Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirilen imza törenine emekçilerin yanı sıra Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Tüm Bel-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Zeynep Sarıkaya Altun katıldılar.

Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde ilk konuşmayı Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik yaptı.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.25.49_8d0fdbd5

Çelik, imzalanacak sözleşme için Akay’a teşekkür etti ve sosyal belediyeciliğe vurgu yaptı.

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Seyhan Belediyesi ile imzalanan sözleşmenin tüm belediyeler açısından örnek teşkil edeceğini belirtti.

Bozkurt, yerel yönetimlerin halka dokunan bir role sahip olduğun ifade ettiği konuşmasında emekçilerin haklarına yönelik iyileştirmelerin de önemli olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda Bozkurt 14 Ocak Pazar günü saat 13.00'da Ankara Tandoğan'da "Sahip Çıkıyoruz" şiarıyla gerçekleştirilecek mitinge de katılım çağrısı yaptı.

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise konuşmasında bütçe koşullarına göre çalışanların lehine düzenleme yapmaya çalıştıklarını belirtti.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.23.54_d160989c

Seyhan Belediyesi İle Tüm Bel-Sen Arasında İmzalanan Sözleşme İle İlgili Ayrıntılar

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.26.18_562952cf

MADDE 8- YÜRÜRLÜK VE SÜRE

a)           Bu Toplu iş sözleşmesi, 01/01/2024 tarihinde başlar 31/03/2024 tarihinde sona erer.

b)          Yeni sözleşme görüşmelerine eski sözleşmenin bitim tarihinden 60 gün önce başlanır.

c)           Yeni sözleşme imzalanıncaya kadar, eski sözleşme hükümleri geçerlidir.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.24.12_0679eea4

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİKONUSUNA İLİŞKİN HÜKÜMLER         

MADDE 12- SOSYAL ÇALIŞMALARDA YARDIMCI OLMAK

İşveren, sendika şube veya işyeri temsilcilerinin talepleri doğrultusunda yapılacak eğitim, seminer vb. çalışmalar için salon, araç ve gereçlerin kullanımı konusunda her türlü kolaylığı sağlar. 

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.26.18_562952cf

MADDE 16- SENDİKA YÖNETİCİ VE TEMSİLCİLERİNİN İŞYERİ SENDİKAL ÇALIŞMALARI

a)           Sendika ve ilgili şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri, işyerinde sendikal çalışmalarda bulunur, işveren ve temsilcileri ile görüşmeler yapar. Haftanın bir günü sendikal izinli sayılırlar.

b)          Sendikanın ya da ilgili şubenin yönetiminde yer alan çalışan ve temsilciler, amirine bilgi vermek koşulu ile uygun sürelerle sendikal faaliyetler için işyerinden ayrılabilirler.

c)           Sendika, ilgili şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri sendikal faaliyetler için imkanlar ölçüsünde işyerlerinin binek araçlarından yararlanırlar.

d)          Sendika şube ve işyeri temsilcileri gerektiğinde iç ve dış görüşmeler için işyeri telefonundan ücretsiz olarak yararlandırılır.

e)           Sendika yönetici ve temsilcileri, işveren veya vekiline önceden haber vermek ve işi aksatmamak kaydıyla, iş saatleri içinde ve dışında üyelerle görüşebilir veya toplantı yapabilir. Bu toplantılar işverenin göstereceği ve amaca uygun bir mekanda yapılır.

MADDE 17- SENDİKA VE ŞUBE YÖNETİCİLERİ İLE SENDİKA TEMSİLCİLERİ VE YETKİLİLERİN GÜVENCESİ

İşyerinde çalışan sendika ve ilgili şubenin yönetim, denetim ve onur kurallarında görev alanlarla, sendika işyeri temsilcileri sendikal faaliyetleri nedeniyle cezalandırılamaz; işi ve işyerleri kendi rızası olmadan değiştirilemez.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.45.34_9e3b6fe6

MADDE 18-SENDİKA ÜYELERİNİN HAKLARI

İlişik kesme durumu hariç, çalışanın onayı olmadan, işveren çalışanın ücretini kendi alacağı ile mahsup edemez. Bu konuda ve herhangi bir parasal hata durumu dışında, çalışana hak edilenden fazla bir ödeme yapılmış ise ilgili kanun hükümleri uygulanır.

MADDE 19- ENGELLİ ÇALIŞANLAR

 İşveren engelli çalışanların yaşam konforunu arttırıcı önlemleri derhal alır.

MADDE 20- SENDİKAL İZİNLER

Sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, denetim, genel kurul ve temsilciler kurulu gibi toplantılara katılmaları için, sendikanın veya şubesinin yazılı talebi üzerine, yılda toplam 20 işgünü geçmemek üzere ücretli izin verilir. Bu izinler bir üye için olmayıp, tüm üyeler içindir. Böylesi durumlar için verilecek izinler yasalardan kaynaklanan izinlere mahsup edilemez ve yasalardan kaynaklanan hakları saklıdır.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.24.38_ac975bc4

BEŞİNCİ BÖLÜM

SOSYAL HAKLAR

MADDE 21- SOSYAL ÇALIŞMALARDAN YARARLANMA:

İşyerinde oluşturulacak kurul ve komisyonlarda (Lojman, Kamp, Etüt, Spor, Kültür) işverenle sendika eşit sayıda temsilcisi bulundurulur. İhtiyaç duyulduğunda komisyon sayısı tarafların önerisiyle arttırılabilir. Komisyonların çalışma biçimi yasa ve yönetmelikler ile tarafların belirleyeceği ortak kararlara göre oluşturulur.

a)           Toplu konut alanı temini: Çalışanlardan kendisine veya eşine ait konutu bulunmayan, (daha önce yapılan konutlarda adına tahsis yapılanlar hariç), çalışanların talebi halinde, işveren sendika üyelerine kurmuş veya kuracak olduğu kooperatife imkânları nispetinde rayiç bedeli üzerinden 10 yıl vadeli arsa temin eder, belediyenin kendi imkânı olmaması durumunda diğer belediyelerden temin edilmesi yönündeki çalışmalara destek verir.

b)          İşveren, çalışanların talebi halinde; hastalık, cenaze, düğün, taşınma gibi durumlarda ücretsiz araç tahsis eder.

c)           Çalışanlar, belediyenin mevcut veya yeni açacağı sosyal tesislerdeki yeme-içme dâhil tüm hizmetlerden %50 oranında indirimle yararlanır.

d)          Çalışanlar, belediyenin ve iştiraklerinin işlettiği otoparklardan ve parklanma alanlarından kurum kimliğini göstererek ücretsiz yararlanır.

e)           Çalışan, eş ve çocukları belediyeye bağlı mevcut ve yeni açılacak olan tüm eğitim ve sanat merkezlerinden ikametgâh şartı aranmaksızın ücretsiz yararlanır.

f)           Çalışan, eş ve çocukları belediyenin mevcut ve yeni açacağı tüm sağlık hizmeti veren birimlerinde (ağız ve diş sağlığı-pedogog-psikolog hizmetleri, diyetisyen hizmetleri, hayvan bakım merkezi vs.)yaptıracağı tüm tetkik ve tedavilerden ikametgâh şartı aranmaksızın ücretsiz yararlanır.

g)           Belediyeye bağlı mevcut veya yeni açılacak olan spor merkezlerinin hizmetlerinden ve yüzme havuzlarından; çalışan, eş ve çocukları ikametgâh şartı aranmaksızın ücretsiz yararlanır.

MADDE 22- KREŞ (ÇOCUK BAKIM EVİ)

Bu Toplu İş Sözleşmesi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, belediye çalışanlarının çocukları belediye kreşlerinden öncelikli faydalanır.

a)           Bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, belediyenin mevcut ya da açacağı kreş veya anaokullarından belediye çalışanın her bir çocuğu %50 indirimli faydalanır.

b)          Çalışan çocuklarının düzenli ağız ve diş sağlığı kontrolleri, psikolog ve pedagog hizmetleri işveren tarafından belediyenin bağlı birimlerinde ücretsiz yaptırılır.

c)           Kreşlerde çalıştırılacak; uzman, pedagog ve öğretmenlerde Milli Eğitim Bakanlığı kriterleri aranır.

d)          Kreşlerde dönem başı istenen kırtasiye ve hijyen sarf malzemeleri işveren tarafından karşılanır.

e)           İşveren, iş yerlerinde kadın çalışanların kullanmaları için emzirme odası tahsis eder ve uygun tefrişatı yapar.

f)           İşveren; çalışanların ilk ve orta öğretime devam eden ve okul saati dışında zorunlu olarak ebeveynin yanında olan çocukları için mesai saatleri içinde zaman geçirebilecekleri bir alan tahsis eder. Bu alanın amacına uygun tefrişatını yapar, yeterli sayıda personel görevlendirir.

MADDE 23- ULAŞIM

a)           İşveren, çalışanların işyerine ulaşımını sağlamak amacıyla servis aracı hizmete koyar. Tüm çalışanlar bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanır. Güzergah sendika temsilcileri ile birlikte belirlenir.

b)          İşveren, mesai saatleri dışında göreve çağırdığı çalışana araç tahsis eder.

c)           İşveren, çalışanların ilk ve orta öğretime devam eden ve ebeveyni ile gelip – gitmek zorunda olan çocuklarını, personelin işe geliş – gidişinde kullandığı servis aracından ücretsiz yararlandırır.

MADDE 24- DİĞER HAKLAR VE ÜCRETLİ İZİNLER

a)           Doğum yapan kadın çalışana resmi analık izni haricinde sekiz (8) hafta ücretli izin verilir. Bu izin, resmi analık izni bitim tarihinden itibaren ara verilmeden kesintisiz kullandırılır. Kadının talebi halinde; 13.04.2016 tarih ve 29683 sayılı resmi gazetede yayınlanan Kamu Personeli Genel Tebliği’nin Doğum Sebebiyle Verilecek izinler maddesinin (c) bendinde belirtilen Yarım Gün İzin hakkı tüm analık izinlerinin bitiminden itibaren kullandırılır. Bu maddeden, sözleşmenin imzalandığı tarihte analık izninde olan kadın çalışanlar da faydalanır.

Eğitim Sen TİS Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamadı Eğitim Sen TİS Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamadı

b)          Doğum yapan kadın çalışan, resmi süt izni bitim tarihinden itibaren ilk altı (6) ay günde 3 saat, ikinci altı (6) altı ay günde 2 saat süt izni kullanır. Süt izni kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır ve talep ederse haftada bir gün topluca kullanabilir.

c)           8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar idari izinlidir.

d)          3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli kadrosunda çalışanlar idari izinlidir.

e)           Birinci derece yakını (anne, baba, eş, çocuk) engelli olan çalışanlara izin konusunda kolaylık sağlanır.

f)           İlk ve Orta eğitimde okuyan çocuğu olan çalışanlara sömestr ve ara tatillerde izin konusunda kolaylık sağlanır.

g)           Yükseköğrenim (ön lisans, lisans, lisansüstü) gören çalışanlara izin konusunda kolaylık sağlanır, sınav günlerinde sınava gireceğini belgelemek şartıyla il içinde bir (1) gün, sınav yerinin il dışında olması durumunda iki (2) gün idari izin müdürlüğünce verilir. İki (2) gün ve üzeri olan idari izinler mazeret izninden düşülmek üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne bildirilir.

h)          Kadın çalışanlar talep ettikleri takdirde ayda bir gün regl izni kullanır.

i)            Çalışana ev değiştirme durumunda 2 gün taşınma izni verilir.

j)            Sendikanın yapacağı etkinliklerde işveren; araç, gereç ve salon tahsis eder, gerekli kolaylıkları sağlar.

k)           İşveren, başta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olmak üzere yıl içinde periyodik olarak kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli; ayrımcılık, şiddet ve tacizin önlenmesi ve farkındalık yaratmak amacıyla tüm çalışanlara karma eğitimleri sendika ile koordineli olarak yapar.

l)            Eşine şiddet uyguladığı tespit edilen memur ya da sözleşmeli personelin o ay alacağı iyileştirme zammı şiddet gören eşine verilir.

MADDE 25- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

a)           İşveren, çalışanlara ilk kademe sağlık hizmeti vermek üzere Kurum Tabibi bulundurur.

b)          İşveren, çalışanlardan tedavisi yurt içinde resmi kurumlarda yapılamayan hastaların tedavi giderlerini yasal hükümler çerçevesinde özel kuruluşlarda ve yurt dışında karşılar.

c)           İşveren, çalışanların çalıştıkları işyeri ve muayene için sevk edildikleri sağlık kuruluşu arasında olanakları ölçüsünde ulaşımını sağlar.

d)          İşveren, kadın çalışanlar ile çalışanların eş ve kız çocuklarına HPV aşısını talebi doğrultusunda ücretsiz yaptırır.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.25.05_c0d91d8f

ALTINCI BÖLÜM

MALİ HAKLAR

MADDE 26- İYİLEŞTİRME ZAMMI

a)           Seyhan Belediyesi’nde çalışan işçi statüsü dışında yer alan tüm kamu görevlileri, almakta oldukları aylıklarına ilave olarak her ayın 15’inde, 657 sayılı DMK’ya tabi Devlet Memuru veya Şef / Uzman kadrosunda bulunan personele ve 5393 sayılı Belediye Kanunu 49. maddesi uyarınca kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlara; en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) tavan tutarının %120’si kadar iyileştirme zammı ödenir.

b)          Müdür/Müdür V. olarak görev yapan personele, almakta oldukları aylıklarına ilave olarak her ayın 15’inde en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) tavan tutarının %135’i kadar iyileştirme zammı ödenir.

c)           Devlet Memuru statüsündeki Başkan Yardımcılarına, almakta oldukları aylıklarına ilave olarak her ayın 15’inde en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) tavan tutarının %150’si kadar iyileştirme zammı ödenir.

d)          Tüm çalışanlara Ramazan Bayramında net 7.500-TL (Yedibinbeşyüztürklirası), Kurban Bayramında net 10.000-TL (Onbintürklirası), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde net 5.000-TL (Beşbintürklirası), her yılın eylül ayında Eğitim ve Kültür Yardımı net 12.000-TL (Onikibintürklirası), Yılbaşında net 5.000-TL (Beşbintürklirası) ödeme yapılır.

e)           Çalışan personele İdare’ce talep edilen belgelerin ibrazı halinde Seyhan İlçe Sınırlarında Rayiç Bedel Ortalamasının %25’i oranında kira yardımı yapılır.

f)           Ön Olur alınmak koşulu ile tüm çalışanlara; mesai saatleri dışında çalışılan süre için Zabıta Maktu Mesaisi/ Çalışılan Süre(saat) oranında fazla mesai ücreti ödenir.

g)           Doğal afetler (deprem, sel, heyelan, yangın, fırtına vb.) ve salgın hastalıklar gibi toplumun büyük kısmını etkileyen durumlarda, zarar gören çalışanlara, yaşadığı zararı belgelemesi koşulu ile son aldığı aylık net maaşı oranında ödeme yapılır.

h)          Çalışan personelin anne-babasının vefatı halinde en son aldığı net maaşı tutarında ölüm yardımı yapılır. Eş ve çocuklarının veya çalışanın kendisinin vefatı halinde en son aldığı net maaşın iki katı tutarında ölüm yardımı yapılır.

MADDE 27-SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

a)           Tarafların ihtiyaç duymaları halinde karşılıklı mutabakat metni ile mevcut sözleşmenin hak ve kapsamını daraltmadan yeni sözleşme ve protokol düzenleyebilirler.

b)          Sözleşme süresi bitiminde, yeni sözleşme imzalanıncaya kadar eski sözleşmenin hükümleri aynen devam eder. 01.01.2024 tarihinden itibaren iyileştirme zammı ve diğer sosyal hak ve ikramiyeler; Devlet memuru aylıklarında genel bir artış yapılması durumunda, aynı oran ve/veya miktarda artırılır.

c)           Devreden yılda iyileştirme zammı ve diğer sosyal hak ve ikramiyeler; Devlet memuru aylıklarında genel bir artış yapılması durumunda aynı oran ve/veya miktarda artırılır.

d)          Yeni sözleşme imzalanmaması halinde eski sözleşmede alınan iyileştirme zammı ve diğer sosyal hak ve ikramiyeler Devlet memuru aylıklarında genel bir artış yapılması durumunda, aynı oran ve/veya miktarda artırılır.

WhatsApp Görsel 2024-01-11 saat 15.23.21_05cc1b48

MADDE 28- YÜRÜRLÜK VE İMZA

28 Esas maddeden oluşan ve 01/01/2024 tarihinde, taraflarca 4 suret olarak imzalanan işbu Toplu iş sözleşmesi 01/01/2024 tarihinde yürürlüğe girer ve 31/03/2024 tarihinde sona erer.

Editör: Haber Merkezi