ülkemize, toplumumuza ve kentimize her zaman katkı sağlamış ve öncü olmuştur. Baromuz aynı zamanda genç meslektaşlarıyla dinamik, canlı ve gelişmeye açık bir barodur. Adana Barosu’nun her konuda çözüm üretecek, ülkemize yön verecek, gerektiğine ülkeye ve topluma nefes aldıracak potansiyeli vardır. 100. Yılımızda da, Baromuzu ve Cumhuriyetimizi bugün bulunduğu noktadan daha ileriye taşıyacak ve bu onuru hep birlikte yaşayacağız.

WhatsApp Image 2022-10-15 at 11.53.14

TBB BAŞKAN VE YÖNETİMİNDE BAROMUZ ÖNCÜLÜĞÜNDE ARZU EDİLEN DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİK

4-5 Aralık 2021 tarihlerinde yapılan TBB seçimlerinde Baromuz aktif rol üstlendi. ‘Çoklu Baro’ Yasasını destekleyerek Baroların bölünmesine onay veren, Baroların delege yapısını değiştirerek temsilde adaletsizlik getiren bu yasaya karşı tüm baro başkanlarının sırtını döndüğü, pandemi bahanesiyle Baro ve delegasyon seçimlerini erteleten, 47 yıldır Ankara’da olan TBB Saymanını oy sayılarını artırmak için ısmarlama kurdukları Bayburt barosuna naklettirerek delege seçilmesini sağlama girişimleri de dahil bir çok hukuksuz ve çirkin yaklaşıma karşı durduk. Meslektaşlarımıza hizmet etme amacından sapan ve tek amacı kendi koltuğunun bekasını sağlamak olan bir TBB başkan ve yönetimini hep birlikte değiştirdik.

14.10.2021 tarihinde Ankara Barosu Başkanı olarak Av. Erinç Sağkan Adana’da ziyaretimize geldi. 06.11.2021 tarihinde Eskişehir’de yaptığımız toplantıda 43 Baro Başkanının katılımıyla Av. Erinç Sağkan’ı aday olarak belirledik. 20.11.2021 tarihinde Baromuzun ev sahipliğinde yapılan Akdeniz Bölge Baro Başkanları ve TBB Delegasyon toplantısında aldığımız kararla Av. Erinç Sağkan’a desteğimizi güçlendirdik. Hep birlikte verdiğimiz yoğun mücadeleyle, değişime destek için şehir şehir gezerek TBB seçimlerinde sürece eşlik eden değil, sürecin belirleyicisi ve değişimin öncüsü olduk. Ve bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gönderdik.  TBB seçimleri sürecinde bizlere verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür ediyorum.

UYUM BÜROSU

Mesleki dayanışma anlayışıyla baromuzun yıllardır hayali olan ve bizim de vizyon projemize uygun olarak mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız için “Adana Barosu Uyum Bürosu”nu hizmete açtık. Uyum Bürosu’na olan talebi, bürodaki meslektaşlarım arasındaki dayanışmayı ve geleceğe güvenle bakan gözleri görünce gurur duyuyorum. Şu anda 0-5 kıdem yaşındaki 44 meslektaşımız, dayanışma içinde mesleklerini ifa ediyorlar.

ADANA BAROSU AVUKATLARI YARDIMLAŞMA SANDIĞI

Pandemi süreci bize göstermiştir ki zor günlerde meslektaşlarımıza destek sağlamak için “Adana Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığı” ADABAYS’ ı kurduk. Meslektaşlarım ADABAYS’a üye olarak sandığımıza güç verdiler. Verdikleri destek nedeniyle hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Bu dönem ADABAYS’ın temellerini attık, önümüzdeki dönem kurumsallaştıracağız.

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLEDİK

56 Barodan, kadın hakları alanında çalışan 250 meslektaşlarımızın katılımıyla 18/19 Mart 2022 tarihleri arasında “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu çalıştay ve paneli düzenledik. Sorunun çözümüne ilişkin ortak Sonuç Bildirgesi’ni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na sunduk. Bu sonuçları hep birlikte takip edeceğiz ve bu utanca son vermek için nefesimiz yettikçe çalışacağız.

DANIŞTAY’DA AÇTIĞIMIZ DAVANIN DURUŞMASINA KATILDIK

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin feshine ilişkin 14.06.2022 günü Danıştay 10. Daire’sinde görülen davanın duruşmasına 50’den fazla koca yürekli kadın meslektaşımızla gittik.

WhatsApp Image 2022-10-15 at 12.41.16

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!

ADLİ YARDIM GÖREV SAYISI VE SEYHAN BELEDİYESİNDEN SAĞLANAN KAYNAK YAPILAN GÖRÜŞMELER

Göreve geldiğimizde Adli Yardım görev sayısını arttırma çabasına girdik. 15 aylık süreçte Adli Yardım hizmetlerinde görev sayısını 3’ katladık. Seyhan Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda hak arayan yurttaşlarımız için Adli Yardım bütçemize 500 bin TL maddi kaynak sağladık.

ADANA ADLİYESİ TEFRİŞATI

4 Ekim 2021 tarihinde tüm baro birimlerimiz Yeni Adliye Binasına taşındık. Binası içerisinde Baromuza ait toplam 1250 metrekare kapalı alanda 23 odamızın tefrişatlarını tamamladık. Çok amaçlı kullanılmak üzere 400 kişilik Adana Barosu Avukatlar Salonu ve Kafeteryamız, meslektaşlarımıza yakışır şekilde ve modern çizgilerle hizmete sunduk. Daha önce otellerde, baro tesislerinde yaptığımız bu etkinliği, bugün, bu dönem hizmete açtığımız bu salonda yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

OTOPARK ADALET BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞMELER

Adana Adliyesindeki otopark sorununu önceki Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, Baromuza 24 Aralık 2021 tarihinde yaptığı ziyaret sırasında ilettik. Çözümü için söz aldık. Bu ziyarat sırasında Kürkçüler ceza evi girişindeki avukatlara yönelik GBT sorgusunu kaldırdık, Tarsus cezaevinde avukatlara mahsus servis sağladık. Şimdiki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a  otopark sorununu birkaç defa aktardık. Bakan Gül, kapalı otoparkın önemli bir kısmının avukatlara ücretsiz kullandırılması talimatını vermişken Bakan değişince verilen sözler tutulmadı. Otopark sorunun çözümü için çok uğraştık. Önümüzdeki süreçte görev almamız halinde eylemse eylem, ne gerekiyorsa sorunu çözmek için çabalarımıza devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum.

KOZAN ADLİYE İNŞAATI

Kozan’a yeni adliye binası konusunda da çaba harcadık. Baromuzun da yoğun emek ve çaba harcadığı, 2022 yılı yatırım programına alınması konusunda uğraş verdik. Kozan’a yeni adliye binasının 9 Eylül 2022’de temeli atıldı. Kısa süre içinde adliye binasının tamamlanarak hizmete girmesinin planlanmaktadır. 

WHATSAPP İLETİŞİM HATTINI KURDUK

Baromuza kayıtlı 4100 meslektaşımız ve 650 stajyer avukat bulunuyor. Malum çağımız iletişim çağı. Meslektaşlarımızın Baromuza ulaşmakta sorun yaşanmaması adına önemli bir adım attık. Avukat ve stajyer avukatlarımızın taleplerini iletebilmeleri sağlamak amacıyla Adana Barosu WatsApp İletişim Hattı’mızı kurduk. Bu sayede meslektaşlarımızın bilgi edinmeleri veya belge talepleri için baroya gelmelerine gerek kalmadan çok kısa sürede karşılanıyor.

KOMİSYON VE MERKEZLERİN ÇALIŞMALARI

Bu dönem bir tek baro başkanı veya yönetim kurulu üyeleri çalışmadı. Merkez ve Komisyon başkanları ve merkez ve komisyonlardaki onlarca meslektaşımız fedakarca gece gündüz demeden çalıştı. Temel hak ve özgürlüklerin yaşama geçirilmesi noktasında hep birlikte çok büyük çaba verdik. Spor Komisyonumuz, Kültür ve Sanat Komisyonumuz sanatsal, sportif ve gezi etkinlikleriyle unutulmaz anlar yaşattılar. Komisyonlarımız baromuzun lokomotifleridir. Tüm komisyonlarımız farkındalık yaratacak projelerle; kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri temsilcilerini, üyelerini ve vatandaşları bir araya getirerek Adana’da ‘Adana Barosu var’ dedirttiler. Meslektaşlarıma, baromuza ve mesleğimize sunmuş oldukları özverili katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve merkez üyesi meslektaşlarım, meslektaşlarımızın yaşadığı hukuk dışı uygulamalarda destek amacıyla derhal yanlarında oldular. Kendilerine buradan ayrıca teşekkür ediyorum.

AAÜT VE CMK ÜCRETLERİ

Adana Adliye Sarayı önünde toplanarak artan hayat pahalılığı karşısında eriyen AAÜT ve CMK ücretlerinin Avukatlık mesleğinin onuruna ve ülkemiz ekonomik gerçeklerine uygun bir düzeye getirilmesi için basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledik.

Avukatlar CMK görevlerini ifa ederken harcadıkları emek ve mesai göz önüne alındığında şu an ki ücretler bu görevlerin birer angaryaya dönüştüğünü göstermektedir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yüzde 90 ile yüzde 160 arasında artış yapılmış olup, yeni tarife Resmi Gazete’de 03.09.2022 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

CMK ücretleri konusunda istenilen seviyede artış yapılmasına karşı Bakanlık bir direnç gösteriyor. 5 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilen 47. Baro Başkanları toplantısı sonrasında, 13 Eylül 2022'den başlayarak, aşamalı şekilde CMK görevlendirmelerinin yavaşlatılması ve durdurulması konusundaki kararlılığımız 81 Baro Başkanı'nın imzasını taşıyan bir açıklama ile kamuoyuyla paylaşılmıştır. Alınan bu karar uyarınca, ilk aşamada 13 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmeleri yavaşlatılmıştır.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 9 Eylül’de Kozan Adliyesinin temel atma töreninde TBB'yi "baroları siyasi mücadelenin parçası haline getirmekle” suçladı ve tehdit etti.  "Barolar Birliği eğer siyasi parti gibi davranır, siyasi partilerin parçası, müştemilatı veya ne bileyim bir kısmı gibi hareket etmeye kalkarlarsa o zaman bizden baro muamelesi beklemesinler. Biz de onlara siyasi parti gibi bakarız. Kusura bakmasınlar. Herkes işini yapacak, herkes vazifesini yapacak." dedi. 15 Eylül’de CMK Ücret Tarifesi’ni görüşmek üzere Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı ziyaret etti. Ancak bu konuda bir direnç var.

Tüm meslektaşlarımı bu soruna destek olmaya çağırıyorum. El ele, omuz omuza verilerek tüm sorunlarımızı çözülebiliriz. CMK ücretlerindeki artış ise meslektaşlarımızın verdiği emek ve harcadıkları mesai ile artan hayat pahalılığı göz önüne alınarak % 200’den aşağı olmamalıdır.

KURULLARDA GÖREV ALAN MESLEKTAŞLARIMIZLA CMK GÖREV LİSTELERİNDEN AYRILDIK

Mesleki dayanışma anlayışıyla göreve geldikten sonra ilk iş 16 Temmuz 2021 tarihinde Yönetim kurulumuzun ilke kararı ile CMK görev listelerinden ayrıldık.

4 Ağustos 2021 tarihinde Seyhan Oteli’nde CMK görev listesindeki meslektaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantıda yaklaşık 150 meslektaşımızla birlikte CMK yönergesinin değiştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmış ve orada oluşan irade yönetim kurulu tarafından alınan karara dönüştürülmüştür. Bu dönem CMK Robot sisteminde yaşanan arızalar dışında hiçbir şekilde sisteme müdahale edilmemiş ve sistem şeffaf bir şekilde yönetilmiştir

HUKUK FAKÜLTESİ SAYISI VE NİTELİKLERİ

Yıllarca dile getirilen hukuk fakültelerinin hesapsız açılması durdurulmamıştır. Hukuk Fakülteleri sayısı bilinçli olarak artırılmakta ve verilen eğitim kalitesizleştirilmektedir. Apartman katlarında kurulan ve tabelasına üniversite yazılan her kurumun bir hukuk fakültesi olması “adaleti çarpıklaştırma” hareketinin somut tezahürüdür. Son 20 yılda açılan ve kontenjanları hunharca arttırılan hukuk fakülteleri ‘yolsuzluk, yoksulluk ve yasakların müeyyidesi’ haline gelmiştir.

Üniversite yerleştirmelerinde hukuk fakülteleri için başarı dilimi YÖK Genel Kurul kararı ile 100 bine çekilmişken yerleştirme kılavuzu ile geçen eğitim döneminde bu oran 125 bine düşürülmüştür. Hukuk fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının önce 75 Bine, akabinde 50 Bine yükseltilmelidir.

YARGI BİR ÇIKMAZIN İÇİNDEDİR

Mahkemeler, yurttaşın hak aramak için başvurduğu mercilerdir. Yargıya güven tam olmalıdır. Yargıda liyakat olmalıdır. Yargı adil olmalıdır. Yargı bağımsız olmalıdır. Yargı şefkatli olmalıdır. Yargının yürütmeye bağlandığı ve hakim savcı mülakatlarının liyakata göre değil bağlılığa göre sonuçlandırıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Yakın çevremizde bile defalarca yazılı sınavda başarılı olmuş ama kapalı devre mülakatlarla elenen arkadaşlarımıza tanıklık etmekteyiz. Ne yazık ki kürsü; karar vermekten korkan, bu sebeple sürekli duruşma erteleyen, verdiği kararın gerekçesini aylarca yazamayan ve en basit iletişim becerisi olmayan kişilerle dolduruldu. Türkiye’de adalet, bir girdabın içine girdi ve bu girdabın içinde hep birlikte sarsılmaktayız. Bu girdaptan çıkacağız. Gelecek güzel günleri hep birlikte el ele, omuz omuza çalışarak hep birlikte kuracağız.   

Av. SELÇUK KOZAĞAÇLI DAVASI

Meslektaşımız Av. Selçuk Kozağaçlı, 6 yıldan fazla haksız hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Meslektaşlarımızın tutuklu kalması vicdanlarımızı yaralamaktadır. Av. Selçuk Kozağaçlı ve arkadaşlarının yargılandığı ve Türkiye için bir utanç olan bu davanın duruşmaları 7-8-9-10-11 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacaktır. Sanıklar şüpheli değil, bu dosyada tüm deliller şüphelidir. Her şey hukukun tersine işliyor ama meslektaşlarımız hala tutuklular. Tüm meslektaşlarımı mesleğimiz için Silivri’de görülecek bu davaya davet ediyorum.

Aladağ dosyasına başından beri destek veren Av. Can Atalay hakkında gezi davasında haksız yere hüküm verilmiştir. Can Atalay’a selam olsun.

OSMAN KAVALA VE AİHM KARARI

25 Nisan 2022 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi Davasının karar duruşmasında hukuksuzluk sarmalına son bir utanç daha eklenmiş Osman Kavala daha önce beraat ettiği suç kapsamında bu defa TCK 312/1 maddesi uyarınca 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmıştır.

Yargı, mağduriyet değil adalet üretmelidir. Bu karar, yargı tarihine utanç belgesi olarak geçecektir. Osman Kavala ve tutuklanan tüm sanıklar derhal tahliye edilmelidir. Evrensel hukukun kurallarına ve AİHM kararlarına herkes tarafından uyulmalı, hak ve özgürlükler içselleştirilerek yaşama geçirilmelidir. Yargının bağımsız olmadığı bir düzende hiç kimse kendini güvende hissedemez.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNDEKİ 2021 YILINDA DOSYA DURUMU

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 2021 yılı istatistiklerine göre 31 Aralık itibarıyla AİHM'in önünde değerlendirilmeyi bekleyen toplam 70 bin 150 başvurunun yaklaşık yüzde 22'sini (15 bin 250) Türkiye ile ilgili başvurular oluşturdu. 2020 için bu sayı 11 bin 750; 2019 sonunda 9 bin 257 idi. AİHM’de görülen davalardan 78 dosyanın 76’sı hakkında hak ihlali kararı verilmektedir. Bunlar başta ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkında olmaktadır.

SANSÜR YASASI

Türkiye büyük millet meclisi büyük ölçüde devre dışı kaldı. Anayasa dikkate alınmaz, yasalar uygulanmaz oldu. Yaşadığımız bu süreçte hukuk düzeni ve yargı sistemini altüst eden düzenlemeler, yargının varlık nedenini yok etti. Yargı, adalet ve hakkaniyet üretemez oldu.

Son olarak, TBMM Genel Kurulu’nda Anayasaya ve AİHM ne aykırı İktidarın ‘dezenformasyonla mücadele (!)’ iddiası ile Meclis’e sunduğu “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yasalaştı.  Özellikle yasa teklifindeki 29. madde; "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak." Şeklinde düzenlenmiştir. Dezenformasyon yasasıyla hukuka, insan hak ve özgürlüklerine bir darbe daha indirilmiştir.

Bu bir sansür yasasıdır, bu özgür basına kilittir, sosyal medyaya kelepçedir. Özgür basınının susturulmasıdır. İnsanların fikir ve düşüncelerine engel olmaktır.  Bu yasa, toplumu çağdaş dünyadan koparmaktır. Toplumu sindirmeye, özgür yayın yapan kuruluşlarını kapatma çabasıdır. 

Bu antidemokratik yasa tasarısı ile ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında tümüyle siyasal ve toplumsal muhalefet, susturulmaya çalışılmaktadır..

Amaç, muhalif düşüncenin sesini kesmek ve sosyal medyayı susturmaktır.

Muğlak bu yasa tasarısının ülkemizin demokrasisine hiçbir katkı sunmayacağı açıktır.  Bu yasa bu haliyle uygulanırsa basın, ifade ve haberleşme özgürlüğü kalmayacak. Türkiye’nin gündemi sosyal medya yasası olmamalıdır. Türkiye’nin gündemi bitmek bilmeyen kadın cinayetleridir, gelir eşitsizliğidir, ekonomidir, İşsizliktir, insanların gelecek kaygısıdır.

Adana Barosu sadece avukat sayısı ile değil, cesur, tavırlı ve dik duruşuyla açıklamaları ve etkinlikleriyle büyük bir barodur. Demokratik kitle örgütleri ve meslek kuruluşları arasında öncü bir yere sahiptir. Birlikte yaşama ve yönetme kültürüyle sizlere hak ettiğiniz üstün hizmeti verebilmek için ve baromuzu daha iyi yerlere getirmek için çalıştık. Yapılan çalışmaların değerlendirmesini takdirlerinize bırakıyorum.

BARO PERSONELİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

HEPİNİZE SEVGİLER SAYGILAR SUNUYORUM.

Editör: Haber Merkezi