Milletvekili Çalışkan’dan Maliye’ye Çağrı: Depremzede Esnafın Vergi Cezaları İptal Edilsin
Milletvekili Çalışkan’dan Maliye’ye Çağrı: Depremzede Esnafın Vergi Cezaları İptal Edilsin
İçeriği Görüntüle

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında hazırlanan yasal düzenlemeler için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) olağanüstü toplantıya çağrılabileceğini açıkladı. Usta, genel af tartışmalarına ilişkin ise "Devlete karşı işlenen suçları devlet affedebilir, ancak kişilere karşı işlenen suçlarda aynı yaklaşım söz konusu olamaz." dedi.

Türkiye Basın Federasyonu'nun (TÜBAF) düzenlediği Anadolu Sohbetleri programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Usta, terörle mücadele, yeni anayasa ve ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Terör Örgütlerinin Tamamen Bitirilmesini Hedefliyoruz"

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirten Usta, hazırlanacak düzenlemenin geniş bir çerçeveye sahip olacağını ifade etti.

"Sadece sınırlarımız içinde değil, sınırlarımız dışında da ülkemize tehdit oluşturabilecek tüm unsurların ortadan kaldırılması konusunda kararlıyız." diyen Usta, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un siyasi partilerle yürüttüğü temasların sürdüğünü ve uzlaşmayla hazırlanacak yasal düzenlemenin Türkiye'nin önünü açacağını söyledi.

PKK'nın silah bırakmasının önemli bir aşama olduğunu belirten Usta, yeni yapılanmaların oluşmasını önleyecek hukuki düzenlemeler üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Meclis Olağanüstü Toplanabilir

TBMM'nin temmuz sonu veya ağustos başında tatile girmesinin planlandığını belirten Usta, "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin yasal teklifin hazır olması halinde Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılabileceğini ifade etti.

DEM Parti'nin taleplerinin de değerlendirildiğini söyleyen Usta, "Türkiye'nin demokratik ve siyasi anlamda önünü açacak düzenlemeler ortak akılla hazırlanacaktır. Gerekirse Meclis'i yeniden olağanüstü toplantıya çağırabiliriz. Bu tür alternatiflere açığız." dedi.

"Genel Af Beklentisini Artırmak Doğru Değil"

Kamuoyunda gündeme gelen genel af tartışmalarına da değinen Usta, kapsamlı bir genel af beklentisinin doğru olmadığını söyledi.

Devlete karşı işlenen suçlarla kişilere karşı işlenen suçların birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Usta, "Devlete karşı işlenmiş bazı suçları devlet affedebilir. Ancak kişilere karşı işlenen suçlarda mağdurun hakkı söz konusudur. Bu nedenle bunu genel af olarak değerlendirmek doğru olmaz." ifadelerini kullandı.

Usta, hazırlanacak düzenlemelerin daha çok PKK, YPG ve PYD gibi terör örgütlerinin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik olacağını dile getirdi.

Yeni Anayasa İçin Uzlaşı Mesajı

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de konuşan Usta, mevcut Meclis aritmetiğinin tüm siyasi partilerin uzlaşmasını zorunlu kıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ihtiyaç duyulan bazı düzenlemelerin tartışılabileceğini ifade eden Usta, "Gerçekten sivil bir anayasa istiyorsak, bunu ortak uzlaşıyla hazırlamalıyız. Ayrıca anayasayı askeri vesayetin izlerinden tamamen arındırmalıyız." dedi.

Gelir Destek Programı Ekim Ayında Meclis'e Gelebilir

Ekonomiye ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Usta, Hazine ve Maliye Bakanı Cevdet Yılmaz ile gelir destekleme programı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Programın yalnızca emeklileri değil, gelir seviyesi düşük tüm haneleri kapsayacağını belirten Usta, ailelerin gelir durumu, kira ödeyip ödemediği ve çocuk sayısı gibi kriterlerin dikkate alınacağını söyledi.

Usta, "İhtiyaç sahibi ailelerin gelirini desteklemeyi amaçlıyoruz. Gerekirse en düşük gelir grubundaki ailelere 20 bin ila 30 bin lira arasında ek destek sağlanabilecek. Bu düzenlemenin ekim ayında Meclis'e gelecek ilk önemli yasalardan biri olmasını öngörüyoruz." dedi.

Muhabir: Haber Merkezi