DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Sincan Adliyesinde verdikleri bu karar buradaki kitleler tarafından Türkiye’deki Avrupa'daki Ortadoğu'daki ve bütün dünyadaki kamuyu tarafından yok hükmündedir. Kobani kararı bizim nazarımızda yok hükmündedir" dedi.

Whatsapp Image 2024 05 18 At 20.32.23 (1)

Kobanê Davası’nda siyasetçilere cezaların yağdırılması Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından Adana'nın Seyhan İlçesine bağlı Barbaros Mahallesi'nde  “Herkes için özgürlük herkes için demokrasi” şiarıyla yapılan halk buluşmasıyla protesto edildi. Buluşmaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Emek Partisi MYK üyesi Halil İmrek ile EMEP, Halkevleri, CHP, TÖP, İHD, TİP, SYKP, üyeleri destek verdi.

Whatsapp Image 2024 05 18 At 20.32.23

KİTLE YÜRÜYÜŞLE TEPKİSİNİ DİLE GETİRDİ

Yüzlerce yurttaş, "Kobane rumeta me ye" pankartı ve tutsak siyasetçilerin fotoğraflarını taşıyarak, sık sık, "siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Direne direne kazanacağız", "Kobanê düşmedi düşmeyecek sloganlarını atıp, Çarşamba Caddesi girişinden DEM Parti Barbaros Mahalle Temsilciliğine kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca kitle attığı sloganlarla verilen cezalara tepki gösterdi.

Ekran Görüntüsü 2024 05 18 210022

'YOK HÜKMÜNDEDİR'

Yürüyüş sonrası Hatimoğulları kitleye seslendi. Dayanışmanın en fazla ihtiyaç duyulduğu bir dönemden geçtiklerini ifade eden Hatimoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: Evet devrimci ve demokratik dayanışmayı bizler daha da büyüteceğiz. Kobani kumpas davası tam da bu demokratik ortaklığımıza demokratik zemindeki bir arada oluşumuza verilmiş olan bir karardır aynı zamanda bu karar. Kobani kumpas davası örülürken, halklar arasındaki dayanışmayı yok etmek amaçlanmıştır. Demokrasi güçleri arasındaki dayanışmayı yok etmek amaçlanmıştır. Bugün Sincan Adliyesinde verdikleri bu karar buradaki kitleler tarafından Türkiye’deki Avrupa'daki Ortadoğu'daki ve bütün dünyadaki kamuyu tarafından yok hükmündedir. Kobani kararı bizim nazarımızda yok hükmündedir.

Whatsapp Image 2024 05 18 At 20.32.22

'IŞİD ZİHNİYETİ GİBİ KARAR ALAN BU YARGIYI DA TANIMIYORUZ'

Kobani düştü düşecek diye sevinenler, IŞİD gibi katil tecavüzcü IŞİD gibi insan kaçakçısı olan bir örgüte adeta sunulmuş bir hediyedir kobani kararı. Sincan adliyesinde verilen bu karar aynı zamanda aynı zamanda IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren bir karardır. Bizler IŞİD’i tanımadığımız gibi IŞİD zihniyeti gibi karar alan bu yargıyı da tanımıyoruz. Kobani kumpas davasının iddianamesini Saray ve AKP genel merkezi yazmıştır. Türkiye’de yargı diye birşey kalmamıştır. Bağımsız yargı diye bir şey zaten yoktu. Bu kumpas davasının iddianamesi hazırlanırken Yasin Börü’nün katledilmesi üzerinden kurgusu yapılmıştır ama açığa çıkan o ki bu karar bize bir kere daha gösterdi ki onlarca siyasetçiyi HDP’nin atmış olduğu bir dayanışma twiti üzerinden kurmaca düzmece ve esasen bir intikam davası olarak kurgulardılar. Bunu Genel Merkezlerinde bizleri siyaseten yenemeyenler, bizlerin duruşundan dolayı kaybeden AKP - MHP ittifakı yazmıştır bu iddianameyi.

Ekran Görüntüsü 2024 05 18 205950

DEMOKRASİ DERSİ VERİLDİ

Bizler Türkiye’de düştü düşecek dedikleri Kobani’yle bütün Türkiye halkları bütün demokrasi güçleri devrimci güçleriyle bir dayanışma sergiledik. Ve hatırlayın Kobani direnişi IŞİD'e karşı verilen onurlu büyük insanlık direnişi bizlere hem Türkiye halklarına ve Ortadoğu halklarına şu mesajı vermiştir. Birlikte olursak dayanışırken IŞİD gibi örgütleri pekâlâ yenebiliriz. VE IŞİD ilk yenilgisini Kobani direnişinde yaşamıştır. Kobani’de IŞİD’in saldırıları varken Kobani direnişi sergilendiği dönemde bütün dünya o zaman Kürt halkını ve onlarla ortaklı yürüten bütün halkları takdirle karşıladı. Bir tek bundan rahatsız olan Saray ve küçük ortağı MHP’ydi. Bir tek onlar rahatsız oldu bu dayanışmadan. Kobani direndi diye IŞİD yenildi diye onlar rahatsız oldu. Ve Türkiye’de kaybettikleri için onların yaptığı şey neydi? Böyle bir kumpas davasıyla partimiz HDP’yi ve partimizle dayanışma içinde olan sol ve sosyalistleri mahkum etmek istediler. Ama nafile. Bugün cezaevinde onlarca yüzlerce yıl ceza yağdırdılar arkadaşlarımız her bir savunmasında onlar aslında her bir savunmasında kendilerini değil Türkiye’deki devrimci demokratik mücadeleyi savunmuşlardır. Kobani direnişinin önemlini savunmuşlardır. Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesinin Türkiye halklarına, Ortadoğu halklarına sağladığı faydaları anlatmışlardır. Ve arkadaşlarımızı savunmasında her bir satır adeta bir demokrasi dersi vermiştir. Buradan bütün arkadaşlarımıza ceza alan ve cezaevinde haksız hukuksuz şekilde tutuklu bulunan yüzlerce sene ceza yağdırılan bütün arkadaşlarımıza alkış ve zılgıtlarla selamlarımız gönderelim. Verilen bu cezalar bizler tarafından yok hükmündedir. Bu cezalarla bizleri yıldıracağını zannedenler bilsin ki evet üzgünüz ama öfkemiz bir o kadar büyük. Mücadelemiz bir o kadar bilenmiş durumdadır. Bugün Türkiye’deki bütün demokrasi güçleriyle beraber Avrupa’daki dostlarımızla birlikte bizler bu kararları çürüttük öğütmeye devam edeceğiz. Bugün Saray’da Küçük ortağı da duysun ki darbecileri 28 Şubat darbecileri bizlerle ilgili verilen karar günü tahliye ettiler. 

'HUKUK KATLEDİLMİŞTİR'

Cumhurbaşkanı onları affetti. Adeta çıkan bu sonuç Türkiye tarihinde demokrasiyi katleden bir sonuçtur. Oturulmuş ince bir mühendislikle o gün o kara gün tek tek hesaplanmıştır. Bizim arkadaşlarımıza verilen cezalarla 28 Şubatçıların tahliyeleri birilerine mesaj vermektedir. Bu mesaja karşı şunu söylüyoruz. Askeri cunta mahkemelerine rahmet okutan bir karar alınmıştır. Hukuk katledilmiştir, büyük bir hukuk cinayeti işlenmiştir. İstiklal mahkemelerinde alınan kararların benzerlerine arkadaşlarımız hakkında verilmiştir.

CHP'nin TUİK için Suç Duyurusunda "Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığına" Karar Verildi CHP'nin TUİK için Suç Duyurusunda "Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığına" Karar Verildi

'MÜCADELE EDECEĞİZ'

Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Dayanışmayı büyüteceğiz. Bu eylem ve etkinliklerimiz burayla sınırlı değildir. Bizler bütün demokrasi güçleriyle beraberce özgürlük ve adalet kampanyamızı başlatmış bulunuyoruz. Amed, ve İstanbul'da aynı şekilde bu toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bütün dünya ve Türkiye şunu bilmeli bizler verilen cezalara rağmen adil bir demokratik düzeni kurmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kürt sorunu barış ve demokratik yöntemlerle çözülene dek bizim mücadelemiz devam edecek. Yaşanan hayat pahalılığına, işsizliğe, yoksulluğa karşı mücadelemiz devam edecek, gençlerin pırıl pırıl bir gelecekle buluşması için, kadın cinayetlerine karşı ve kadın eşitliği için mücadelemiz sonuna kadar devam edeceğiz. Bizler tarih boyunca ezildik, tutuklandık, işkenceye maruz kaldık ama baş eğmedik. Baş eğeceğimizi zannedenler büyük yanılıyor. Demokratik zeminde mücadelemizi daha da büyütmenin startını veriyoruz. Kobani kumpas davasında çıkan bu karardan geri adım atmaları için mücadelemizin startını vermiş oluyoruz. Yaşasın dayanışmamız yaşasın örgütlü mücadelemiz."

Ekran Görüntüsü 2024 05 18 205918

'DAİŞ'İN ÖCÜ ALINDI'

Kürt siyasetçilere verilen cezalara tepki gösteren DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, AKP ve MHP tarafından siyasetçilere hukuksuz bir şekilde ağır cezalar verildiğini söyledi. Bu topraklarda hiçbir Kürdün baskı ve saldırılar karşısında boynunu eğmediğini belirten Bayındır, DAİŞ'in öcünün alınması için siyasetçilere cezalar verildiğini, Kürt halkı ile dostlarının nasıl DAİŞ'i yendiyse "DAİŞ sevicilerini de" yeneceklerini vurguladı. Bayındır, "Biz biliyoruz, DAİŞ AKP ve MHP bahçesinde büyüdü. DAİŞ AKP'nin bahçesinde büyüdü ve Kürt halkının başına bela oldu. Bu mazlum halk el ele verip, bu barbar zihniyeti, bu DAİŞ'i yendi" dedi.DAİŞ'in öcünün kadınlardan, Kürt gençlerinden, direnip mücadele edenlerden alınmak istenildiğini belirten Bayındır, Kürt siyasetçilerin boyun eğmediğini, el ele vererek, mücadele edeceklerini dile getirdi.

'ONLAR DÜŞECEK'

Bayındır ardından konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Türkiye siyasi tarihinin "en karanlık siyasi kumpas davasının" sonuçlarının açıklandığını, "sarayın fermanıyla" demokratik siyasete, Türkiye halklarının barış umuduna Türkiye emekçi sınıfının adalet, özgürlüğün, eşitlik, barış talebine karşı ağır bir suç işlendiğini vurguladı. “Kumpas davası hükümsüzdür" diyen Koca, "Faşizmi geri püskürteceğiz. Ve buradan söyleyelim. Kobane düşmedi. Ama onlar düşecek" diye konuştu.

'KARDEŞLİK KAZANACAK'

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan; iktidarın DAİŞ’le Rojava’da, Efrin'de kumpas ittifakı kurduğunu, bu ittifak sonucu açılan davanın da kumpas davası olduğunu belirterek, “Onun arkasından verilen, yağdırılan cezalar, kumpas cezalarıydı. Ve o cezaların ardından otuz bir Mart'ta aldığı yenilgiyle birlikte yumuşama, nutukları atan Erdoğan'ın açıklamaları, siyaseti kumpas siyaseti olarak devam ediyor” dedi.

Whatsapp Image 2024 05 18 At 20.32.24

Ülkenin emeğiyle, alın teriyle geçinenleri daha fazla sömürmek için çıkardıkları tasarruf programını bir kumpas programı, büyük sermaye için ilan ettikleri Orta Vadeli Program’ı bir kumpas programı olarak niteleyen Bayhan, “ Saraydaki kumpas ittifakı kalleş bir ittifaktır. O yıkılacak kardeşlik kazanacak" dedi. Son olarak konuşan Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ise siyasetçilere verilen cezalara tepki gösterip, bu cezanın bir intikam olarak niteledi. Merttürk, faşizme karşı mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Etkinlik konuşmalarla son buldu.

Editör: Haber Merkezi