"Samandağ'dan Karşıyaka'ya, Akkapı'dan, Mersin kazanlı'ya kadar bu coğrafyada yaşayan milyonlarca Arap Aleviyiz. Birleşirsek, bir olursak çocuklarımızı kendi dilimizde ninnilerle büyütebilir, kültürümüzü inancımızı bayramlarımızı özgürce yaşayabiliriz."

Arap Halkı Alevileri Dayanışma Derneği ve Karşıyaka Sosyal Dayanışma Derneği Girişimi Ras El Seni Etkinliği Düzenledi.

Seyhan Gücü Tesislerinden gerçekleştirilen etkinliğe bir çok kurum temsilcisi katıldı.

Günün anlam ve önemi üzerine yapılan konuşmaların ardından Sawt-El Şems Müzik Grubu Arapça ezgileriyle etkinliğe renk kattı.

WhatsApp Image 2023-01-13 at 23.22.51 (1)

Etkinlik öncesi yapılan konuşmada;

"Bugün Ras El Seni. İl yovm resil-seni

Bugün Rumi takvime göre yeni yılın ilk günü. Türkiye’de özellikle Antakya, Adana, Mersin çevresinde yaşayan Arap Alevileri bugünü yılbaşı olarak kabul eder ve bugünü kutlarlar. Aslında sadece bu bölge değil Sevahil (Sahiller, deniz veya ırmak kenarları) boyunca yani sahil kentleri Adana, Mersin, Hatay ve Lübnan’a kadar uzanan bölgede yaşayan Arap Alevileri olarak bugünü kutluyor. Geleneksel yemeklerin yapıldığı, küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği ve harçlıkların verildiği bu kültür yaşatılmaya devam ediyor.

Türkiye’de yaşayan Arap Alevileri uzunca bir süre asimilasyon politikasına maruz kaldı. Dillerine ve kültürlerine yönelik üzerinde ciddi baskılar uygulandı ve unutturulmaya çalışıldı" denildi.

WhatsApp Image 2023-01-13 at 23.22.51

Arap Halkı Alevileri Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Karaoğullarından yaptığı konuşmada;

AHAD DER etkinlikte bugün ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Ras el seni (yeni yıl) Miladi takvime göre 14 Ocak ayın 1. sayılıyor. Bugün Musa’nın Firevundan kurtuluş günü, bugün İsa’nın vaftiz edildiği gün, bugün küslüklerin bittiği, barışın ve birlikteliğin pekiştiği gün YENİ YILIN bizlere ve tüm halklara barış ve birlikteliği getirmesi umuduyla.

Buradan bir kez daha diyoruz ki asimilasyona ve her türlü baskıya karşı kimliğimizi, kültürümüzü ve dilimizi yaşatacağız. Vardık ve var olacağız.

Ve bizde buradan diyoruz ki tüm halklar üzerinde uygulanan zulmün bittiği günler gelecek ve bayramlarımızı birlikte daha coşkulu kutlayacağız.

Yeni yılınız kutlu olsun.

Karşıyaka Sosyal Dayanışma Derneği Girişim ve Arap Halkı Alevileri Derneği adına hepiniz hoş geldiniz diyorum. Ehlen ve Sehlen" dendi.

WhatsApp Image 2023-01-13 at 20.09.25

Karşıyaka Sosyal Dayanışma Derneği Girişimi Selda Katkay ise şu konuşmayı yaptı;

Küsme!

Düne, bugüne, yarına..

Gülümse!

Sabaha, insana, aşka..

Sarıl!

Kediye, kuşa, ağaca..

Tutun!

Şiire, şarkıya, kitaba..

Hadi dön yüzünü!

Güneşe, bahara, umuda..

Ne kaldı ki tutunacak elimizde umuttan başka?

Değerli dostlar yeni bir yılı karşılamanın heyecanı ve coşkusuyla hepinizi Karşıyaka sosyal dayanışma derneği (KASDA) girişimi adına selamlıyorum.

Bugün biz Arap Alevilerinin yeni bir yıla, yeni umutlara MERHABA dedikleri bir gün. KASDA Girişimi adına tüm Arap Alevi halkının Ras el  Seni'sini kutluyoruz!

Bu ülkede yaşayan tüm halklar gibi geçmişten bugüne asimilasyona maruz kalan Arap Aleviler, inançlarını, geleneklerini özgürce yaşayamamakta, dillerini kullanamamaktadır. Baskının, yok saymanın böylesine arttığı bir süreçte kültürümüze, geçmişimize ve bugünümüze sahip çıkmak her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir. Yeni bir yıla MERHABA dediğimiz bu buluşmanın;  tüm farklılıkların bir arada yaşadığı, eşit, özgür Bir geleceğin inşasında, kardeşliği ve dayanışmayı büyütmeye vesile olmasını diliyoruz!

Değerli dostlar; Karşıyaka'nın tüm sokaklarında, Havutlu'da, Akkapı'da, Karataş'ta yaşayan Arap Aleviler olarak, yoksulluğa, işsizliğe, dilimizin yasaklanmasına, asimilasyon ve savaş politikalarına, zorunlu din dersi dayatmalarına karşı yıllardır birlikte mücadele ediyoruz.

WhatsApp Image 2023-01-13 at 20.09.25 (1)

Ve biz birbirimizi çok iyi tanıyoruz.Bu geceyi organize eden KASDA Girişimi üyeleri olarak aslında 25-30 yıllık bir inadın ve özgürlük mücadelesinin geleneği ile daha güçlü,daha dirençli, daha umutlu bir şekilde örgütlülüğümüzü yeniden omuz omuza inşa etme sözünü birbirimize vermek için buradayız!

90'ların başından bu yana Adana Çağdaş Sanat Atölyesi  ve Güney Uyanış Gazetesi ile; dilimize, ezgilerimize, bayramlarımıza, inancımıza sahip çıkmak, kültürümüzü yaşatmak adına beraber emek harcadığımız, onlarca sene boyunca  gerçekleştirdiğimiz halk festivallerinde geleneklerimize sahip çıktığımız, mahallelerimizin sorunlarından, yaşamlarımıza kast eden, bizi yok sayan her türlü politikaya karşı mücadeleyi büyüttüğümüz bir  buluşma noktamız olan KASDA'yı, yine, yeniden bu yeni yıl gecesinde daha güçlü bir şekilde var etme sözünü birbirimize vermek için buradayız!

WhatsApp Image 2023-01-13 at 20.09.23

*Alevileri tanımayan, yok sayan, tek din, tek mezhep ve  zorunlu din dersi dayatmasıyla Alevilere asimilasyona maruz bırakan;

*Emeğimizi gasp ederek, ekmeğimizi, aşımızı çalan, bizlere yoksulluğu, işsizliği, sefaleti reva gören;

*Arıtma tesisleri, HES'ler, termik santraller, nükleer santraller ile derelerimizi, ormanlarımızı, ağaçlarımızı, doğamızı talan eden;

*Bizden topladıkları vergileri silaha,tanka, bombaya aktararak başta Ortadoğu olmak üzere Savaş politikalarını yaşama geçiren

*İstanbul sözleşmesi'ni hukuksuzca feshederek kadınların, çocukların daha fazla katledilmesine, tacize, tecavüze maruz kalmasına göz yuman, kadın düşmanı politikalara karşı mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok!

Samandağ'dan Karşıyaka'ya, Akkapı'dan, Mersin kazanlı'ya kadar bu coğrafyada yaşayan milyonlarca Arap aleviyiz. Birleşirsek, bir olursak çocuklarımızı kendi dilimizde ninnilerle büyütebilir, kültürümüzü inancımızı bayramlarımızı özgürce yaşayabiliriz. Tam da bunun için, geçmişten devr aldığımız mirasla 2023 Ras el  Seni' sinin; aydınlık, eşit, barış içinde kardeşliğin yeşerdiği bir yıla vesile olmasını diliyor, hepinizi KASDA çatısı altında;  direnişi, mücadeleyi, dayanışmayı ve elbette umudu büyütmeye çağırıyoruz!

Editör: Güven BOĞA