Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, 6 Şubat 2023 tarihinde K. Maraş merkezli Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ illerini de etkileyen depremlerde yaşananlara ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı‘na soru önergesi verdi.  Önergeyle KIZILAY ve AFAD’ın, Maraş depremi öncesinde stoklarında bulunan çadır ve konteynırlar sorulurken, bunların kaçının satıldığı, kaçının ise bizzat bu kurumlar tarafından deprem bölgesine kurulduğunun bilgisinin verilmesini talep edilmiştir.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU soru önergeind şu ifadelre yer verdi.

6 Şubat 2023 tarihinde K. Maraş merkezli Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ illerini de etkileyen depremlerde 27 Şubat tarihi itibariyle resmi açıklamaya göre 44 bin 374 insanımız yaşamını yitirmiştir. Enkaz altından çıkarılmayan ve kayıp olanların sayısı ise bilinmemektedir. 110 bini aşan insanın yaralandığı, 130 binden fazla binanın yıkıldığı veya kullanılmaz halde olduğu kamuoyuna yapılan açıklamalara yansımıştır.

Deprem nedeniyle yüz binlerce insan yaşadığı illerden başka illere göç etmek zorunda kalmıştır. Deprem bölgelerinden ayrılamayan insanların bu günkü tarih itibariyle, çadır-konteynır, beslenme, ısınma ve hijyen ihtiyaçları halen devam etmektedir.  

Deprem kuşağında olan ve daha önce de çok kez büyük depremler yaşamış bir ülkemizde, doğal afetin yanı sıra bu kadar can ve mal kaybının yaşanmasının şüphesiz en büyük nedeni ihmal ve denetimsizliktir.

Bu deprem felaketi bir kez daha göstermiştir ki; Türkiye toprakları çeşitli aktif deprem fayhatları üzerinde bulunuyor iken, depremin her an olabileceğine ilişkin uzmanlarca yapılan uyarılara rağmen, sorumlu AKP-MHP iktidarı ve onların yetkili kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbir ve önlemleri almadığı, plansız nüfus yoğunluğunun yaşandığı kentlerde imar planlarının afet riskine göre hazırlanmadığı ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

1. KIZILAY ve AFAD’ın, K. Maraş merkezli deprem öncesinde stoklarında kaç çadır, kaç konteynır vardı? Bunların kaçını hangi kurum/kişi veya oluşumlara parayla satmıştır?Kaçını kendileri deprem bölgelerine kurmuştur?

2. Güncel çadır ve konteynır talepleri sayısı kaçtır? Bu talepler ne zaman karşılanacaktır?

3. İllere göre yaşamını yitirenlerin ve yaralıların sayısı kaçtır?

4. İllere göre enkazdan çıkarılamayan insanların sayısı kaçtır?

5. Depremde ailesini yitiren çocukların sayısı kaçtır? Ailesi ile buluşturulamayan çocuk sayısı kaçtır?

6. İllere göre yıkılan bina ve hane sayısı kaçtır?

7. İllere göre ağır hasarlı bina/ev sayısı kaçtır?

8. Depremden etkilenen hayvanlar için hangi önlemler alınmış veya alınmaktadır?

9. Deprem yaşanan bölgelerden başka illere göç edenlerin sayısı kaçtır? Hangi il ne kadar göç almıştır?

10. Deprem nedeniyle başka illere göç edenlere ayni veya maddi yardım yapılmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi