Yerel bir yetkiliye göre, Afganistan'ın kuzeyindeki Samangan vilayetinde bir dini okulda düzenlenen bombalı saldırıda en az 15 kişi öldü.

İl sözcüsü Emdadullah Muhacir, Çarşamba günü Samangan'ın başkenti Aybak'ta bir okulda meydana gelen patlamada en az 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

“Şehir merkezindeki Jahdia Medresesi'nin içinde saat 12.45 sıralarında bir patlama meydana geldi. Bu medresede çok sayıda erkek çocuk okuyor” dedi.

Acil bir sorumluluk iddiası yoktu. Muhacir, soruşturma başlatıldığını söyledi.

Federal içişleri bakanlığı sözcüsü Abdul Nafi Takor patlamayı doğruladı ancak ölü sayısını şimdiye kadar 10 olarak açıkladı ve daha fazlası yaralandı.

Takor, "Dedektifimiz ve güvenlik güçlerimiz bu affedilemez suçun faillerini tespit edip adalete teslim etmek için çalışıyor" dedi.

Ulusal başkent Kabil'in yaklaşık 200km (124 mil) kuzeyindeki Aybak'ta bir doktor, kayıpların çoğunun gençler olduğunu söyledi.

AFP haber ajansına adının verilmemesini isteyerek, "Hepsi çocuk ve sıradan insanlar" dedi.

Sosyal medyada dolaşan ve hemen doğrulanamayan görüntüler ve videolar, yetkililerin bir binanın zeminine dağılmış cesetlerin arasından geçtiğini gösteriyor.

Olay yerine seccadeler, kırık camlar ve diğer molozlar saçılmıştı.

Taliban, geçen yıl ülkeyi ele geçirmesinden bu yana savaştan zarar gören ulusu korumaya odaklandığını söylüyor.

Ancak son aylarda, bazıları silahlı IŞİD (IŞİD) grubu tarafından üstlenilen birkaç saldırı gerçekleşti.

Afganistan Amerikan Üniversitesi'nde ders veren Obaidullah Baheer, El Cezire halkının saldırıyla sarsıldığını söyledi.

“O kadar anlamsız ki, bu insanların, kazazedelerin çoğu çocuk. Burası bir din okulu. Yani mantığa aykırıdır ve kötüdür” dedi.

“Sadece korku yaymak içindir. Kimsenin güvende olmadığını göstermektir. Vuracaklarını ve terörün nihai amacının terörü yaymak olduğunu göstermek için ve bunu başarıyorlar.”

Aybak, aynı zamanda önemli bir Budist merkezi olduğu 4. ve 5. yüzyıllarda tüccarlar için bir kervan durağı olarak öne çıkan küçük ama eski bir taşra başkentidir.

Afganistan'da sivilleri hedef alan büyük patlamalar arasında birkaç haftalık bir ara oldu, ancak münferit saldırılarda çok sayıda Taliban savaşçısı öldürüldü.

Eylül ayında, Kabil'de üniversiteye kabul için deneme sınavına giren yüzlerce öğrenciyle dolu bir salonda bir intihar bombacısının patlatması sonucu 51'i kız ve genç kadın olmak üzere en az 54 kişi öldü.

Bu bombalamanın sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi, ancak Taliban daha sonra IŞİD'i suçladı ve birkaç elebaşını öldürdüğünü söyledi.

Geçen yıl Mayıs ayında, Taliban'ın iktidara dönmesinden önce, mahalledeki okullarının yakınında patlayan üç bombada çoğu kız olmak üzere en az 85 kişi öldü ve yaklaşık 300 kişi yaralandı.

Sorumluluğu hiçbir grup üstlenmedi, ancak bir yıl önce IŞİD, bölgedeki bir eğitim merkezine düzenlenen ve 24 kişinin ölümüne neden olan bir intihar saldırısını üstlendi.

Esasen etnik Peştunlardan oluşan Taliban, ülkedeki azınlıkları koruma ve güvenlik tehditlerini bastırma sözü verdi.

Editör: Haber Merkezi