Bu anket yalnızca, Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’nın ihlal edildiği iddiasıyla Mahkeme önünde bulunan başvurusu kapsamında Hükümet’in gözlemlerinin 23/03/2023 tarihinde sunulduğu toplam 2.549 başvurucu (Dava listesi için tıklayınız) ile sınırlıdır. Ankete katılmak için zorunlu olan başvuru numaralarını yalnızca bu sınırlı kişileri göz önünde bulundurarak düzenledim. Lütfen bu anketi listede yer alan diğer tanıdıklarınızla da paylaşınız. Eğer hemen ankete katılmak istiyorsanız aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz, yine de hemen ankete katılmadan önce aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Maalesef Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran binlerce kişi başvurularının akıbetinden haberdar olamıyor. Kendilerine Mahkeme'nin yazıları ulaşmıyor. Geçen yıl başlattığım Ücretsiz Başvuru Numarası Öğrenme Hizmeti ile şu ana kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurup da başvurusu hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmayan, kendisine #AİHM’den herhangi bir belge gelmeyen, başvuru numarasını bilmeyen toplamda 1.638 başvurucu ve temsilcisine başvuruları hakkında bilgi verdim.

Başvuru numarasını öğrenmemek hadi neyse ama maalesef cevap vermek için çok kısa bir zaman sınırlamasına sahip olan çok önemli gelişmelerden dahi başvurucu ya da temsilcilerinin haberi olmuyor. Bunun farkında olduğum ve başvurucuların önemli bir kısmının kendi başvurularında yaşanan gelişmelerden haberlerinin olmadığını bildiğim için hatta 2 ay önce bir liste de yayımlamıştım. Yayımladığım bu liste sonrası aldığım geri dönüşler maalesef beni doğruluyor: BAŞVURUCULARIN KENDİ BAŞVURULARINDA YAŞANAN ÖNEMLİ GELİŞMELERDEN HABERİ OLMUYOR.

Mahkeme aslında ilgili başvuruculara gönderdiği 19/01/2023 ve 19/04/2023 tarihli yazılarında Mahkeme ile başvurucular arasında yaşanan iletişim sıkıntısını POSTA ŞİRKETİNE atmaktadır.

Mahkeme’nin 19/01/2023 tarihli yazısının ilgili kısmı:

Mahkeme’nin 19/04/2023 tarihli yazısının ilgili kısmı:

Ancak ben bu sorunun postada yaşanan sıkıntılardan ziyade Mahkeme görevlilerinin ihmali olduğu düşünüyorum. Bu nedenle Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’nın ihlal edildiği iddiasıyla Mahkeme önünde bulunan başvurusu kapsamında Hükümet’in gözlemlerinin 23/03/2023 tarihinde sunulduğu (Dava listesi için tıklayınız) ve bu tarihten sonra başvurusunda tarafımı temsilci olarak atayan müvekkillerim arasında bir anket yaptım. Söz konusu başvurular kapsamında Mahkeme, ilgili başvuruculara farklı tarihlerde 3 önemli yazı göndermişti. Bu yazılar aşağıdaki gibidir:

1. 2022 yılı ocak ya da şubat ayında başvuruculara 8 sayfalık bir yazının ulaşması gerekirdi, bu yazıda aşağıdaki hususlar yer alıyordu (ilgili yazıyı aşağıda bulabilirsiniz):

AİHM'in 09.12.2021 Tarihli Yazısı

.pdf

PDF dosyasını indir • 14.27MB

  • Herhangi bir başvurucunun yalnızca listede isminin karşısında yazan şikâyeti ile ilgili Mahkeme, Hükümet’i gözlemlerini sunmaya davet etmiştir. Bunun dışında kalan şikayetler kabul edilemez bulunmuştur.

  • Hükümet 13/12/2022 tarihine kadar gözlemlerini sunmaya davet edilmiştir.

  • Herhangi bir temsilcisi bulunmayan başvuruculara Bölüm Başkanı kendilerini temsil etme izni vermiştir.

  • Eğer başvurucu, bir temsilci atamak istiyorsa 03/02/2022 tarihine kadar yetki belgesi ile bunu Mahkeme’ye bildirmelidir.

  • Eğer başvurucu davasını kendi takip etmek istiyorsa 03/02/2022 tarihine kadar eComms hesabı açılması için e-postasını Mahkeme’ye bildirmelidir.

  • Bölüm başkanı davada Türkçe dilinin kullanılmasına izin vermiştir.

  • Tüm adli yardım talepleri reddedilmiştir.

2. 2023 yılı ocak ayında Mahkeme başvuruculara gönderdiği tek sayfalık yazısında ‘8 Mart 2023 tarihine kadar eComms hesabı açılması için Mahkeme’ye e-posta adresinin bildirilmesini’ talep etmişti (ilgili yazı için tıklayınız):

3. Yine, 2023 yılı nisan ayında Mahkeme başvuruculara gönderdiği tek sayfalık yazısında ‘30/31 Mayıs 2023 tarihine kadar eComms hesabı açılması için Mahkeme’ye e-posta adresinin bildirilmesini’ talep etmişti (ilgili yazı için tıklayınız):

Yaptığım bir anket ile -yalnızca söz konusu 2.549 kişilik listede yer alan- müvekkillerime yukarıdaki yazıların kendilerine ulaşıp ulaşmadığını sordum. Bu araştırmam esnasında eComms hesabının açılması sonrası kendilerine müteakip yazının gönderilmeyeceğini de göz önünde bulundurdum. Ankete katılım oranı % 89,76’dır. Anket sonucu elde edilen veriler aşağıdaki gibidir:

Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde Mahkeme tarafından gönderilen yukarıdaki üç yazı da neredeyse başvurucuların 2/3’üne ulaşmamıştır.

Mahkeme'nin ilk yazısı müvekkillerimin 3/4'üne ulaşmamış. Mahkeme daha sonra 2. yazısını gönderiyor daha sonra da 3. yazısını gönderiyor... O zaman bile ilgili herhangi bir yazı müvekkilerimin 2/3'üne ulaşmamış. Maalesef bu durum yüzlerce başvurunun kayıttan düşmesine neden oluyor.

Söz konusu ihmallerin tekrar yaşanmaması amacıyla Mahkeme'de bir farkındalığın yaratılması gerekir. Böyle bir farkındalığın yaratılması, bu ihmallerin sorumlusu Mahkeme görevlileri dahi olsa bu sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla bu sefer daha kapsamlı bir araştırma yapmaya karar verdim.

Araştırma evreni, yalnızca, Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’nın ihlal edildiği iddiasıyla Mahkeme önünde bulunan başvurusu kapsamında Hükümet’in gözlemlerinin 23/03/2023 tarihinde sunulduğu toplam 2.549 başvurucu (Dava listesi için tıklayınız) ile sınırlı. Ankete katılmak için zorunlu olan başvuru numaralarını yalnızca bu sınırlı kişileri göz önünde bulundurarak düzenledim.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sözleşme ve Protokolleri gereği Yüksek Sözleşmeci Taraflar’a yüklenilen taahhütlere uyulmasını sağlamak için kurulmuştur. Mahkeme’nin bu görevini daha etkin bir şekilde yerine getirmesi amacıyla bu anket sonucu elde edeceğim veriler üzerinde yapacağım analizimi Mahkeme ile paylaşıp gerekli önlemlerin alınmasını talep edeceğim. Cevaplarınızı kesinlikle Mahkeme'yle paylaşmayacağım. Eğer söz konusu kişiler arasında yer alıyorsanız, mağduriyetlerin tekrarlanmaması, Mahkeme'de bir farkındalık yaratılması ve sorumluların ortaya çıkartılması için lütfen aşağıdaki kısa anketimi cevaplandırınız. Dahası listede yer alan diğer tanıdıklarınızla da paylaşınız.

ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: Haber Merkezi