Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs’taki seçimler kapsamında Adana'da onbinlerin katılımı ile miting düzenledi. Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilen mitinge Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Satiye Ok, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, milletvekili adayları ile Başak Demirtaş katıldı.

Yeşil-1

TALEPLER PANKART VE DÖVİZLERDE

Miting alanına "Buradayız, birlikte değiştireceğiz" ve "Jin Jiyan Azadî" pankartları asıldı. Alana polis kontrolünün ardından girişler başlarken, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri alana kortejler eşliğinde pankartlarıyla giriş yaptı. Alana giriş yapan yurttaşlar ellerinde Yeşil Sol Parti flamalarıyla "Jin Jiyan Azadî", “Direne direne kazanacağız” ve "Hak hukuk adalet" sloganları attı. Alana girişlerde gençler seçim pusulaları dağıtarak, yurttaşlara nasıl oy kullanılacağını anlattı.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işlerinden edilen kamu emekçileri "KHK Hukuksuzluğu sona erecek mi?" pankartı ile alanda yerini alırken, bir grup genç "Selo'ya Özgürlük" pankartı açtı. Yine alanda "Son görülme 14 Mayıs", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" pankartları ve "Zorunlu din derslerine hayır" ve "Maraş, Çorum, Sivas, Roboski unutmadık", "Her tişt ji bo azadî ye" dövizleri de açıldı.

ADANA YEŞİL SOL İLE RENKLENDİ

Gençlerin yanı sıra alana gelen genç ve yaşlı kadınlar ile rengarenk kıyafetleriyle kadınların dikkat çektiği miting alanında, tekerlekli sandalyesi, ellerinde Yeşil Sol Parti flaması ile girenler dikkat çekti. Arama noktasından alana giren çocukların koşturmaları dikkat çekerken, kavurucu Adana sıcağı altında yurttaşlar yerlerini almaya başladı. Adana'nın kavurucu sıcağı altında onbinler alanda toplanmaya devam ederken, alanda çalınan şarkılar eşliğinde halaylar kuruldu.

GÖZALTINA İZİN VERMEDİLER

Miting alanına girişlerin devam ettiği sırada polisler, alana giren bir genci bilinmeyen bir nedenle gözaltına almak istedi. Gencin polisler tarafından götürüldüğü esnafa polislere tepki gösteren gençler, ismi öğrenilemeyen genci polisin elinden aldı. Kısa süreli yaşanan gerginlik alanda görevli avukatların devreye girmesiyle sona erdi.

Alanda toplanan kitle yerel sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılar eşliğinde taleplerini haykırırken, miting özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından sanatçı Mervan Tan’ın sahne almasıyla program devam etti.

Ardından sahneye davet edilen Barış Anneleri Meclisi üyeleri kitleden yoğun alkış aldı.

Yeşil Sol Parti Adana İl Eş Sözcüsü Sabahat Mutluay tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından konuklar konuştu.

OK: HAKİKAT İÇİN OYLAR YEŞİL SOL PARTİ’YE

Sonrasında söz alan ESP MYK üyesi Satiye Ok, 14 Mayıs’ta ceberut iktidarı yıkarak, tutuklu siyasetçilerle beraber olacaklarını dile getirerek, “Bundan hiç kuşkumuz yok. 14 Mayıs egemenler ile ezilenler arasında tarihi bir seçim. 14 Mayıs’ta egemenler çürümüş sistemini halkımızı önüne bir seçenek olarak dayatanlar ile Yeşil Sol Parti de toplumsal mücadeleyi büyütme, eşit özgür bir yaşamı kurma arasında bir seçim olacaktır. Vardık varız, var olacağız. Hakikat için oylar Yeşil Sol Parti’ye” dedi.

YÜCE: ZAFER HALAYLARINDA BULUŞALIM

Ardından SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce söz alırken, Türkçe ve Arapça halkı selamlayarak, “Nasılsa burası Çukurova’nın kalbi ise aynı zamanda Türkiye’nin de kalbidir. Seçimlere az kaldı. Seçimlere giderken bazı şeyleri unutmayacağız. Bu seçim ya demokrasi ya faşizmin seçimi” dedi. Halklara zulüm edenleri ve halkları katledenleri, ayrımcılık yapanları unutmayacaklarını kaydeden Yüce, “Bu seçim halkı tebaa olarak görenler ile bizleri kuru soğana muhtaç edenlerle emekleri ile mücadele edenlerin seçimi” diye konuştu. “Hep birlikte bu seçimden zaferle çıkıp, AKP MHP iktidarını göndereceğiz” diyen Yüce, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez… Hep birlikte 15 Mayıs’ta Adana’da zafer halaylarında buluşalım” dedi. 

AKDENİZ: SOĞANLA, PATATESLE GÖNDERECEĞİZ

Ardından söz alan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise, alanda bulunan dövizlere dikkat çekerek, “Kürde terörist diyenleri, işçiye terörist diyenleri, Sosyalistlere terörist diyenleri hep birlikte gönderiyor muyuz? 11 ilimizi deprem vurdu. Hepimizin başı sağ olsun ama biz deprem suçlarını unutmayacağız. Ne oldu yardım yapması gerekenler kanı sattılar mı kanı? Çadırı sattılar mı çadırı? Onların hesabını hep birlikte 14 Mayıs’ta soracağız… Burada Tekel fabrikası vardı bir zamanlar o fabrikanın yerinde şimdi AVM var. 17 kurumu kapattılar, 35 bin işçinin işine son verdiler. Gençler, gençliğim çürüdü diyor. Tek adamdan çürüdü diyor. Gönderecek miyiz gençler” diye seslendi. KHK’lerle işlerine son verilenlerin de hesabını soracaklarını kaydeden Akdeniz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs’ta biz sizin üzerinizde tepineceğiz” sözlerini hatırlatarak, “Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor. Bay bay Soylu, Bay bay Erdoğan” ifadelerini kullandı. Denizlerin mirasını aldıklarını ve “Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği” dediklerini kaydeden Akdeniz, Meclis’te mücadelesini verecekleri konulara dikkat çekerek, “O soğanı tarlada buradaki tarım işçileri topluyor. Seni göndereceğiz, soğanla göndereceğiz, patatesle göndereceğiz” diye vurguladı. Akdeniz son olarak, Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney’in sözlerini hatırlatarak, Erdoğan’a seslenerek, “Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız” dedi.

Ardından sırasıyla Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayları sahneye davet edilirken, adaylar kitle tarafından coşkuyla alkışlandı.

KOCA: BOYUN EĞMEDİK, BURADAYIZ

Ardından TÖP Sözcüsü Perihan Koca söz alarak, meydanda bulunanları tek tek sayarak, “Ağacın altındayız. Tarih yazacağız. Karşımızda bir patron iktidarı var. Karşımızda bir suç iktidarı var. Karşımızda bu halka savaş açmış bir ölüm ve savaş iktidarı var. Bizleri işçi ve emekçileri soyan hala utanmadan patates soğan diyorlar diyen vurguncu bir iktidar var. Bu halka savaş açtılar” dedi. İktidarın halka faşizmi vaat ettiğini ifade eden Koca, “Bu saray rejiminin zulmüne karşı boyun eğmeyen bir direniş geleneğinin evlatlarıyız.. Kayyım atayarak arkadaşlarımızı rehin aldılar. Boyun eğmedik, işte buradayız” dedi. Koca, Onlar bizi söküp atamadılar ama biz bu karanlık iktidarı söküp atacağız. Bir dönem kapanıyor. Bizler, 14 Mayıs’ta bu ağacın altında buluşanlar 14 Mayıs’ta cehennemin kapılarını kapatmaya geliyoruz” dedi.

DEMİRTAŞ: 14 MAYIS DEĞİŞİM GÜNÜ OLACAK

Daha sonra ise Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Başak Demirtaş söz alarak, Demirtaş’ın selamlarını getirdiğini dile getirdi. “Bu zulüm düzenini sandığa gömmeye az kaldı” diyen Demirtaş, halka çevrelerindeki herkesi ikna etmeye çalışmaları çağrısında bulunarak, daha önce AKP’ye oy verenlere “Bu iktidara oy vermekten vazgeçin. Bu iktidarın bizlere yıllardır yapmadıkları zulüm kalmadı” dedi. 14 Mayıs’ın zulmün kapılarının kapatılacağı günler olacağını kaydeden Demirtaş, 14 Mayıs’ın değişimin gerçekleştirileceği gün olacağını söyledi.

Başak Demirtaş’ın konuşmasının ardından Selahattin Demirtaş’ın halktan Yeşil Sol Parti’ye oy verilmesi ve sandıklara sahip çıkma çağrısının yapıldığı ses kaydı dinletildi. Demirtaş’ın ses kaydı kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

ÖZTÜRK: TECRİDE SON VERECEĞİZ

Sonrasında söz alan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ise, Kürt halkının iradesi ve statüsünü kabul etmeyenlere bugün Adana’dan cevap verildiğini kaydederek, “Halkımız bugün iradesini ve dilini savunuyor. Halkımız eşit ve özgür bir yaşam, demokratik bir ortamda kültürünü ve dilini yaşamak istiyor. Bugün bizi bitireceklerini söyleyenler bittiler. Bu seçim de onların bitişi için tarihi bir seçim. Asimilasyon ve yok etme üzerine politikalarını yürütüyorlar. Bir tarafta bunlar var. Bir tarafta da 3’üncü yol var. Barışın, özgürlüğün, eşitliğin savunuculuğunu yapan demokrasiyi savunanların tarafı var. Her bir oy özgür bir yaşam için, her bir oy eşit bir yaşam için bir mühürdür. Biletlerini kesecek miyiz” diye sordu. 14 Mayıs’ın bir fırsat olduğunu kaydeden Öztürk, 14 Mayıs’ta tecrit politikasına son vereceklerini belirterek, onurlu bir yaşamın önünü açacaklarını söyledi.

KHK-2

BULDAN: BİRİNCİ TURDA BİTECEK

Son olarak söz alan Pervin Buldan, halkı selamlayarak sözlerine başladı. “Adana’ya bugün bir maşallah, bugün Adana çok güzel, bugün Adana yemyeşil, bugün Adana Yeşil Sol. Mersin’de çok güzeldi” dedi. Halka katılımlarından dolayı teşekkür eden Buldan, “Az kaldı, değişecek, değiştireceğiz, birinci turda onları göndereceğiz. Söz veriyoruz size. Bu iş birinci turda bitecek, ikinci tura kalmayacak. Birinci turda ise Yeşil Sol güçlü bir temsiliyet ile Meclise gidecek. İkinci tura ise fırsat vermeyeceğiz. Hem birinci Turda Türkiye AKP’yi tabela partisi yapmalı, ondan sonra da faşizmi gönderecek. Bu yıl Adana’dan çok umutluyuz” ifadelerini kullandı.

ADANA’DAN 4 VEKİL İSTEDİ

Adana’ya 2 vekilin yetmeyeceğini ve en az 4 milletvekili ile Adana’nın Yeşil Sol Parti tarafından temsil edilmesini beklediklerini kaydeden Buldan, “Gözümüz kulağımız Çukurova’da olacak. Gözümüz kulağımız Adana’da olacak. Mersin’de olacak” dedi.

’14 MAYIS’TA GÜLE GÜLE DİYECEĞİZ’

“Bu ülkeye zulümden başka, bu ülkeye açlık ve yoksulluktan başka bu ülkeye baskıdan başka hiçbir şey getirmeyen ama buna doymayan iktidara bir ders vereceğiz” diyen Buldan şöyle devam etti: “AKP’yi tabela partisi haline getireceğiz. Bütün bu hukuksuzluklara son, KHK ile işlerinden güçlerinden ve çalıştıkları yerlerden haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden atılanlara söz veriyoruz. KHK hukuksuzluğunu sona erdireceğiz. Bu baskılara son vereceğiz. Bu zulme son vereceğiz. Bu hukuksuzluk bitecek. AKP-MHP hukuksuzluğu artık bitecek. 21 yıldır bu ülkeyi yönetiyorlar ama bu ülkeye bir hayırları yok. Hırsızlık var, hukuksuzluk var, kayyım var. Var da var sevgili yoldaşlarım. Talana doymamışlar, adaletsizliğe doymamışlar, kendi çeperlerini AKP’lileri doyurmaya doymamışlar. Halkımızın geçim sıkıntısı var mı yok mu bundan haberleri yok. Onlar için bu ülkede varsa yoksa kendi yandaşları kendi çeteleri. İhaleleri vermek için kapılarında bekleyen kendi çeteleri. Bu ülkenin kaynaklarının bu ülkeyi doyurmaya yetecek düzeyde. Onlar sarayın penceresinden ülkeyi tozpembe görüyorlar. O yüzden saraya da sarayın başındakine de 14 Mayıs’ta güle güle diyeceğiz.

Başak

‘BAHARI AKP’NİN GİDİŞİ İLE GÖRECEĞİZ’

Erdoğan’ın “Bu ülkeye baharı getireceğiz” sözlerini hatırlatan Buldan, “Bu ülkeyi 21 yıldır zaten siz yönetiyorsunuz. Bu ülkeyi kara kışa çevirdiniz. Ama bizler 14 Mayıs’ta bu ülkeye baharı getireceğiz. Bu ülke gerçek baharı AKP’nin gidişi ile görecek. Erdoğan kaybedeceğini biliyor. O yüzden daha çok saldırıyor. Meydanlarda televizyon kanallarında, halkın içine girdiklerinde bizlere hakaret eden, hor gören, aşağılayan, AKP zihniyetine 14 Mayıs’ta güle güle demeye hazır mısınız” diye sordu.

‘BU HALK SİZİ UZAYA GÖNDERECEK’

AKP’nin son seçimi olduğunu kaydeden Buldan, Erdoğan’ın patates ve soğan sorunu ile dalga geçmesine dikkat çekerek, ”Bu halkın patates sorunu da var, soğan sorunu da var” diye vurguladı. Halkın yoksulluk ve sefaletle mücadele ettiğini belirten Buldan, Erdoğan’ın “yerli ve milli” söylemi ile “Uzaya gideceğiz” söylemlerini hatırlatarak, “Halkımız 14 Mayıs’ta sizi toplu olarak uzaya gönderecek” dedi. Erdoğan’ın bugün “Kürt kardeşlerim” başlığıyla yayınladığı açıklamayı hatırlatan Buldan, “Kürtlere en çok hakaret eden sensin, Kürtler seni 14 Mayıs’ta uzaya gönderecek uzaya. O zaman göreceksiniz Kürtlerin dilini yok saymak, Kürt halkı ile dalga geçmek, Kürt halkının iradesini yok saymanın ne demek olduğunu” dedi.

‘DEMOKRASİNİN EN GÜZELİNİ GÖSTERECEĞİZ’

HDP’li Belediyelere atanan kayyımlara dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son açıklamalarını hatırlatan Buldan, “Bugün itiraf ettikleri şey Erdoğan’ın HDP’li belediyelerden rahatsızlığı nedeniyle HDP’li eşbaşkanlarımızı görevden aldıkları. Bu bir itiraf aynı zamanda bu bir darbe. Kürt halkının iradesine karşı bir darbe uygulanmış. Bunu kendileri itiraf ettiler. Kafaları sadece darbelere çalışıyor. 14 Mayıs için de darbe dediler. Kafaları sadece darbelere çalışıyor. Ama biz onlara demokrasinin en güzelini göstereceğiz 14 Mayıs’ta. Demokrasinin en güzelini göstereceğiz” diye vurguladı.

‘ASLA BOYUN EĞMEDİK’

“Sandık başına gittiğiniz zaman mührü Yeşil Sol Parti’nin altına öyle bir vurun ki, Erdoğan yüzde 50+1’i rüyasında bile görmesin” diyen Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi kazanma zamanı, şimdi başarma zamanı, hepimizin yolu açık olsun. Mutlaka kazanacağız. Mutlaka başaracağız. Yaşar Kemal’in dediği gibi ‘demir olsaydım çürürdüm. Toprak oldum da dayandım.’ Biz de dayandık. AKP’nin bütün baskılarına dayandık. Bütün zulmüne dayandık. Ama asla boyun eğmedik. Şimdi bu ülkenin refahı ve huzuru için bu ülkede yaşanan bütün sorunların bitmesi için bizler AKP’yi göndereceğiz. Sizlerin katkısıyla, sizlerin emeğiyle.”

Editör: Haber Merkezi