Urfa'da Özak Tekstil'de sendikal hakları için direnen işçilerin eylemleri devam ediyor. Bugün bir kez daha eyleme yapılan saldırıda işçiler ve milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan kolluk kuvetlerinin şiddetine maruz kaldılar.

Adana'da da Özak Tekstil işçilerine destek olmak amacıyla Optimum Levi's önünde destek eylemi gerçekleştirildi. KESK, TİP, EMEP vb. kurumların da katılım gösterdiği eylemde açıklamayı Birtek-Sen adına Mine Bulucu okudu.

Bulucu sözlerine şu şekilde devam etti;

Urfa’daki Özak fabrikasındaki tekstil işçileri kendi gelecekleri ve tüm tekstil işçilerinin geleceği için 17 gündür direniyor. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Özak Tekstil fabrikası işçileri işletmelerinde yetkili olan ancak işçiden yana değil patrondan yana hareket eden Öz İplik-İş Sendikası’ndan istifa ederek Birtek-Sen’de örgütlenmiş, gerekli çoğunluğu sağlamıştır. Patron ve sarı sendika iş birliğiyle işçilerin anayasal hakkı olan sendikaya üye olma, sendika seçme hakları yasalar çiğnenircesine engellenmek istemiş ve sendikamıza üye olan işçiler işten çıkarılmış, işçiler üzerinde baskı hat safhaya varmıştır.

WhatsApp Görsel 2023-12-13 saat 13.20.56_07c054c5

Bugün 17. Gününe giren direnişle birlikte işçi arkadaşlarımız üretimi durdurmuş, fabrika önünde beklemeye başlamış ve Özak patronunun sendika seçme haklarını tanımasını beklemektedir. İşçiler, fabrikadaki çalışma koşullarının adeta çalışma kamplarına benzediğini direniş boyunca da çeşitli şekillerde ifade etmektedir. Mesaiye kalma zorunluluğu, kadın işçilere yönelik hakaret ve tacizler, yoğun çalışma temposu, düşük ücretler vb. bu sorunlardan yalnızca bir kaçıdır. Özak Tekstil işçileri önceden üyesi oldukları Öz İplik-İş sendikasının kendi hakları için mücadele etmek yerine ‘patronun ortağı’ gibi davrandıklarını tüm bu yaşananlarda sorumluluğu olduklarını ifade ederek istifa etmişlerdir. Patronun “Ben sendikaya işçiler adına aidat ödüyorum. Daha işçiye ne hak vereceğim. Sendikayla anlaşmamız da aldığı aidat karşılığında işçileri kontrol etmek” açıklaması işbirlikçi sendika ile ilişkisini özetlemektedir. Özak Tekstil işçileri, insanca yaşam, insanca çalışma koşulları ve gerçek bir sendika için mücadele ediyor.

WhatsApp Görsel 2023-12-13 saat 13.20.59_14cc7266

17 gündür fabrika önünde direnişte olan seslerini duyurmak için şehir meydanında açıklama yapan işçilere ve sendikamıza yönelik baskılar Özak Tekstil patronunun talimatlarını uygular gibi valilik tarafından baskılar hız kesmeden devam etmektedir. Bur süreçte jandarma işçilerin mücadelesini engellemek için bir kaç kez biber gazlı, coplu saldırılar düzenlemiş, müftülük bölgedeki camiye işçilerin girmesini yasaklamış ve gözaltılar yaşanmıştır. Genel Başkanımız Mehmet Türkmen’in de içlerinde bulunduğu 4’ü sendikacı 4’ü işçi 8 arkadaşımız halen gözaltında tutulmakta, bugün mahkemeye çıkarılması beklenmektedir. Tüm bu baskı ve yasaklamalar mücadelemizi geriletmediği gibi, ilk günlerde direnişe mesafeli duran Özak Tekstil işçilerini de etkiledi ve şu an tüm işçiler birlikte mücadele ediyorlar.

Türkiye'de işçilerin yüzde 14,8'i sendikalı Türkiye'de işçilerin yüzde 14,8'i sendikalı

WhatsApp Görsel 2023-12-13 saat 13.21.00_e7a4d722

Adana’da Levi’s mağazası önünden sesleniyoruz. Devlet teşvikleriyle kısa süre içerisinde çok büyük karlar elde eden, işçilerin eti, kemiği, emeği üzerinden inşa edilen Özak Tekstil başta Levi’s olmak üzere uluslararası firmalara üretim yapmaktadır. Levi’s firmasını bir kez daha uyarmak istiyoruz. Kimse bu suça ortak olmamalıdır. İşçiler bir araya gelirse birlik olursa hiçi bir patron onun karşısında duramaz. Özak işçilerinin 17 gündür bütün baskı ve saldırılara akrşı direnmesi de bunun ispatıdır. Özak tekstil işçileri tüm ülkedeki tekstil işçilerinin insanca çalışma ve yaşama taleplerinin sesi oldular. Özak tektil işçileri kazandığında bütün tekstil işçileri kazanacak. Onun için yapmamız gereken bulunduğumuz her yerde Özak işçilerinin sesine ses katmak, onların mücadelesinin kazanması için dayanışmada bulunmak. İşçilerin hakları tanınmalı, baskı son bulmalı ve sendikamız tanınmalıdır. Tüm işçi ve emekçileri, şehrimizdeki sendika ve odaları Özak Tekstil işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

Editör: Haber Merkezi